Annorlunda Lussekatter
Jag ÄLSKAR ju när jag får mixtra och experimentera. Såg en bild på instagram som satte igång alla hela min kreativa sida av hjärnan, och det var så dessa härligheter föddes. Dessa måste jag baka varje jul för dom är verkligen så galet goda, älskar fyllningen som verkligen trollar fram det bästa i dessa lussekatter! Du måste prova.
Missa inte! Har en hel kategori med bara saffran (<klicka), massor med härligt gott!
HÄR (<klicka) hittar du världens bästa recept på vanliga riktigt saftiga lussebullar, ni är många som bakat efter det receptet år efter år!
Som du ser så är de lite annorlunda mot vanliga lussekatter. Dessa bakar jag precis som när jag bakar kanelsnurror. Dessa innehåller dock en vaniljröra och vit choklad. Men är uppbyggda exakt likadant.
Missa inte ett annat populärt recept: Pepparkakskladdkaka med kanelfluff (<klicka)
Jag kavlade en rektangulär platta som jag sedan hade på vaniljröran på. Sedan skar jag remsor som jag snurrade ihop till dessa härliga lussekatter.
ANNORLUNDA LUSSEKATTER, ca 30 st
HÄR hittar du fler härliga recept på bullar
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr mjukt smör
200 gr vitchoklad
2 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör den tills den släpper kanterna i degbunken. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.
3) Sätt ugnen på 225 grader.
4) Riv den vita chokladen eller skala den med en potatisskalare. Blanda mjukt smör, socker, vaniljsocker och chokladen.
5) Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
6) Bred vaniljröran över plattan, vik den på mitten så du får en rektangel. Skär 2-3 cm breda bitar, snurra ändarna åt varsitt håll så det blir ett omvänt S.
7) Lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 8-10 minuter. Ät & njut!
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
För att hitta alla kategorier klicka HÄR
Kram Nina