BullarMat - Bak - Recept

Falska wienerbröd i långpanna

Igår bakade jag lite. Får lite craving på bakning med jämna mellanrum och då är det bara att lyssna på suget och ge efter. Igår ville jag göra något med vetedeg som jag aldrig gjort förr och det blev det. Jag är så nöjd med hur den blev. Krämig och god men ändå som en bulle fluffig och härlig. Denna bara måste du testa att baka när du får tillfälle.

NINAS FALSKA WIENERBRÖD I LÅNGPANNA

50 g jäst
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1,5 strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:

1 påse marsansåspulver
3 dl grädde (kan behövas mer, krämen ska gå att breda ut på degrektangeln)

Topping:

ägg
pärlsocker

Gör såhär:

1) Smula ner jästen i en bunke, använd köksmaskin om du har.

2) Blanda grädden och mjölken. Värm den till 37 grader. Häll i det i jästen och lös upp jästen.

3) Häll i mjölet lite i taget och varva med smöret. När degen blivit tillräckligt smidig så den släpper kanterna i bunken är den klar. Jäs i 60 minuter. Degen är fet så det kan ta lite längre tid för degen att jäsa.

4) Dela degen i 2. Den ena delen kavlar du ut till en rektangel som du lägger på bakplåtspapper på en bakplåt. (Låt jäsa under bakduk medan du gör marsansåsen. Ca 20 minuter)

5) Blanda marsansås och vispgrädde. Vispa gärna med elvisp. Låt så kallt en stund.

6) Sätt ugnen på 225 grader. Den andra delen av degen kavlar du också ut till en rektangel men skär ut ca 3 cm breda remsor som du snurrar.

7) Bred ut marsansåsen på rektangeln som legat och jäst en stund. Lägg sedan strimlorna i en fin formation på degplattan med marsansås, förslagsvis som jag gjort. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.

8) Blanda ut ägget och pensla de snurrade remsorna, strö på pärlsocker.

9) Skjuts in i ugnen, när du skjutsar in den i ugnen sänker du värmen till 180 grader. Grädda sedan i ca 25-30 minuter. Kolla gärna i mitten så den verkar genomgräddad. Jag kollade med temp och har den nått 94 grader klassas den som klar.

 

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för mer recept, tips och livet i allmänhet!

Kommentarer

    1. niinis
      niinis

      Ja det är så den ska bli, kan vara så att man får ha i lite mer grädde men den ska vara rejält tjock, dock så du kunna breda på den. 😀

  1. Susanne

    Alltså sååå gott det där ser ut!!!!!
    Tänkte bara kolla med dig hur förvarar man det falska wienerbrödet?
    Rumstemperatur eller i kylen? Kanske bakar ikväll men äter det imorgon…
    Kram

Visa alla 11 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers