Wooooow!
Igår kokade jag ju världens godaste julmustkola. Några få ingredienser gjorde den väldigt speciell och väldigt väldigt god. Både mamma och pappa fick smaka julmustkolan här hemma igår och båda var lyriska. Nu är julmustkolorna invirade i smörpapper och ska njutas av över julen. Eller vem är det jag försöker lura? Tror jag verkligen på det själv, att de kommer räcka över julen? Haha…. jag kommer nog få koka några omgångar till.
Kolla gärna in min kategori GODIS (<klicka) för mer inspiration till hemmagjort godis.
JULMUSTKOLA MED CITRON, HAVSSALT OCH KAKAO, 24 STORA BITAR
Missa inte mitt absolut bästa recept på SMÖRKOLA (<klicka)
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl julmust
3 dl socker
0,75 dl kakao
3 msk honung
1 dl mörk sirap
flingsalt
citron
Gör såhär:
1) Ta fram en tjockbottnad kastrull. Sätt igång plattan. Blanda smör, grädde, julmust, socker, kakao, honung och sirap i kastrullen. Rör om tills allt lösts upp.
2) Koka försiktigt under omröring i ca 30 min eller tills att smeten uppnått 126 grader. Du kan också testa kulprovet. Häll iskallt vatten i ett glas, ta en tsk av smeten och häll i vattenglaset. Kan du forma en kula av det är kolan klar.
3) Häll i smeten i en form med bakplåtspapper, min form är 25 x 25 cm. Ha på riven zest av citron och havssalt. Låt sedan svalna i formen tills den svalnat helt. Ta en varm kniv och skär upp bitar av kolan. Vira in i smörpapper. Klart.
Inspireras gärna av fler recept nedan:
Mums! Antar att det är 1 dl sirap?
Ja precis, dl hade trillat bort. Bra du sa till!
Var kommer sockret och saltet in i bilden ? ser jättegott ut!!
Jag menade citronen och saltet för snabb i fingrarna haha.
Har ändrat i receptet nu, det hade fallit bort.
Ska man riva citronskal o strö på? Väntar man tills kolan svalnat helt innan citron o flingsalt strös över?
Har skrivit i det i receptet nu.
Brukar inte vara så förtjust i sådant godis (gillar fruktsmaker) men den där var helt fantastiskt gott.
Går det bra med flytande honung?
Går jättebra!
Heeej:)
Hur hård blir kolan?
Beror på hur länge du kokar den. 😀
Tack… men du skriver koka ca 30 min till 126g…. hur hård blir kolan då:)
Som kola ska vara, lite lagom seg blev den. 😀
tack igen men väm skall bära alla mina överflöds kilon ♥
🤣❤️
Ska kolan förvaras i kylen? Jättegod är den 😊
Ja det kan du göra, se till att ha bakplåtspapper emellan så de inte kladdar ihop bara. 😀