Igår hade jag en sån bakdag här hemma, åh vad jag älskar när jag får stå i mitt röriga kök och skapa massa gott. Igår blev det verkligen full pott, allt blev sååå gott så vi höll på att smälla av alltså. Kolamousse med saffranspepparkakssmul, långt ord men hur gott? Jag inspirerades av ett recept som jag hittade på Köket.se. Alltså detta är så gott så det sprakar, bjud på denna som dessert så lovar jag att folk kommer bli helt sålda. Behöver inte vara jul, men den passar som handen i handsken runt jul. Men lite kolamousse med saffranspepparkakssmul behöver man inte tvinga i mig även om det är april, september eller december.
Jag har några riktigt goda efterrätter som jag verkligen tipsar dig om att kika på. Klicka på länkarna nedan för recept:
• Snabb Cheesecakeglass i glas
• Vit chokladmousse med blåbärsswirl
Vill du bläddra bland fler efterrätter så kika in HÄR (<klicka)
KOLAMOUSSE MED SAFFRANSPEPPARKAKSSMUL, 4 p
Missa inte denna supergoda banana split i pannkaksform (<klicka) och ”No bake” cheesecake (<klicka).
Smul:
10 pepparkakor
5 digestivekex
50 g smör
1 pkt saffran
Kolamousse:
1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde 100 g färskost (typ Philadelphia)
Garnering: Granatäppelkärnor & florsocker
Gör såhär:
1. Börja med att krossa pepparkakor och digestivekex i en påse. Jag brukar ställa mig på påsen och trampa runt. Funkar med kavel också.
2. Mortla gärna saffranet i en mortel. Smält smöret i en kastrull, häll i saffranet och låt det smälta med, rör om tills det löst upp sig någorlunda. Häll i smulet i kastrullen och blanda runt tills du har ett smörfuktat smul.
3. Mousse: I en bunke har du i färskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa först på låg fart och sen på hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tänk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika ”hård” som vanlig vispgrädde. Man får vispa en stund.
4. Fördela smulet i 4 glas, spritsa därefter på mousse, toppa med granstäppelkärnor och florsocker.
Inspireras gärna av fler recept med saffran HÄR.
Julspaning
Juldukar (<klicka)
Blev glad när jag såg dessa juldukar för de såg så traditionellt juliga ut. Det gjorde mig glad. Utan att det ska vara stora tomtar på så kan det ju så sådär härligt och lite lantligt juligt ut.
Kökshanddukar (<klicka)
Samma med dessa urfina kökshanddukar. Vill man inte smacka på med mycket jul hemma så kan ju lite nya juliga kökshanddukar vara en grej.
Doftljus (<klicka)
Vill man tjuvstarta så kan man låta ett litet doftljus med doften av pepparkaka mysa loss i hemmet. Garanterad mysfaktor.
Nötknäppare i glas (<klicka)
Blev så kär i dessa nötknäppare, ångrar nu att jag inte köpte dom för dessa kommer förmodligen gå åt i rasande fart. Helt ljuvliga!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Hej Nina
Jag brukar aldrig beställa kläder från nätet,kataloger. Sist var det 80 talet Ellos,Halens osv. Men det brukade ju aldrig motsvara förväntningarna så jag slutade med det. Men längre ner i din blogg gjorde du ju reklam för Cellbes så jag blev nyfiken och la en stor order:))
Hoppas att jag blir nöjd.
Jag har följt din blogg många år,lagat många recept. Hade jag inte gillat din blogg så hade jag inte återkommit. Men jag är ingen person som kan smöra,ge komplimanger osv. Inte ens till mina barn ger jag det,kan kanske bero på att jag själv inte fick beröm,bekräftelse av mina föräldrar vad vet jag…
Jag har påpekat till dig FLERA gånger varför mina meddelanden nästan ALDRIG blir godkända,kan det bero på att jag inte skrivit oh vilken fantastisk blogg och kvinna du är?
Längre ner på ett inlägg skrev du om kärt återseende med din son,där jag också beskrev min återföringen med min dotter som har flyttat långt ifrån mig. Inget ELAKT om dig din blogg utan ärliga ord från mig. Sen senast skrev jag något om Lindex och strumpbyxorna du gjorde reklam för,den kom inte med VARFÖR?
Jag börjar bli trött och ställa varför frågan? Om du svarar vill jag även veta varför måste det godkännas från dig eller dina medarbetare? Får du riktiga elaka kommentarer dagligen? Är det pgA rädslan av det?
Önskar dig God Jul 🎄 och Gott Nytt År 🥳
Alla kommentarer som inte är personliga påhopp eller kränkande godkänns. Jag ser dock aldrig de kränkande och elaka. Så att om inte dina kommentarer kommit med så beror det inte på att de inte godkänts, kan vara något annat strul. Min sida uppdateras regelbundet och ibland kan vissa saker strula korta stunder.
Här behöver man inte älska mig, inte alls. Men respekt och sunt förnuft råder alltid.
Önskar dig en god jul och ett gott nytt år.
Kram ♥️
Ps: Testa att ge dina barn beröm och komplimanger, alla människor mår bra av den formen av bekräftelse.
Oh herregud vilket smarrigt recept!! Tänker att detta blir nyårsaftonens smällkaramell eller är man less på saffran då kanske 🙂 Nåja det går ju lätt att utesluta.
Ja uteslut det i så fall. 🥰
Hej, går den att göra laktosfri? Ser helt ljuvlig ut!
Absolut! Välj laktosfri grädde, smör och färskost.
Hur långt innan kan man förbereda detta?
Skulle jag förbereda så skulle jag göra moussen och täcka för den i en bunke. Smulet för sig och sedan sätta ihop det just innan servering. 😀
Hur långt innan kan man förbereda detta?
Tror du att det går att frysa moussen någon dag?
Jag skulle inte göra det, men det går säkert, frågan är bara hur den är när den tinar sen? 🧐
Är karamelliserad mjölk laktosfri?
Tack för ett fantatiskt gott recept 🥰. Det gick verkligen hem.. uteslöt dock saffranet då det ined går hem hos alla🥰
Ska testa detta nästa vecka när gubben fyller jämt
Låter jättegott! Ska testa vid jul/nyår. Funderar på om det skulle vara gott med lingon istället för granatäppelkärnor? Lite mer beska o syrliga.
Går lika fint det med! 😍
Gillar dina recept
Tack! ❤️
Går det bra att förbereda, göra helt klart och ställa i kyl?
Absolut! 😍 Men inte för länge innan, då tycker jag smulet blir lite tråkigt.
Hej! Går det att förbereda denna efterrätt eller blir smulet mjukt/blött av kolamoussen?
Ja men lite blir det nog det, men förbered dem på ”varsitt håll” så att säga, sen preppar du allt klart just innan gästerna kommer. ☺️
Ska grädden vara vispad innan den läggs ihop med övriga ingredienser till moussen
Nej det behövs inte. ☺️
Ser super smarrigt ut men undrar om man kan bytts ut karamelliserade mjölk till något annat då den måste vara mjölkko äggfri?
Det finns mjölkfri kondenserad mjölk dom du kan koka till karamelliserad mjölk. Denna hittade jag: https://www.meds.se/renee-voltaire-kondenserad-kokosmjolk-eko-210-g?gbraid=0AAAAADFudcrRkTzGN_4pXnkGTBaZshmLx&gclid=CjwKCAiAvdCrBhBREiwAX6-6Uh6ycA7_ypjWL4ztS024zr57YKks-muUYxr3zMDhZdN1RI6-nYeJxRoCsloQAvD_BwE&iospid=products-34344-A
Hejsan, om man förbereder moussen, hur många dagar klarar den av att stå i kylen då? För frysa kanske inte funkar eller?
Nej den ska helst göras samma dag för att smaka gott och ha fin konsistens.