Ljuvligt goda Revbensspjäll
Det kom ett mail:
Har fått tillstånd att dela.
Samtidigt som mitt hjärta fylldes av glädje så högg det i det. Anledningen till att receptet var försvunnet för Mattias var för att jag skulle ompublicera det till jul. Det gick helt enkelt under radarn och låg i min privata korg här på bloggen. Efter Mattias brev fick jag bråttom att ompublicera receptet, men först så skickade jag det via mejl till honom. Receptet skulle avnjutas redan till helgen berättade han. Det slog mig då att ni kanske är fler där ute som saknar det, så här har ni det i sin helhet. Dessa revbensspjäll är precis som Mattias svärfar tycker succé, och förmodligen rätt lika Sonjas revbensspjäll. Riktigt saftiga, söta och fantastiskt goda revbensspjäll. Vi blev bjudna på dessa revbensspjäll och jag var bara tvungen att fråga efter receptet. Mitt recept här nedan är inspirerat av Leilas recept på revbensspjäll, men jag har ändrat det efter smak och tycke. Dessa kommer göra succe på julbordet, det kan jag lova! Precis som Mattias svärfar skriver, det är dessa som ska stå på julbordet, inga andra. Så fint! 🥹❤️ Det mest fantastiska är ju att revbensspjäll kan man äta när man vill, kanske redan i helgen?
Kika gärna på min KATEGORI KÖTTRÄTTER (<klicka) för massor med härliga recept.
RECEPT REVBENSSPJÄLL
3 kg revbensspjäll
2 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
2 st morötter salt
Glaze till spjällen
0,5 dl ketchup
0,5 chilisås
1 dl japansk soja
1 dl rårörssocker
2 msk sesamolja
0.5 dl flytande honung
2 st vitlöksklyftor
Om du vill
Hacka en halv knippe färsk rosmarin och skrubba in det i köttet med första vändan glaze.
Gör såhär:
1. Fyll en kastrull med vatten och lägg i klyftad lök, skivad vitlök och skivade morötter. Salta vattnet ordentligt, ska smaka som en salt soppa ungefär, annars kommer inte spjällen att smaka något. Om du kör 1 tsk per liter vatten blir det bra.
2. Koka revbensspjällen långsamt i vatten tillsammans med grönsakerna tills de blivit möra och köttet nästan faller av benen. Ca 1 timme för tunna spjäll och 1,5 för tjocka.
3. Tag upp spjällen och låt dem torka lite innan du penslar dem med glaze.
4. GLAZING. Rör ihop en glazen. Ketchup, chilisås, soja, råsocker, sesamolja och honung. Pressa i vitlök.
5. Pensla revbensspjällen med ungefär halva mängden glaze. Låt dem sedan ligga kallt i några timmar, toppen om det blir över natten.
6. Starta grillen i din ugn och lägg spjällen på en bakplåtpappersklädd plåt och skjutsa in på 250 grader (grill). Vänd dem några gånger. Pensla med resterande glaze var gång du vänder. Dom är klara när du tycker att dom fått den färg/yta du själv tycker är lagom.
Mer inspo på goda rätter till julbord:
Kålrotslåda, världens godaste!
Och världens godaste morotslåda
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Wow så underbart gott det låter det ska jag prova att laga 🤗som vanligt är dina underbara recept wow😍
Revbenen vad kan man äta till
Tack så mycket! Spjäll är gott till t ex potatismos och en god gräddsås. ☺️😍
Hej oj vad det ser gott ut med revbenen men ung hur lång tid i ugnen?
Som jag skrev i receptet är dom klara när de fått den färg och yta du önskar, alla önskar sina revbensspjäll då olika. Ur tillsgningssynpunkt är ju spjällen redan klara, de ska bara få en härlig yta. ☺️
Hej, är det vanlig chilisås eller sweet chilisås?
Vanlig chilisås, annars skriver jag sweet chilisås.
Tack Mattias!🙂👍 Har också letat. Och tack för ett toppenrecept!