Godmorgon Lördag
Det är Lördag, här har vi varit uppe med tuppen. En son som satsar hårt på fotboll skulle upp och ha fysträning, där är kanske en av anledningarna till varför en annan ”bara” spelade i division 1 i innebandy. Upp i ottan på Lördagar för att träna stenhårt har kanske aldrig varit riktigt min grej även om vi drog på matcher osv. 😅 Nåväl, nu ska vi prata hummersoppa. Alltså denna hummersoppa var så god så ögonfransarna flaxade självmant. Så len, så krämig, så perfekt. Jag tänker att man äter den antingen som en förrätt, men med ett gott matigt bröd till passar det även fint som huvudrätt. Du måste testa den här soppan för bevaremigväl så god denna hummersoppa smakade! Vi blev bjudna på detta på nyår och receptet är från Allt om mat men receptet är lite ändrat.
Massor med goda soppor (<klicka för fler recept).
Lyxig Hummersoppa, 4 p
Missa inte dessa soppor: min supergoda krämiga Tomatsoppa // Tacosoppa med kyckling // Potatis & palsternackssoppa med knaperstekt bacon
2 humrar (frysta & tinade ca 350 g)
2 schalottenlökar
1 morot
50 g rotselleri
1 liten fänkål
2 msk smör
2 msk konjak (hoppa över om du inte har)
2 msk tomatpure
7 dl vatten + 0,5 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1,5 msk majsstärkelse
0,5 tsk salt
Tillbehör:
1 dl vispgrädde
2 msk gräslök
Gör såhär:
1) Klyv humrarna och ta ut köttet. Plocka bort gälarna och den skalliknande magsäcken som sitter vid huvudet. Ta bort tarmen som sitter längs stjärten. Skär sedan hummerköttet i mindre bitar och förvara i kylen.
2) Skala och skär lök, morot och selleri i bitar. Halvera och skiva sedan fänkålen. Bryn hummerskalen i smör i en gryta i ca 5 min.
3) Tillsätt konjak (om du har det), tomatpuré, lök, morot, selleri och fänkål och stek i ytterligare ca 5 min. Rör om då och då. Häll på 7 dl vatten och vin så att det precis täcker skalen. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan med en hålslev. Låt sjuda under lock i ca 45 min.
4) Sila ner buljongen i en kastrull genom en finmaskig sil. Skaka silen så att all buljong tas tillvara.
5) Koka upp buljongen och koka ihop den utan lock tills det återstår ca 6 dl. Tillsätt grädde. Koka upp, passa noga så att det inte kokar över. Sjud soppan i ytterligare ca 15 min.
6) Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl vatten. Häll redningen i soppan och låt koka upp. Krydda med salt. Häll soppan i varma skålar eller tallrikar och toppa med lättvispad grädde, hummerkött och gräslök. Mal över peppar och servera.
Serveringstips: Vitlöksflatbread
Gillar du receptet blir jag alltid så glad om du klickar i tummen upp längst ned till vänster under inlägget.
Testa att laga denna soppan! Det är så värt att koka egen fond av skalen ska jag säga, har ätit med både hummerfond på burk och äkta vara och äkta vara slår alltid upplevelsen med hästlängder. Så mumsigt och gott. Ett tips är också, som jag också skrev i receptet, att köpa fryst hummer. Mycket billigare än färsk.
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR
För att hitta alla kategorier klicka HÄR
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.
Hur kan du följa mig?
FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR
Kram Nina
Testa dillmaränger till nästa gång. Mums! Hittade tipset, och recept, hos Matplatsen. Älskar hummersoppa!