Saffranskaka med pepparkakskola

Ja herreminjee och halleluja. Ungefär så kan jag väl sammanfatta denna kaka. Den blev som en enda juldröm i en och samma kaka. Denna kan jag absolut rekommendera dig att baka, den är enkel att göra men ser ut att vara en helt vetenskap att få till. Alltså MUMS!

Missa inte: Kika på mina 40 populäraste recept (<klicka)

img_5269

Ser ni? En saffranskaka med en härligt len och seg pepparkakskola som rinner ned för kanterna. Jag lovar att du inte kommer kunna låta bli att äta upp hela när du väl har smakat. Jo kanske, av att du mår illa för att du ätit för mycket. Haha…

Vill du inspireras av mer saffransrecept, kolla in min kategori massor med härliga recept med saffran. Klicka HÄR.

img_5273

img_5272

Alltså….nomnomnom!

IMG_5789

Missa inte en av julens godaste kakor! Superenkel att baka också, klicka HÄR för recept.

img_5278

Den här lite saltiga pepparkakskolan som fullkomligen väller ut ur kakan alltså. Vet ni hur många gånger jag gick förbi kakan och svepte med ett litet finger i allt detta gottiga?! Hela tiden…. 🙂

RECEPT:

75 gram smör
1 pkt saffran
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Fyllning, seg kolasås med pepparkakssmak:

1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
Nypa salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret, häll i saffranet i smöret och rör om ordentligt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda

Koka kolasås:

Blanda i allt utom pepparkakskryddan i en kastrull. Mot slutet av koktiden häller du i pepparkakskryddan. Koka tills du får en seg kolaså, tänk på att den blir segare när den svalnar.  Jag kokade i ca 20 minuter tills jag hade 107 grader på kolasåsen. Låt den sedan svalna litegrand. Dela sedan kakan i två.

saffranskaka

Häll sedan försiktigt kolasåsen på kakan.

img_5263

Det får gärna komma lite utanför, ser bara gott ut ju! 😉

kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda

Lägg sedan på locket och pudra med florsocker. Ät & njut!

Nedan får du några smakprov till av vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

 

GRATÄNGER
SMÅKAKOR

KÖTTRÄTTER

PASTARÄTTER

MJUKA KAKOR 

MIDDAGSTIPS

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.


Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

274
Subscribe
Notify of
guest

16 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
7 years ago

Hej!
Jag som inte är något bakproffs undrar när pepparkakskryddan ska i? 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Anna
7 years ago

Shit, glömde. Ändrar i receptet!

Anna
Anna
Reply to  Niiinis
7 years ago

Tack! Jag gillar nämligen dina recept 🙂

Nea
Nea
7 years ago

Vad gott det ser ut! du beskriver dina recept så härligt och kul! detaljerat vilket är skoj att läsa. Har börjat kolla din blogg nyligen och man bara måste läsa vidare vad du skriver hela tiden! 🙂
Vilka fina foto du tar också, man blir så lockad att baka dina recept. Så bra jobbat! 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Nea
7 years ago

Men tack! Vad roligt, du är så välkommen här och kul att du kommenterar! ❤️

Pernilla
Pernilla
7 years ago

Är så glad att jag har hittat din blogg! Imorgon ska jag bjuda på din saffranskaka med pepparkakskolafyllningen på jobbet.

Agnera
Agnera
5 years ago

Har du testat göra denna glutenfri? Hur har du gjort isf?

niinis
niinis
Reply to  Agnera
5 years ago

Jajemen, bytte ut mjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk. Blev jättebra!

Sussie
Sussie
Reply to  Agnera
5 years ago

Jag har gjort denna glutenfri, tog bovete istället för vetemjöl.

Renee Moén
Renee Moén
3 years ago

Testar bakar nu
Spännande
Gjort många recept du delat bara blivit gott

niiinis
niiinis
Reply to  Renee Moén
3 years ago

Toppen! Tack! ❤️

Silja
Silja
3 years ago

Mums!😋 Den ska jag göra! Går den att frysa tro??

Nina Lundell
Nina Lundell
3 years ago

Min kolasås blev alldeles för hård tyvärr. Men god smak

niiinis
niiinis
Reply to  Nina Lundell
3 years ago

Då kokade den förmodligen för hårt eller för länge.

Marie Lidén
Marie Lidén
2 years ago

Ser underbart god ut måste testa😋

niiinis
niiinis
Reply to  Marie Lidén
2 years ago

♥️♥️♥️

Nästa inlägg

Morgonsurr

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x