Oj oj oj, nej men mula mig med snön och släng mig upp i en julgran vad god den här Saffranskakan med limefrosting var. Det finns inga gränser. Vet ni, när jag hade bakat den här saffranskakan så tog jag med mig den till mamma & pappa. Det var i Söndags när vi firade mamma. Alltså den var så god så vi alla kastade oss över den bokstavligen. Så jag höjer ett litet varningens godsaksfinger, du kommer vräka i dig. Så kanske ska du göra 2 på en gång. Vi alla var rörande överens om att det är denna kaka som kommer ta plats på julbordet, galet fantastiskt god saffranskaka med limefrosting!
Limefrostingen uppepå är verkligen pricken över i:et. Det där syrliga som möter det söta i den här kakan, det är en så god kombo med saffranet och kokosen. 10 poäng! Kommer göra den säkert 100 ggr till.
Mer gott: MASSOR MED SAFFRANSRECEPT
Saffranskaka med limefrosting, ca 8 bitar
Missa inte: Mandelmassakaka med saffran // Saffranssnittar med sylt // Över Atlanten kaka med saffran
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 paket saffran (0,5 g)
- 1/2 msk citronsaft + 2 tsk strösocker
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl vanilj yoghurt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform (ca 24 cm i diameter) och bröa den med lite kokos.
- Ha i saffranet i en mortel och 2 tsk strösocker. Mortla runt lite. Häll i citronsaft. Blanda och låt stå i ca 10 min.
- Smält smöret i en kastrull. Låt stå och svalna något.
- Rör ihop socker och ägg. Du kan vispa lite snabbt för hand.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål. Häll i detta i smeten. Det blir en riktigt seg smet men det är såhär man undviker klumpar allra bäst.
- Tillsätt det smälta smöret, yoghurt, saffranet och blanda sedan ordentligt till en smet, den är lite seg.
- Häll smeten i formen och grädda i cirka 35-40 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun och en sticka kommer ut ren.
Glasyr med kokos
- 2 dl florsocker
- 2-3 msk limesaft (jag använde en hel lime)
- 50 g kokosflingor
Gör så här:
- Blanda florsocker med limesaft till en jämn och smidig glasyr. Justera med mer vatten eller florsocker tills du får önskad konsistens.
- När kakan har svalnat, bred på glasyren över kakan strö på kokosflingor och låt den stelna lite innan du serverar.
Min fina mamma & jag, hon sa innan hon gick, nu ska vi åka hem och njuta av din saffranskaka, den var verkligen helt fantastiskt god Nina. ❤️
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 340 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av över 100 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Bra att ha till detta recept:
Springform 24 cm – jag gillar de här formarna som har som en liten kant längst ned, skulle det läcka så droppar det aldrig i ugnen. Fastnar inte heller i dessa formar, stor favorit!
Citruspress – innan jag införskaffade mig en egen så tänkte jag att detta verkade vara en onödig pryl. Jag tar tillbaka allt. Detta är en av de mest värdefulla prylar jag har i köket. Så enkelt att pressa all citrus i denna. Den pressar verkligen ut allt också. Stormförtjust.
Bakplåtspapper på rulle – använder inte längre något annat. Bästa jag haft! Perfekt t ex när jag ska göra det här receptet. Jag fäster en bit i botten på springformen. Enkelt också när du själv väljer hur lång du vill ha, inget spill, finns dessutom refill till.
Tips:
Du vet väl att du kan köpa mina digitala recepthäften, du hittar dom HÄR. Enkelt att skriva ut och sätta ihop till ett häfte, går också fint att bläddra i i din dator och din mobil.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Andra goda recept till jul:
• Över Atlanten kaka med saffran
• Mina bästa & godaste köttbullar
• Jultårta
• Daimfudge – enkel julgodis
• Gubbröra
• Lussebakelse (på bilden ovan)
Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR
Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT
Gillar du receptet? Då blir jag jätteglad om du gillar det längst ned under inlägget.
Kram Nina