Halloj, åh nu ska du få ett recept av mig som jag är så tacksam över själv. Jo men såhär, familjen gillar russin men jag har inte använt det så mkt i min bakning tidigare. Men så fick jag en förfrågan om ett samarbete med Sun-Maid och tänkte direkt. ”Vad tusan gubbar, nog ska väl jag som bakar så mycket komma på något riktigt gott med russin” Om jag gjorde? Ämen excuse me hello ATT jag gjorde! Dessa små finska julstjärnor, som härstammar från mina rötters land Finland är så goda så det krullar sig på tungan! I vanliga fall fylls det med en härlig plommonmarmelad, men jag tänkte att vad tusan, det måste gå och göra något riktigt gott med russin. Dessa bakverk kallas för ”Julstjärnor” i Finland. Eller ”Joulutorttu” eller rakt översatt ”Joulutähdet”. Dessa finska julstjärnor kan man göra med både smör och en mjuk mördeg. Vi har alltid gjort en mördeg på grädde. Superdupergoda! ♥
Missa inte: Mina 40 mest populära recept (<klicka) på hela sidan.
JULSTJÄRNOR ca 40 st:
5 dl vispgrädde
1 kg vetemjöl
1½ tsk bakpulver
500 g smör
2 ägg
Fyllning:
500 g (2 pkt) russin eller bara plommonmarmelad
glögg (så att det täcker russinen i kastrullen)
Gör såhär:
1) Vispa grädde och ägg så att det blandas ordentligt.
2) Se till att smöret är rumsvarmt. Vispa sedan smöret i en köksassistent eller med elvisp tills den blir ordentligt krämig. Ca 3 minuter.
3) Blanda vetemjöl med bakpulver.
4) Häll grädd/äggblandningen i en köksassistent eller en bunke. Häll sedan, omvartannat, mjölblandningen och smöret i grädd/äggblaningen tills du har en härlig mördeg.
5) Lägg mördegen i plastpåse i kylskåp i ca 2 timmar. Vill du skynda på processen kan du ha den i frysen i ca 20 minuter.
6) Ta ut ur kylen och kavla ut degen till en platta på ca 3 mm:s tjocklek
7) Dela sedan plattan i 8×8 cm fyrkanter som du skär upp enligt bilderna ovan.
Fyllningen gör du såhär:
8. Fyll en kastrull med russinen, häll över glöggen så det täcker russinen. Koka på medelvärme tills russinen börjar svälla. Jag kokade i ca 15 minuter.
9. Låt alltsammans svalna och kör sedan med handmixer tills det är en härlig sylt. Detta ska sedan klickas i våra bakverk.
10) Klicka i fyllning i varje fyrkant.
11) Vik sedan in vartannat hörn mot mitten och ovanpå fyllningen. Det ska se ut som en stjärna.
12) Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Vispa upp ett ägg och pensla varje. Stick in en tandpetare i mitten för att hålla ihop stjärnan under gräddning. Lägg tandpetarna i blöt strax innan.
13) Grädda i 250 grader i ca 10 minuter tills de fått lite färg längst ut på stjärnspetsarna och uppepå. Ät & njut!
Men åh vilka minnen! Trodde det var dessa du syftade på i ett tidigare inlägg om finska julkakor 🙂 När jag var liten så gnagde jag i mig allt utom kletet i mitten, haha!
Jag meeeeed! Haha…. Kram
Mmm julstjärnorna är så goda. Jag har haft i katrinplommon istället.
Har du recept på porkkanalaatikko/finsk morotslåda? Jag gör den till varje jul men tycker inte jag fått den riktigt så som min mamma gjorde den.
Hej,, Niiinis ,, är oxå barnfödd i Finland ,, min mamma bakade Alltid nå vita runda kakaon till varje jul , tror det var potatismjöl i dom , för dom var så spröda ,, så min undran nu ,, inte har du möljligtvis nåt sånt recept ? Hon är borta sen 36 år , så tänkt om jag hittade nåt recept o kunde baka m kram Ingegerd
Kan det vara sånna ” Hanna-tädin kakut” , det gjorde min mamma och mormor alltid till Julen Jag har ett gammalt recept om du vill ha
Jaaaa! Vi kom på att det var såna. Har just letat fram ett recept och ska testa, men dela gärna med dig du med!
Idag ska jag prova ditt recept på Joulutorttu för första gången 🙂 Har visat detta recept för min finska pojkvän och hans mamma att jag ska baka dessa och de tyckte att de låter gott med russin i stället för plommonsylten, själv har jag inte ätit dessa någon gång fast jag har finska rötter 🙂
Åh vad roligt att höra!
Tack för detta recept 😃! Jag önskar så att jag varit mer intresserad när mormor levde och bakade dessa godingar 🙏
Går julstjärnorna att frysa?
Går jättebra! 😍