Jag har ju bakat falska wienerbröd tidigare, dock så har jag aldrig testat att göra falska saffranswienerbröd. Den här idén har jag haft ett tag, tänkte att det måste bli perfekt att göra om de vanliga falska wienerbröd till denna variant med saffran. Vet ni vad? Detta var som en fullkomlig dröm faktiskt, känns som man behöver ladda rejält för att orka ta några till kvällsfikat. 😅 Dessa saffranswienerbröd är krämiga av len vaniljkräm på första lagret. Sedan de snirliga med de diagonala över, sen ett lager med så god marmelad som jag tipsar om längre ned. Och sedan gräddas och på med florsocker. Mums!
Den här sylten som är uppepå på allt är en alldeles fantastisk sylt med hallon och gratanäpple, hur fin kombo. Känns som en julkombo. Så perfekt!
Mer gott: 20 AV JULENS SÖTA RECEPT
Jag köpte sylten på ICA Maxi, men kanske finns den även att beställa för dig som kanske inte bor nära en ICA-butik. Googlade nu och hittade massor med olika på Mathem. Vad sägs om Apelsin & Ingefära, top notch smak till saffran skulle jag säga.
Falska Saffranswienerbröd i långpanna, ca 35 st
Missa inte: Saffransbullar med vit choklad // Saffranskyssar // Över Atlanten kaka med saffran
Ingredienser
2 påsar (1 g) saffran
2 tsk strösocker
1/2 citron saften
5 dl mjölk
50 g jäst
1 krm salt
2 dl strösocker
2 dl Philadephiaost
100 g rumsvarmt smör
Ca 13-14 dl vetemjöl (Obs: kan behövas både mer och mindre beroende på ditt mjöl, ha i så mycket tills det släpper kanterna).
Vaniljkräm:
3 dl mjölk
10 msk marsanpulver (för snabbmarsan)
Fyllning:
ca 2 dl Hallonsylt eller annan valfri sylt
Gör såhär:
1) Häll saffranet i en mortel. Ha i 2 tsk strösocker. Mortla runt lite. Pressa på citron och låt stå i 5 minuter. Värm mjölk till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och Philadephiaost.
2) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Den ska släppa från kanterna i degbunken. I maskin kör jag degen minst 5 minuter.
4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
5) Dela degen i 2. Den ena delen kavlar du ut till en rektangel som du lägger på bakplåtspapper på en bakplåt. (Låt jäsa under bakduk medan du gör marsansåsen. Ca 20 minuter)
6) Blanda i ordning vaniljkräm av mjölk och marsanpulver. Sätt ugnen på 225 grader.
7) Bred ut marsansåsen på rektangeln som legat och jäst en stund. Lägg sedan strimlorna i en fin formation på degplattan med marsansås, förslagsvis som jag gjort. Klicka på sylten. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
8) Vispa till ägget och pensla de snurrade remsorna, .
9) Skjuts in i ugnen, när du skjutsar in den i ugnen sänker du värmen till 180 grader. Grädda sedan i ca 25-30 minuter. Kolla gärna i mitten så den verkar genomgräddad. Jag kollade med temp och har den nått 94 grader klassas den som klar. Pudra med florsocker.
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Härlig inspiration till julen
Klicka HÄR för att komma till dessa härliga produkter.
Andra goda recept till jul:
• Över Atlanten kaka med saffran
• Mina bästa & godaste köttbullar
• Jultårta
• Daimfudge – enkel julgodis
• Gubbröra
• Annorlunda lussekatter (på bilden ovan)
Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR
Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT
Kram Nina