Mormor Britas tekakor

Nu ska jag berÀtta om ett vÀldigt fint recept, jag kÀnner mig vÀldigt utvald och speciell som har fÄtt den stora Àran att fÄ baka dessa fina tekakor. Detta Àr nÀmligen min vÀn Tereces mormor Britas recept. Brita lever inte lÀngre men hon var frÄn HÄcksvik och hennes tekakerecept skulle vara det absolut bÀsta och jag kan nog inte annat Àn hÄlla med. Mormor Britas tekakor Àr otroliga! Det kÀnns sÄ oerhört speciellt att jag fÄtt baka dem nu och jag sÀnder en extra tanke till Mormor Brita i himlen, hoppas du Àr glad att ditt recept nu kommer att leva vidare.

IMG_4362


Mormor Britas tekakor Àr busenkla att baka och sÄ otroligt goda verkligen. Fluffiga med sÄ god smak, dessa bara mÄste du testa att baka!

Du mÄste ocksÄ testa: BLIXT-TEKAKOR

IMG_4363

Ett tips: Jag brukar baka dubbel sats. Sedan fryser jag in ca 4-5 Ät gÄngen sÄ de bara Àr att slÀnga fram en pÄse pÄ kvÀllen innan man gÄr och lÀgger sig sÄ har man frukostbrödet klart.

Missa inte: NORSKA TEKAKOR

IMG_4360

MORMOR BRITAS TEKAKOR, ca 30 st

Fler goda recept pĂ„ bröd: VĂ€rldens godaste bröd i lĂ„ngpanna – Enkelt & gott lantbröd – Morotsbröd i lĂ„ngpanna

Gröt:

5 dl havregryn
8 dl vatten
2 tsk salt

HÀll ned i gröten:

8 dl kall mjölk
1 1/2 dl sirap
150 g smör

Blanda i:

50 g jÀst
2 liter mjöl
1/2 liter rĂ„gsikt 

Gör sÄhÀr:

1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.

2) StÀng av plattan men lÄt kastrullen vara kvar pÄ plattan. Ha i smöret först och lÄt det smÀlta ned helt i gröten. Ta av frÄn plattan och hÀll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att Àr utblandat.

3) Smula i jÀsten i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp pÄ max 37 grader. HÀll grötblandningen över jÀsten och lös upp. HÀll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt Àr i sin ordning.

4) HÀll ut rejÀlt med mjöl pÄ bakbordet och hÀll ut degen pÄ mjölet. KnÄda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lÀgg dessa pÄ bakplÄtpappersklÀdd plÄt. Ha mjöl pÄ hÀnderna sÄ Àr det lÀtt att jobba med degen.

5) Nagga och lĂ„t jĂ€sa i ca 30 min. GrĂ€dda sedan ca 10-15 min pĂ„ 225 grader. De ska fĂ„ fin fĂ€rg. Ät och njut dom gĂ€rna varma, dom Ă€r dock supergoda Ă€ven om de inte Ă€r varma.

Fler goda tekakor: TEKAKOR I LÅNGPANNA

Gillar du receptet blir jag glad om du klickar i den lilla tummen till vĂ€nster under inlĂ€gget! đŸ©·

Mer bröd:

‱ 10 recept pĂ„ goda frallor

‱ Över 100 recept pĂ„ bröd

‱ Ljuvligt goda nattjĂ€sta frallor


Min Facebooksida (<lĂ€nk till Facebooksidan) följs av sĂ„ galet mĂ„nga, följ den gĂ€rna du med! DĂ€r hittar du dagliga uppdateringar med massa hĂ€rliga recept och inspiration. 

Följ gĂ€rna min Instagram (<lĂ€nk till Instagramsidan) ocksĂ„, Ă€r aktiv dagligen i storys. DĂ€r hittar du Ă€ven andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina

390
Subscribe
Notify of
guest


19 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monica Lindqvist
Monica Lindqvist
5 years ago

Hej Niiina! Tack för alla fina recept, men jag har en frÄga nÀr det gÀller receptet pÄ tekakorna. Skall det verkligen vara sÄ mycket vÀtska & mjöl. Undrar bara. HÀlsning frÄn Monica L

niiinis
niiinis
Reply to  Monica Lindqvist
5 years ago

Ja, bakade efter detta recept i morse och det stĂ€mmer alldeles utmĂ€rkt. đŸ‘đŸŒ

Eva
Eva
5 years ago

Ser riktigt mumsigt ut!

Jag undrar hur det kommer sig att du som bakar sÄ mycket inte skriver dina recept i vikt? Mycket enklare för oss vanlisar att fÄ samma fina resultat som du. Hur som helst Àr det ett önskemÄl frÄn mig.
Kram

niiinis
niiinis
Reply to  Eva
5 years ago

Jag har aldrig skrivit det i vikt, de flesta recept skrivs inte med viktangivelser sÄ jag Àr mer van vid det. Kram

Anny
Anny
5 years ago

Hej. Ska de bara jÀsas en gÄng?

niiinis
niiinis
Reply to  Anny
5 years ago

Ja precis! đŸ‘đŸŒ

Margot DjÀkner
Margot DjÀkner
5 years ago

De Ă€r jĂ€ttegoda!!! Om man har en ”vanlig” KitcenAid fĂ„r bara halva satsen plats i bunken
.

Malin
Malin
4 years ago

GÄr det att göra brödet i lÄngpanna i stÀllet för tekakor?

niiinis
niiinis
Reply to  Malin
4 years ago

Aldrig provat men tĂ€nker mig att det borde bli superbra. Testa! 😋😋😋

Lena
Lena
4 years ago

VĂ€ldigt kladdig deg
höll pĂ„ att ge upp dĂ€r ett tag och hade minst 5- 6 dl mer vetemjöl Ă€n vad som stĂ„r i receptet men det blev vĂ€ldigt gott till slut! Har Ă€tit 3 st nu och kommer inte orka nĂ„gon middag 😂 Tack för att du delade med dig. Kram đŸ€—

niiinis
niiinis
Reply to  Lena
4 years ago

Ja, den ska vara kladdig. Man fĂ„r jobba med lite mjölade hĂ€nder sĂ„ blir det toppen. Sen hĂ€nger mjölmĂ€ngden ofta pĂ„ kvalitet pĂ„ mjölet och ocksĂ„ hur gammalt det Ă€r. Kram ❀

Gun-Britt Hamnström
Gun-Britt Hamnström
4 years ago

Är det bara en jĂ€sning pĂ„ Mor Britas thekakor ?

niiinis
niiinis
Reply to  Gun-Britt Hamnström
4 years ago

Ja precis. 😊

Anna Högberg
Anna Högberg
1 year ago

Nu Àr mina tekakor pÄ jÀsning. Kladdigt var det men det fungerade med mycket mjöl pÄ hÀnderna. Nu vÀntar jag tills de Àr grÀddade.
Penslar du dom med Àgg eller mjölk innan de Äker inne ugnen,?

niiinis
niiinis
Reply to  Anna Högberg
1 year ago

Penslar ingenting. Hoppas de ska smaka.

Setareh
Setareh
7 months ago

Tack för att du delade med dig receptet. Jag bakade den idag och det blev sĂ„ god đŸ˜‹â€ïž.

Ingger Hager
Ingger Hager
1 month ago

Tack för receptet pÄ tekakorna, JÀttegoda, men hÄller med tidigare att det var lite kladdigt men absolut vÀrt besvÀret!

NÀsta inlÀgg

”Date night”

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...