Det här receptet är en gåva!
Alla har ju verkligen inte tid med bakning…. alls. Lussebullar kanske man inte hinner med ens för att det ska jäsas och grejas. Sen finns det dom som kan stå vid bakbordet stora delen av julen. Jag har ju detta som mitt jobb så jag MÅSTE ju stå vid bakbordet mycket för att testa recept och inspirera. Något jag alltid brunnit lite för är att få folk att våga baka, även om man inte kan så är det inte så svårt bara man följer recepten man ser. Får jag en person som aldrig velat baka att äntligen ta tag i det så blir jag lycklig på riktigt. Dessa snabba lussebullar utan jäst klarar alla av att baka och gissa om de blev goda? De godaste jag ätit sa Tony, och då är det ett väldigt fint betyg ska ni veta. Alldeles fluffiga och mjuka så man kan knappt tro att det är bullar med jäst som brukar kännas så kompakta. Godast är de att äta direkt, men frys in dem du inte äter direkt och ta fram när du är sugen, tina snabbt i micron och njut.
Jag har en hel kategori som heter SAFFRAN (<klicka), där hittar du massor med superhärlig recept på olika saker med saffran.
• Stora maffiga saffransbullar med vaniljkräm
• Saffranscheesecake med glöggtäcke
• Saffranskaka i långpanna med lingon och vit choklad
• Kladdkaka med saffran och vit chokladfudge
SNABBA LUSSEBULLAR UTAN JÄST, CA 15 ST
Missa inte världens godaste dessert Kolamousse med Saffranspepparkakssmul (<klicka) JULENS MÅSTE!
4 dl vispgrädde
100 g smör
1 pkt saffran
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
3,5 tsk bakpulver
Garnering:
1 ägg
1 msk ljus sirap
lite vatten
strösocker
Gör såhär:
1) Häll i grädde i en bunke. Smält smöret, blanda det med saffran. Mortla gärna saffranet först med en sockerbit. Häll i det med grädden. Blanda runt.
2) Häll i socker och salt. Blanda runt.
3) Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda i det och knåda ut till en deg. Degen ska vara något följsam men lite kladdig. Beroende på mjölets kvalitet och ålder så kan det behövas mer eller mindre mjöl. Häll i lite mjöl i taget för att få en bra konsistens.
4) Dela degen till 15 bitar och rulla ut varje till en korv. Snurra varje ände inåt åt varsitt håll tills du får en lussekatt. Pensla med ett ägg, skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 10 min, de ska få lite färg.
5) Ta ut och låt svalna. Blanda sirap med lite vatten. Pensla lussebullarna med sirapsblandningen. Häll strösocker i en djup tallrik. Snurra runt bullarna så de får en sockrig yta. Ät och njut!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Mer inspo:
MAGISKA SAFFRANSMUFFINS MED VANILJFYLLNING
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Funkar det att göra dessa glutenfria?
Absolut! Byt ut mjölet mot mjölmix och addera 1 msk fiberhusk. Låt fiberhusken svälla i degvätskan i ca 10 min.
Ska grädden vara vispad?
Nej, den ska inte vara vispad. ❤️
Mums! Tänkte prova att göra de veganska och byta grädde och smör till växtbaserade alternativ🌱 Tror du jag kan hoppa över att pensla med ägget? Eller har du tips på något annat att pensla med?
Absolut! Ett tips är att pensla med t ex sirap utblandat med vatten istället. 😍
Tror du det kan funka med glutenfritt mjöl och lite husk ?
Det tror jag! ☺️
Det skall jag testa
♥️ goda
Tror du att man kan göra dessa glutenfria 🙂
Absolut, byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix och tillsätt 2 msk fiberhusk. Degen kommer vara kladdig och lite svårarbetad men antingen oljar du händerna eller mjölat dem när du formar lussebullarna. 😊
Gillar dina recept! Enkla att tillreda, vanliga ingredienser och goda med det lilla extra!
Åh tack! 🥹😍