Nu under några dagar har jag letat efter och inspirerats av finska recept. Jag har googlat på finska sidor och är så glad att jag kan språket och förstår vad det är jag letar efter.
Det jag först hittade på finska märket Valios sida var finska kanelbullar, eller Korvapuusti som dom heter.
Igår på kalaset så sa alla att dom var vansinnigt goda! Jag får lita på dom då jag inte åt någon själv.
KORVAPUUSTIA, ca 22 st (stora)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk salt
1 msk nymortlad kardemumma
Ca 16 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
Gör såhär:
1) Värm mjölken till 37 grader.
2) Smula jästen i bunken. Häll mjölken över och lös upp jästen.
3) Häll i socker, salt, ägg, kardemumma och lite mjöl i taget.
4) Varva med smöret. När du haft i allt så ska degen köra en stund. Se till så degen släpper helt från degbunkens kanter.
5) Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.
6) Dela degen i 2, kavla ut till 2 rektanglar som är ca 0,5 cm tjock.
7) Ha på smör, socker och kanel. Rulla ihop till en rulle.
8) Skiva rullen i trekanter som jag gjort på bilden.
9) Ställ upp dem så det står såhär med den tunnare delen uppåt. Försök få skarven nedåt bänken.
10) Pressa med fingret eller skaftet på en matkniv såhär. Du ska pressa ända ned i botten.
11) Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med ett ägg.
12) Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. De ska få fin färg.
13) Pudra med florsocker! Ät & njut!
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)
Örfilar kallas de i Österbotten Supergoda!
Precis vad jag skulle skriva, Elisabeth, älskar örfilar 😉 och Grisar, åh måste köpa hem Grisar med hallonsylt!
Så snygga bullar 🙂
När ska äggen i??
Sorry, missade skriva i dom. Samtidigt som salt och socker.
Jag som är dålig på att snurra bullar kanske skulle testa den här ytformningen, snygga!
Ska baka dessa för första gången idag, min finska pojkvän kommer idag och jag älskar att baka vanliga kanelbullar och ville göra något annat än just en vanlig kanelbulle. 🙂 Får se om jag kan få de lika fina som dina.
Ska det vara 2 ägg i degen? Eller 1 ägg o det andra att pensla med?
Sorry att det var lite otydligt, 2 ägg i smeten. Ett att pensla med!
Tack för snabbt svar . Håller på med baket nu
Alltså jösses, bakade dessa idag o de blev prick hur fula som helst Såg ut som getskallar på plåten. Hur får du snittytan så fin? Mina mosades liksom ner på sidorna så att snittytorna liksom kladdade ihop (förstår du?). Kommer nog göra mina vanliga bollar som jag snurrar hädanefter Det blir i varje fall rätt så fint.
Hahaha! Det kan bero på hur degen är, har man en väldigt smidig deg så blir snittytan väldigt fin.
Annars bra, men pudersocker på? Det brukar man inte ha.
Bland mina recept är det sällan som det ”brukar”, jag är en receptkreatör och min grej är nog att ändra så receptet blir lite mitt eget. Man gör som man vill med florsocker, vill du inte ha det på så har du inte det.
Bara som info från en finlandssvensk så heter det ”örfil” (korvapuusto) i Finland.
Korvapuusti betyder alltså örfil. Och just den modellen på kanelbullar kallas örfilar även på finlandssvenska.
Hej kan man pudra på med vaniljsocker
Ja oh ja, gott! 😋