Ja herreminjee och halleluja. Ungefär så kan jag väl sammanfatta denna kaka. Den blev som en enda juldröm i en och samma kaka. Denna kan jag absolut rekommendera dig att baka, den är enkel att göra men ser ut att vara en helt vetenskap att få till. Alltså MUMS!
Missa inte: Kika på mina 40 populäraste recept (<klicka)
Ser ni? En saffranskaka med en härligt len och seg pepparkakskola som rinner ned för kanterna. Jag lovar att du inte kommer kunna låta bli att äta upp hela när du väl har smakat. Jo kanske, av att du mår illa för att du ätit för mycket. Haha…
Vill du inspireras av mer saffransrecept, kolla in min kategori massor med härliga recept med saffran. Klicka HÄR.
Missa inte en av julens godaste kakor! Superenkel att baka också, klicka HÄR för recept.
Den här lite saltiga pepparkakskolan som fullkomligen väller ut ur kakan alltså. Vet ni hur många gånger jag gick förbi kakan och svepte med ett litet finger i allt detta gottiga?!
Ingredienser
Saffranskaka
200 g smör
1/2 g saffran
2 tsk strösocker
1/2 msk citronsaft
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Kolasås
1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
Nypa salt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg saffran och strösocker i en mortel, mortla ordentligt. Häll i citronsaft och låt stå i 5 minuter.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Jag vispar i ca 3-4 minuter. Häll i vetemjöl i en bunke. Blanda med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade smöret, saffransvätskan och mjölken. Rör om tills du har en fin smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills kakan är torr när du känner med sticka.
Kolasås
5. Blanda i allt utom pepparkakskryddan i en kastrull. Mot slutet av koktiden häller du i pepparkakskryddan. Koka tills du får en seg kolaså, tänk på att den blir segare när den svalnar. Jag kokade i ca 20 minuter tills jag hade 107 grader på kolasåsen. Låt den sedan svalna litegrand.
6. Dela sedan kakan i två. Häll sedan försiktigt kolasåsen på kakan.
Det får gärna komma lite utanför, ser bara gott ut ju! 😉 uuuuu Lägg sedan på locket och pudra med florsocker. Ät & njut!
Nedan får du några smakprov till av vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Hej!
Jag som inte är något bakproffs undrar när pepparkakskryddan ska i? 🙂
Shit, glömde. Ändrar i receptet!
Tack! Jag gillar nämligen dina recept 🙂
Vad gott det ser ut! du beskriver dina recept så härligt och kul! detaljerat vilket är skoj att läsa. Har börjat kolla din blogg nyligen och man bara måste läsa vidare vad du skriver hela tiden! 🙂
Vilka fina foto du tar också, man blir så lockad att baka dina recept. Så bra jobbat! 🙂
Men tack! Vad roligt, du är så välkommen här och kul att du kommenterar! ❤️
Är så glad att jag har hittat din blogg! Imorgon ska jag bjuda på din saffranskaka med pepparkakskolafyllningen på jobbet.
Har du testat göra denna glutenfri? Hur har du gjort isf?
Jajemen, bytte ut mjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk. Blev jättebra!
Jag har gjort denna glutenfri, tog bovete istället för vetemjöl.
Testar bakar nu
Spännande
Gjort många recept du delat bara blivit gott
Toppen! Tack! ❤️
Mums!😋 Den ska jag göra! Går den att frysa tro??
Min kolasås blev alldeles för hård tyvärr. Men god smak
Då kokade den förmodligen för hårt eller för länge.
Ser underbart god ut måste testa😋
♥️♥️♥️
Ser tyvärr inga bilder alls, vilket är trist för man vill ju se hur resultatet är meat att bli! Kanske är det någon teknisk miss?
Ja tyvärr är det så att väldigt många av mina receptbilder försvann när min blogg flyttades för ett år sen. Det betyder att jag måste göra om alla recept igen för att kunna presentera bilder här, det tar väldigt lång tid så jag hoppas du har lite överseende med att det saknas bilder.