Muuuuums
Igår bakade jag lite. Får lite craving på bakning med jämna mellanrum och då är det bara att lyssna på suget och ge efter. Igår ville jag göra något med vetedeg som jag aldrig gjort förr och det blev det. Falska wienerbröd tänker du, vad sjutton gubbar. Nej men det är så enkelt som att det är som wienerbröd men de är bakade i långpanna och på vanlig vetedeg, inte på smördeg. Jag är så nöjd med hur den här falska wieneberbrödet blev. Krämig och god men ändå som en bulle fluffig och härlig. Precis som vanliga wienerbröd så smakar de himmelskt och smälter i munnen. Denna bara måste du testa att baka när du får tillfälle.
Himmelskt goda blev dem som sagt, tänker att man också kan ha på jordgubbssylt och när de kommer ut från ugnen ringla över riktigt söt glasyr. Då är det wienerbröd de luxe!
Jag har en hel kategori med bara bullrecept(<klicka)
Kolla in dessa populära recept på olika bullrecept:
• Kanelbullekaka på 2 minuter.
• Blåbärsbullar med mandelmassa
• Örfilar
Bullar är verkligen ett festligt sätt att fika på. När jag drev mitt sommarkafé bakade jag ca 300 bullar varje dag. Så är det något jag övat riktigt mycket på så är det just att baka bullar. En riktigt fin terapi om du frågar mig.
NINAS FALSKA WIENERBRÖD I LÅNGPANNA
Missa inte: Krämiga vaniljbullar i långpanna – Dallasbullar – Citronbullar
50 g jäst
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
1 påse marsansåspulver
3 dl grädde (kan behövas mer, krämen ska gå att breda ut på degrektangeln)
Topping:
ägg
pärlsocker
Gör såhär:
1) Smula ner jästen i en bunke, använd köksmaskin om du har.
2) Blanda grädden och mjölken. Värm den till 37 grader. Häll i det i jästen och lös upp jästen.
3) Häll i mjölet lite i taget och varva med smöret. När degen blivit tillräckligt smidig så den släpper kanterna i bunken är den klar. Jäs i 60 minuter. Degen är fet så det kan ta lite längre tid för degen att jäsa.
4) Dela degen i 2. Den ena delen kavlar du ut till en rektangel som du lägger på bakplåtspapper på en bakplåt. (Låt jäsa under bakduk medan du gör marsansåsen. Ca 20 minuter)
5) Blanda marsansås och vispgrädde. Vispa gärna med elvisp. Låt så kallt en stund.
6) Sätt ugnen på 225 grader. Den andra delen av degen kavlar du också ut till en rektangel men skär ut ca 3 cm breda remsor som du snurrar.
7) Bred ut marsansåsen på rektangeln som legat och jäst en stund. Lägg sedan strimlorna i en fin formation på degplattan med marsansås, förslagsvis som jag gjort. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
8) Blanda ut ägget och pensla de snurrade remsorna, strö på pärlsocker.
9) Skjuts in i ugnen, när du skjutsar in den i ugnen sänker du värmen till 180 grader. Grädda sedan i ca 25-30 minuter. Kolla gärna i mitten så den verkar genomgräddad. Jag kollade med temp och har den nått 94 grader klassas den som klar.
Köp min bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”, du hittar den ➡️HÄR!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Oj den lät och såg smarrig ut 🙂
Alltså sååå gott det där ser ut!!!!!
Tänkte bara kolla med dig hur förvarar man det falska wienerbrödet?
Rumstemperatur eller i kylen? Kanske bakar ikväll men äter det imorgon…
Kram
Förvarar i rumstemp, håller sig godast då om det ändå ska ätas snart. Kram ❤️
Så gott det såg ut
Gör denna nu.
Blandade grädde med marsanpulver med elvispen. Det blev typ tjock direkt,ska det vara så?
Ja det är så den ska bli, kan vara så att man får ha i lite mer grädde men den ska vara rejält tjock, dock så du kunna breda på den.
Var i ugnen gräddar du?
Spelar inte så jättestor roll men i regel gräddar jag alltid lite längre ned.
Hej….varmluft eller vanlig ugn?
Vanlig ugn.
Hej, i receptet står det
1,5 Strösocker
Jag förmodar att du menar 1,5 dl
Men vill vara på den säkra sidan innan jag börjar med degen.
Tacksam för svar.
Ps. Har bakat dina limpor och långpannebröd med havregryn flera gånger, jättegoda som fallit alla i smaken. DS
Ja ja, det ska vara dl. Ändrar direkt. Tack för du uppmärksammade det.
Vad kul att ni gillar! ❤️
Hur stor är ugnsformen du bakar i?
Den stora som finns i ugnen. 😀👌🏻
Oj, detta ser så himla gott ut så jag bara MÅSTE baka snarast möjligt & det blir ju perfekt en tråkig söndag, när jag ändå sovit bort halva dagen först! 😄
Finns det något godare än med massor av nymalen kardemumma? 😍
Jag har numera en egen kvarn till enbart hela kardemummafrön, för jag blev så trött på att behöva mortla så stora mängder & även flera ggr, då jag äääälskar kardemumma, t ex både i själva vetedegen & sedan även i fyllningen till mina XXL-bullar! 😄
Dock ALDRIG i mat för min del, DET avskyr jag (knasigt & jag fattar inte varför 😳🤔) lika mycket, som jag älskar kardemumma i allt sött!
Som t ex pannacotta & alla sorters kakor, både de vanliga småkakorna & de (oftast) större, mjuka kakorna, t ex en sockerkaka.
Men allra godast är kardemumma i både själva vetedegen till mina XXL-bullar + i den generösa mängden fyllning, som förutom massor av finmalen kardemumma består smör, strösocker, vaniljsocker & vaniljpulver 🤤😍
Och det ser minst lika gott ut med en tjock vaniljkräm att smeta på som fyllning! 😃
Extra gott blir det om man orkar göra en egen vaniljkräm, som jag alltid också blandar med vispad grädde, för bästa konsistensen i t ex en tårtfyllning.
Frågan är bara hur lat jag är… 😄
Och nu vill jag ju både baka ditt recept med vaniljkräm & vanilj-& kardemummabullar! 😄
Och angående XXL-bullar; Köp Manitoba Cream vetemjöl om du inte redan gör det (jag har en matberedare som inte kan knåda jästdeg tillräckligt bra för att ett glutennätverk ska kunna bildas, men detta mjöl + kalljäsning i kylskåpet över natten har räddat mig! 😃)
Ta MAX 1/2 paket jäst vid kalljäsning under natten, helst i kylskåpet. Jag gjorde så & bakade ut bullarna dagen efter. Sedan fick de jäsa tillräckligt länge för att inte vara för kalla, men också för att bullar behöver en andra jäsning efter utbakningen.
Gissa hur chockad jag blir när jag tittar in i ugnen för att kontrollera färgen & t o m SER hur varenda bulle bara växer & växer till enorma monsterbullar! 😄
Bullformarna var för klena & vek ner sig i ugnen, så en massa god fyllning rann ut 😟
Sedan penslar jag bullarna, fortfarande varma, med en sockerlag med vaniljpulver & muscavadosirap!
Hoppas sirapen ej har utgått helt i varenda butik, för snart är min sista lilla flaska slut & jag har inte sett någon muscavadosirap på väldigt länge..😟 Den är även perfekt när man kokar pulled pork/carnitas, passar så bra ihop med coca-cola & jag föredrar carnitas framför pulled pork.
Så visst blir bullarna extra kladdiga & onyttiga, men såå värt det & du orkar ändå bara äta en XXL-bulle! 😄
Men ska degen jäsa på dagtid, särskilt om du även vill jäsa lite snabbare; ta då max 1/4 paket jäst + även nu 5 dl KALL mjölk & jäs i rumstemperatur istället för kylskåpet, för snabbare jäsning.
Men i rumstemperatur kan degen både jäsa för snabbt; delvis pga för mycket jäst, delvis pga allt socker i en söt vetedeg & delvis pga degen/de redan utbakade bullarna står & jäser BÅDE i rumstemp OCH på ett för varmt ställe.
Och blir det för varmt, eller jäser FÖR länge (lätt hänt i ett varmt rum när man är van vid att kalljäsa i kylskåpet) kommer jästen att förbrännas med allt socker så det bara smakar jäst & typ alkohol 😟
ALL jäskraft är slut så degen är stendöd & om bullarna är utbakade så kommer de inte att jäsa så mycket på plåten el i ugnen & tyvärr riskerar man att få oätliga bullar… tyvärr jag vet, de smakade hemskt så jag fick slänga allt för att degen hade jäst både för länge & för varmt i rumstemp… 😟
Men allt detta visste du säkert redan, men kanske kan någon som läser din blogg få lite tips & inspiration av mina långa väg till, numera, lyckade vetedegar! 😃
Utan tillräcklig långsam jäsning förlorar man den ju den extra goda smaken på degen & jag tror också att man behöver lång jästid för att få all slags deg med jäst att verkligen jäsa i storlek, t o m kunna få det jäsa så otroligt mycket en 3:e gång under gräddningen i ugnen!
Tack för dina rader och tips! 👍🏼
Har du testat att göra en glutenfri variant?
Nej det har jag inte, men tänker att det ska gå precis lika bra. Byt ut mjölet mot samma mängd mjölmix och tillsätt 1-2 msk fiberhusk. 🙂
Hur skär man den? I rutor typ?
Jajemen!
Hur många matskedar marsan ska man använda om man inte har påsar utan enbart storpack där allt ligger i samma påse?
Lite svårt att veta men jag skulle börja med 3 msk.
Smarrigt
😍