KORVAPUUSTIA – Finska kanelbullar

Nu under några dagar har jag letat efter och inspirerats av finska recept. Jag har googlat på finska sidor och är så glad att jag kan språket och förstår vad det är jag letar efter.

Det jag först hittade på finska märket Valios sida var finska kanelbullar, eller Korvapuusti som dom heter.

Igår på kalaset så sa alla att dom var vansinnigt goda! Jag får lita på dom då jag inte åt någon själv.

KORVAPUUSTIA, ca 22 st (stora)

50 g jäst

5 dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

2 tsk salt

1 msk nymortlad kardemumma

Ca 16 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör

Fyllning:

100 g smör

1 dl strösocker

2 msk kanel

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader.

2) Smula jästen i bunken. Häll mjölken över och lös upp jästen.

3) Häll i socker, salt, ägg, kardemumma och lite mjöl i taget.

4) Varva med smöret. När du haft i allt så ska degen köra en stund. Se till så degen släpper helt från degbunkens kanter.

5) Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.

6) Dela degen i 2, kavla ut till 2 rektanglar som är ca 0,5 cm tjock.

7) Ha på smör, socker och kanel. Rulla ihop till en rulle.

8) Skiva rullen i trekanter som jag gjort på bilden.

9) Ställ upp dem så det står såhär med den tunnare delen uppåt. Försök få skarven nedåt bänken.

10) Pressa med fingret eller skaftet på en matkniv såhär. Du ska pressa ända ned i botten.

11) Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med ett ägg.

12) Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. De ska få fin färg.

13) Pudra med florsocker! Ät & njut!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

214
Subscribe
Notify of
guest

18 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elisabeth
Elisabeth
4 years ago

Örfilar kallas de i Österbotten Supergoda!

Viola
Viola
Reply to  Elisabeth
4 years ago

Precis vad jag skulle skriva, Elisabeth, älskar örfilar 😉 och Grisar, åh måste köpa hem Grisar med hallonsylt!

Berit
Berit
4 years ago

Så snygga bullar 🙂

Åsa
Åsa
4 years ago

När ska äggen i??

niinis
niinis
Reply to  Åsa
4 years ago

Sorry, missade skriva i dom. Samtidigt som salt och socker.

Therese @bakaochlagamat
Therese @bakaochlagamat
4 years ago

Jag som är dålig på att snurra bullar kanske skulle testa den här ytformningen, snygga!

Anneli
Anneli
4 years ago

Ska baka dessa för första gången idag, min finska pojkvän kommer idag och jag älskar att baka vanliga kanelbullar och ville göra något annat än just en vanlig kanelbulle. 🙂 Får se om jag kan få de lika fina som dina.

Karin
Karin
4 years ago

Ska det vara 2 ägg i degen? Eller 1 ägg o det andra att pensla med?

niinis
niinis
Reply to  Karin
4 years ago

Sorry att det var lite otydligt, 2 ägg i smeten. Ett att pensla med!

Karin
Karin
Reply to  niinis
4 years ago

Tack för snabbt svar . Håller på med baket nu

Cecilia
Cecilia
4 years ago

Alltså jösses, bakade dessa idag o de blev prick hur fula som helst Såg ut som getskallar på plåten. Hur får du snittytan så fin? Mina mosades liksom ner på sidorna så att snittytorna liksom kladdade ihop (förstår du?). Kommer nog göra mina vanliga bollar som jag snurrar hädanefter Det blir i varje fall rätt så fint.

niinis
niinis
Reply to  Cecilia
4 years ago

Hahaha! Det kan bero på hur degen är, har man en väldigt smidig deg så blir snittytan väldigt fin.

Mik
Mik
4 years ago

Annars bra, men pudersocker på? Det brukar man inte ha.

niiinis
niiinis
Reply to  Mik
4 years ago

Bland mina recept är det sällan som det ”brukar”, jag är en receptkreatör och min grej är nog att ändra så receptet blir lite mitt eget. Man gör som man vill med florsocker, vill du inte ha det på så har du inte det.

Leif Söderholm
Leif Söderholm
4 years ago

Bara som info från en finlandssvensk så heter det ”örfil” (korvapuusto) i Finland.

M
M
Reply to  Leif Söderholm
3 years ago

Korvapuusti betyder alltså örfil. Och just den modellen på kanelbullar kallas örfilar även på finlandssvenska.

Nettan
Nettan
3 years ago

Hej kan man pudra på med vaniljsocker

niiinis
niiinis
Reply to  Nettan
3 years ago

Ja oh ja, gott! 😋

Nästa inlägg

När ångesten åt upp mig inifrån

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x