Detta blir så gott så gott!
Tänkte kicka igång denna Söndag med att tipsa dig om världens godaste krämiga köttfärslåda. Denna smakar himmelskt gott och blir en perfekt Söndagsrätt eller vilken dag som helst för all del. Den här supergoda krämiga köttfärslådan är numera familjens stora favoriträtt och något vi alla är sugna på ofta. Vi brukar äta den till en härlig grönsallad, tips: ha i fetaost i salladen, det passar så otroligt bra till köttfärslådan. Detta recept är en uppdaterad version av mitt tidigare recept på köttfärslåda, man kan säga att detta är en 2.0 variant. ☺️
Tipsar om att göra den i dubbel sats så kan du ha matlådor för en halv evighet, denna hittar bara till sig ytterligare av att få någon dag på sig.
Vill tipsa dig om andra populära och goda köttfärsrätter som är enkla att laga, klicka på länkarna nedan för recept:
• Supergod köttfärsgratäng på 30 min
• Krämig köttfärs och bacongratäng
Krämig köttfärslåda, 5-6 port
500 g köttfärs
2 klyftor vitlök
1 lök
1 1/2 msk tomatpure
2 msk kalvfond
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
smaka av med salt och peppar
ca 1 dl vatten
5 stora fasta potatisar
200 g riven ost
ca 3 dl grädde
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Pressa vitlöken och hacka löken i mindre bitar och ha i den. Ha i tomatpuré.
2) Krydda med kalvfond, oxfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll på ca 1 1/2 dl vatten. Låt småputtra i några minuter tills vattnet nästan kokat in.
3) Koka upp rejält med vatten i kastrull, skala potatisarna och skiva dem i ca 0,5 cm breda skivor. Sänk värmen på det kokande vattnet och lägg i potatisskivorna i ca 10 minuter eller tills att potatisen mjuknat men ändå håller ihop. Ta sedan ur potatisskivorna och lägg dem att svalna en smula.
4) Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Du avslutar med köttfärs högst upp. Häll över grädden.
5) Strö över osten högst upp. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att osten fått riktigt fin färg och köttfärslådan känns krämig och klar.
Servera med en riktigt god grönsallad till!
Här på sidan finns massor med olika och enkla recept på mat och bak som alla kan laga och baka, nedan får du några smakprov på kategorier som du hittar. Klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
• SÅSER
Du hittar samtliga kategorier HÄR (<klicka)
Mer inspo:
Köttfärs och baconrullar i supergod sås (<klicka för recept)
Min godaste köttfärsås & spaghetti (<klicka för recept)
Köttfärsbiffar med fetaost och världens godaste sås (<klicka för recept)
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Här hemma kallas den för festgratäng, vi har bacon med tillsammans med köttfärsen och sen purjolök. Supergod 👌
Lagade denna igår och hela familjen gillade. Tack för tips! Passade bra i matlåda också.
De har jag gjort flera gånger. Supergod👍😋
Kul att den gillas! 😍
Ser jättegott ut! Den kommer bli kvällens middag😋
😍
Om man gör dubbel sats, ska man då ta dubbelt så mycket grädde också, eller blir gratängen för lös då?
Jag brukar göra det, men det kan vara så att den behöver gå längre i ugnen.
Jag testade igår och körde dubbelt även med grädden och den blev perfekt. 20-25 minuter i ugnen 👌🏻. Supergod! Tack för alla fantastiska recept!
Härligt att höra! 😍😍
Den här måste testas, tycker mycket om gratänger i olika former
😍
Kan man förbereda några timmar i förväg? Kanske t.o.m. steget innan den ska in i ugn, eller?
Absolut. 😊
Hej Jag undrar varför man skall ha i balsamvinäger Blir det lika gott utan Vill testa o göra denna i helgen när mina barnbarn kommer Mvh
Det sätter en oerhört god smak så hoppa helst inte över den. Du kan hoppa över den men då blir det inte samma djupa smak.