Godaste Saffranskakan
Vill du njuta av en riktigt god och lite kladdig kaka med ett ljuvligt toscatäcke med smak av saffran så ska du testa denna nygamla goding. Den är verkligen ljuvlig, man njuter i fulla drag och kan knappt sluta äta. Så bakar du den här Saffranskakan är det lite på egen risk. 🙂 Toscan uppepå med saffranssmak är himmelskt god verkligen.
Att tänka på när du bakar den här kakan är att den ska in i ugnen en stund för att sätta sig innan toscan ska på. Tiden kan variera beroende på din ugn, men den ska ha satt sig såpass i alla fall att du kan smeta på toscan uppepå, är den alldeles för dallrig så låt den stå en stund till. Blir den för mörk på slutet så täck med aluminiumfolie, du behöver bara lägga den uppepå, behöver inte klä in formen eller så.
Missa inte: Mina 40 mest besökta och populära (<klicka) recept
SAFFRANSTOSCAKAKA
Kika gärna in hela min kategori med saffran HÄR (<klicka)
200 g smör
4 st ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
4 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR:
1) Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, det går jättebra med den djupa som du har till din ugn. Du kan också smörja och bröa den om du inte vill använda bakplåtspapper, det brukar gå åt 2 såna när jag klär mina djupa ugnsformar.
2) Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin. Blanda vaniljsocker och vetemjöl och ha i det.
3) Blanda sist i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.
4) Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20. Gör under tiden saffranstoscaglasyren i en kastrull.
Saffranstosca:
1,5 pkt saffran
2 dl kokosflingor
1 dl mandelflarn
3 dl havregryn
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1.5 dl vispgrädde
75 g smör
Gör såhär:
1) Häll kokosflingor, mandelflarn, havregryn, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
2) Låt koka upp, därefter har du i saffran och låter det sjuda ca 5 minuter.
3) När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass varm blöt kniv.
Åååååh så gott!
Nu närmar sig den största utmaningen i vardagen – december….. Äter LCHF-kost och det är så lätt att trilla dit under december. Men jag ska stå emot! Blir så ”rasslig” i magen 😀
Men den här måste jag nog baka och lukta lite på.
Har bakat denna underbara kaka idag supergod fast jag hade inte saffran i toscasmeten mums ☺
Åh så gott! Den är verkligen supergod. 👌🏻👌🏻😋😋
Inget bakpulver ?
Nej. 😀
Vilken storlek på ugnsformen hade du?
Den stora ugnsformen som finns i ugnen.
Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl? Mvh
Absolut, tillsätt också 1 1/2 msk fiberhusk. ☺️
Inget bakpulver?
Nej, då skulle det ha stått. ☺️
Gillar inte kokos. Kan jag bara ta bort det? Ersätta med mer mandel?
Absolut!