Det är ju semmeltider så det bara dånar om det, även om själva fettisdagen är om några veckor. Jag har ju låtit kreativiteten flöda och sedan har jag också knarkat semmelinspiration på nätet. Denna semla gjorde jag då jag tyckte att det såg så otroligt gott ut. Jag själv kunde inte äta den men kan säga att Tony tyckte det var supergott igår när jag ”tvingade” i honom en halv. 🙂
Är du inget ”fan” av lakrits så tror jag du kan hoppa över detta recept. För här har du nämligen ett recept som har smak av härlig lakrits och fräsch hallon. En riktig höjdare till smakkombination. ♥
RECEPT 15 semlor:
100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
Fyllning:
hallonsylt
turkisk peppar
5 dl vispgrädde
svart karamellfärg
Gör såhär:
Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 8-10 min.
Låt jäsa i 30 min.
Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill. Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg.
Gröp ur lite av innehållet i semmelbullen och fyll med hallonsylt.
Ta någr turkisk peppar och släng i en blender och kör dessa till pulver. Ska bli ca 1½ msk. Vispa grädden och häll i pulvret och karamellfärg. Spritsa ut på semmelbullarna och klipp locken till trekanter. Pudra över både lite turkisk peppar pulver och florsocker uppepå.
Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och tips HÄR.
Följ gärna mig på Instagram HÄR.
Man skulle väl kunna ta lakritspulver oxå?