Ååååååh, hörni! Vilka blåbärsbullar jag bakade idag alltså. Jo men jag tar det från början. Vaknade i morse med ett så galet sug att baka. Ibland blir det som en craving verkligen, jag MÅSTE baka…. Typ så. For iväg tidigt till vårat lill-ICA och handlade mjölk och jäst. Har alltid torrjäst hemma men jag tycker aldrig att det blir riktigt bra med det så jag köpte färsk jäst. Hem och så satte jag igång, det blev Polarkakor och så blev det Blåbärsbullar med mandelmassa. Kan säga att det blev full pott på båda, ibland lyckas man bara sådär skitbra, det är livets lycka fortfarande även om jag bakat extremt mycket i mitt liv så är det fortfarande en lyckokänsla när något blir sådär underbart bra! Åter till dessa blåbärsbullar. Jag var tvungen att åka ut med alla påsar till mina svärisar. Annars skulle vi äta blåbärsbullar så vi small av här hemma i veckan. Svärfar sa: ”Dom här är ju så goda så man blir vindögd”. Jag är ju det redan lite från start, men jag fattar vad han menar! Såååå såååå goda!
Blåbärsbullar med mandelmassa var som en liten dröm i gommen, jag säger bara det. Den här vetedegen misslyckas heller aldrig även om man kan misslyckas, men inte med denna, det kan jag nästan intyga!
Missa inte: 10 supergoda recept med blåbär
Mandelmassa i bullar är så gott, det ger både sötma och saftighet och så otroligt god smak. Kombon med blåbär är pricken över i:et också. En riktig favvobulle.
Kolla dessa: 20 supergoda kakor
BLÅBÄRSBULLAR MED MANDELMASSA, ca 36 st
Missa inte: Citronbullar // Dallasbullar // Stora härliga vaniljbullar
150 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2 msk strösocker
200 g mandelmassa
2 dl frysta blåbär
Garnering:
1 ägg
1 msk ljus sirap
2 tsk vatten
1 dl strösocker
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt rumsvarma smöret i bitar, socker och salt.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget har du i mjölet, ha i så mycket tills du har en smidig deg som släpper väggarna i degskålen när den bearbetas. Då är den perfekt!
4. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.
6. Ha sedan ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.
7. Ta rumsvarmt smör och blanda med vaniljsockret. Fördela på hela plattan. Strö på strösocker, blåbär och riv över mandelsmassa.
8. Vik degplattan på mitten, på långsidan. Tryck till den ganska så ordentligt så att blåbären liksom fastnar i degen. Dela sedan upp den i ca 2 cm smala remsor.
9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran. Lägg i bakformar. Jäs 30 min.
10. Pensla med uppvispat ägg, grädda sedan i 225 grader i ca 10-12 min eller tills de fått fin färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund.
11. Blanda vatten och sirap, pensla bullarna och snurra dem sedan i strösocker.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i tummen längst ned under inlägget.
Mer bullar:
• Krämiga vaniljbullar i långpanna
• Örfilar – Finska Kanelbullar
• Falska Wienerbröd i långpanna
Jag tycker bullar är ett toppensätt att fika på. Bullar är också perfekt att frysa in, bara ta fram och servera när man vill ha. Jag brukar ta fram en påse på morgonen om det ska fikas på kvällen. Precis innan de ska serveras så ställer jag dem i mikron en stund. Mums!
Glutenfritt: GLUTENFRIA KANELBULLAR
Att rulla bullar i strösocker istället för pärlsocker kan ju vara så himla gott. Då blir hela bullen täckt av socker och ger smak åt överallt. Så gott! De syrliga blåbären med mandelmassa och strösocker, ja då har du en himmelsk bulle att njuta av.
Måste tipsa: KOLAKRÄMSTÅRTA MED BLÅBÄR
Fler goda recept här på sidan:
• Populära recept med köttfärs
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Kram Nina
De ser jättegoda ut!
Läser din blogg ganska ofta och blev nyfiken på hur du gör med gluten? Själv är jag glutenintolerant men undrar hur du gör med allt fantastiskt du bakar? Visst stämmer det att du oftast undviker gluten?
Jag smakar alltid och äter faktiskt en hel bulle när dom är såhär goda. 😀 Jag är inte glutenintolerant, mår bara bättre i magen när jag undviker det.
Wow det måste jag göra i morgon när jag är ledig 🤗😘
Jaaaa! Gör det, så gott! 🤩
Ge mig allt med mandelmassa bara 🙂 Det kan inte bli fel.
Sååå sant! 🤩
Wow wow wow. Gjorde de precis med självplockade blåbär från skogen. Så så gott. Kan varmt rekommendera receptet 😍
Så härligt att höra! 😍
Hej kan man använda frysta blåbär i bullarna eller det dt för blött då
Går jättebra! Ta lite potatismjöl över bara. 😍