I helgen bakade jag fluffiga härliga glutenfria tekakor. Lyckan i en liten ask när de smakade så fantastiskt gott alltså och konsistensen var precis som tekakor bakade med vanligt mjöl! 🙂 Nu blir det ju inte direkt lättare att minska på brödet. Men äsch, jag vill ha en macka till frukost. Det är föööör gott. Dessa glutenfria tekakor är busenkelt att göra, och det är fantastiskt att ha ett gäng ligga i frysen. Ska du frysa glutenfria tekakor är det bra om du gör det så fort som möjligt efter de gräddats, då håller de sig färska bäst!
Kruxet när man bakar glutenfritt är att inte frestas att använda mer mjöl än vad som behövs. Degen ska vara kladdig och nästan omöjlig att jobba med, det är då de blir som godast med glutenfritt. Bra att tänka på!
Glutenfria tekakor, 16 st.
Missa inte: Havrescones utan vetemjöl // Glutenfria semlor // Glutenfritt morotsbröd i långpanna
Ingredienser:
1 pkt jäst
2 ½ dl mjölk
2½ dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 msk fiberhusk
4 dl glutenfri mjölmix
2½ dl rismjöl
2½ dl bovetemjöl
(Du kan också använda bara mjölmix, men jag tycker brödet får mer struktur och konsistens med fler mjölsorter)
½ dl olivilja
Gör såhär:
1) Värm mjölk och vatten i en kastrull, värm till 37 grader. Jag är jättenoga med rätt temp eftersom det ger den bästa jäsningen.
2) Smula jästen i en degbunke och häll över mjölk/vattenblandningen och fiberhusk. Lös upp jästen och rör om, låt det sedan stå några minuter så fiberhusken får svälla.
3) Ha i honung, salt och olja. Häll sedan på mjölsorterna och låt maskinen jobba med degen. Låt maskinen köra i minst 5 minuter. Degen kommer att vara kladdig men allt är i sin ordning. Den ska vara det. Lägg på plastfilm på degbunken och låt sedan jäsa i 1 timma.
4) Att baka med glutenfri deg är kladdigt, det är därför du ska använda 1 dl mjölmix till utbakningen av tekakorna. Jag tog ut 16 st och rullade dom i händerna, la sedan tekakorna på bakplåtpappret och plattade till med mjölade händer. Låt jäsa i ytterligare 1 timma.
5) Nagga varje tekaka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-8 minuter.
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 360 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av över 100 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 4000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Mer goda recept här på sidan:
• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT
Mer inspo: RECEPTSAMLINGAR
Gillar du receptet blir jätteglad om klickar i tummen längst ned. ❤️
Wow! Jag är imponerad! Det här ska jag prova när jäst inhandlats. Har du provat att frysa dem?
Supergoda! Kommer njuta många gånger av dom här ☺
Hur får du så fin färg på dem? Mina blev goda som nybakade dock väldigt gråa…. lite torra efter frysning. Hade du bovete i de på bilden? Ska testa igen
Hejsan vill bara tacka för receptet på dessa ljuvliga tekakor ❤❤. Svårt att tro att de är glutenfria.
Visst är det?! Åh jag älskar också de där tekakorna. Tack för du delade med dig! ❤️
Omg jag älskar dina recept!
Man blir aldrig besviken.
Tack för att du finns och insparerar mig!
❤️❤️❤️
Men åh! Så glad för dina ord, tack snälla! ❤️❤️❤️
Naggade du dem innan sista jäsningen eller efter?
Innan jäsning brukar jag nagga dem. 👍🏼
Supergoda bakade dem igår kväll/natt och blev klar halv 12 inatt tog 6 dl finax glutenfria mjöl och 3 dl hemgjort havremjöl av havregryn och de blev både goda och saftiga, tack för ett gott recept
Ser helt fantastiska ut! Måste prova. =)
Ja gör det, supergoda!