Har ni börjat baka för julen ännu? Jag tänkte jag skulle börja ordentligt nu och har skrivit en lång lista på allt som ska bakas, det blir mycket gott ska jag säga dig. Dessa vaniljfyllda saffransbullar är himmelskt goda, fluffiga och bara så krämiga och goda samtidigt. Vanilj och saffran är en galet god kombo. Som att de hör ihop med varandra. Jag vet att ni är många som älskar dessa vaniljfyllda saffransbullar för detta recept publicerades första gången 2017 så detta är ett recept som hängt med länge! Bakar dem varje år. Flera gånger per år. Och får familjen välja något med saffran så är det nog 8 ggr av 10 de väljer dessa vaniljfyllda saffransbullar.
I år måste jag dock baka extra många till frysen, dom går åt direkt, jag har en familj som älskar saffran och just dessa vaniljfyllda saffransbullar mer än något annat så jag får gömma dem i frysen ute i förrådet tror jag. 😅
Missa inte mina absolut bästa och populäraste söta julrecept (<klicka).
NINAS VANILJFYLLDA SAFFRANSBULLAR
Söker du ett kanonrecept (det bästa enligt mig) recept på Lussebullar – (<klicka).
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 dl creme fraiche
100 g mjukt smör
Ca 13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 1 1/2 dl färdig vaniljkräm (gör egen eller köp marsansås som du blandar till vaniljkräm)
1/2 dl strösocker
100 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
100 g vit riven choklad
Gör såhär:
1) Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.
3) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Den ska precis släppa från kanterna i degbunken, gör den inte det så ha i lite mer mjöl. Tänk dock på att en saffransdeg med fördel får vara lite ”kladdigare” utan att vara lös, då saffran torkar ut degen. I maskin kör jag degen minst 5 minuter och tills den släpper kanterna i bunken.
4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
5) Sätt ugnen på 225 grader. När degen jäst klart bakar du ut den till en rektangel. Blanda fyllningen med strösocker, smör och vaniljsocker för sig. Börja med att smeta på den på rektangeln. Ha sedan på vaniljkrämen. Till sist smular du på riven choklad. Vik ihop en gång. Skär ur strimlor som du snurrar och lägger i bakformar. Känns det svårt kan du lika gärna rulla ihop rektangeln till en orm och skära ur 3 cm breda skivor som du placerar i bullformar. Vill du se hur jag gör dessa snurror kan du kolla detta klipp (<klicka). Låt jäsa i ytterligare 30 min.
6) Pensla med uppvispat ägg. Grädda på 225 grader i ca 8-12 minuter eller tills det fått lite fin färg. När de svalnat pudrar du över lite florsocker
TIPS: Spritsa i lite extra vaniljkräm i mitten av bullarna, det blev om inte ännu godare! 🙂
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Söker du ett extra gott julkolarecept?
Då måste du kolla in mitt recept på JULMUSTKOLA – superpopulärt! Kolla nedan!
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
För att hitta alla kategorier klicka HÄR
Kram Nina