Du himmelska kaka
Ja, alltså…finns det tillräckligt med superlativ för den här kakan? Jag tror inte det… jag önskar att tekniken gått såpass mycket framåt att jag hade kunnat ge dig en smakbit här rätt genom cyber. Men tyvärr, du måste baka den själv och njuta av den på det sättet! ☺️ Här har du en kladdkaka med ett täcke av saffrans och vit chokladfudge. Alltså, HUR GOTT??? Detta var ett hallelujamoment, det kan jag lova. En väldigt poppis kaka här hemma.
Klicka HÄR för massor med recept på goda mjuka kakor.
Fudgen uppepå innehåller vit choklad och saffran, det passar verkligen perfekt på en kladdkaka med chokladsmak. Som handen i handsken skulle jag säga.
Här nedan tipsar jag om fler goda populära kakor med saffran, klicka på länkarna nedan för recept.
• Saffranskaka med pepparkakskola
• Festlig saffranskaka med kolamousse
Saffranskaka med saffran och vit chokladfudge, ca 8 bitar
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm.
2) Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan, vi vill ju ha den riktigt kladdig.
3) Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i de smälta smöret.
4) Häll i smeten i springformen . Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt. Jag hade min inne i 26 min.
När den är klar låter du den svalna.
Min brukar få svalna på altanen, det går fortast. Se bara till så inte en hungrig fågel sätter sig i kakan.
Medan den står och svalnar så gör jag fudgen som ska vara uppepå kakan.
Fudgen som ska vara uppepå kakan
1 1/2 dl vispgrädde
1 pkt saffran
150 g vit choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör
Gör såhär:
1) Hacka chokladen grovt. Ett annat smart tips som jag såg att Jamie Oliver gjorde var att bara slå chokladkakan i bordskanten flera gånger när den ligger i förpackningen. Där spar man både tid och disk.
2) Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min.
3) Tillsätt saffran och den hackade chokladen. Rör och blanda samman ordentligt. Nu har du fått ihop en superhärlig fudgesmet som är alldeles krämig.
4) Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Nämen vad festligt! Jag tänkte just på en sånhär kaka senast igår och undrade om ingen kunde komma fram med ett sådant recept.. och här är det ju! Nu gjorde du min dag!
Har du testat med glutenfritt mjöl och i så fall vilket.? Ser jättegott ut❤️
Jag kör antingen med Leilas blå glutenfria mix eller finax röda glutenfria mjölmix. ❤️
Tar du lika mycket av det glutenfria som vetemjöl?
Ja det gör jag!
Skulle vilja skriva ut receptet som en pdf. Går det att fixa?
Finns en utskriftsversion om du klickar på pilen nedan till vänster. Det är den utskriftsversionen som finns på denna sidan.
Åh så gott! Ska kakan vara kvar i formen när man häller på fudgen? Så man får en snygg rak kant? Tänker att den rinner över annars?
Ja precis så.