Nu ska jag berÀtta om ett vÀldigt fint recept, jag kÀnner mig vÀldigt utvald och speciell som har fÄtt den stora Àran att fÄ baka dessa fina tekakor. Detta Àr nÀmligen min vÀn Tereces mormor Britas recept. Brita lever inte lÀngre men hon var frÄn HÄcksvik och hennes tekakerecept skulle vara det absolut bÀsta och jag kan nog inte annat Àn hÄlla med. Mormor Britas tekakor Àr otroliga! Det kÀnns sÄ oerhört speciellt att jag fÄtt baka dem nu och jag sÀnder en extra tanke till Mormor Brita i himlen, hoppas du Àr glad att ditt recept nu kommer att leva vidare.

Mormor Britas tekakor Àr busenkla att baka och sÄ otroligt goda verkligen. Fluffiga med sÄ god smak, dessa bara mÄste du testa att baka!
Du mÄste ocksÄ testa: BLIXT-TEKAKOR

Ett tips: Jag brukar baka dubbel sats. Sedan fryser jag in ca 4-5 Ät gÄngen sÄ de bara Àr att slÀnga fram en pÄse pÄ kvÀllen innan man gÄr och lÀgger sig sÄ har man frukostbrödet klart.
Missa inte: NORSKA TEKAKOR

MORMOR BRITAS TEKAKOR, ca 30 st
Fler goda recept pĂ„ bröd: VĂ€rldens godaste bröd i lĂ„ngpanna â Enkelt & gott lantbröd â Morotsbröd i lĂ„ngpanna
Gröt:
5 dl havregryn
8 dl vatten
2 tsk salt
HÀll ned i gröten:
8 dl kall mjölk
1 1/2 dl sirap
150 g smör
Blanda i:
50 g jÀst
2 liter mjöl
1/2 liter rÄgsikt
Gör sÄhÀr:
1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.
2) StÀng av plattan men lÄt kastrullen vara kvar pÄ plattan. Ha i smöret först och lÄt det smÀlta ned helt i gröten. Ta av frÄn plattan och hÀll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att Àr utblandat.
3) Smula i jÀsten i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp pÄ max 37 grader. HÀll grötblandningen över jÀsten och lös upp. HÀll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt Àr i sin ordning.
4) HÀll ut rejÀlt med mjöl pÄ bakbordet och hÀll ut degen pÄ mjölet. KnÄda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lÀgg dessa pÄ bakplÄtpappersklÀdd plÄt. Ha mjöl pÄ hÀnderna sÄ Àr det lÀtt att jobba med degen.
5) Nagga och lĂ„t jĂ€sa i ca 30 min. GrĂ€dda sedan ca 10-15 min pĂ„ 225 grader. De ska fĂ„ fin fĂ€rg. Ăt och njut dom gĂ€rna varma, dom Ă€r dock supergoda Ă€ven om de inte Ă€r varma.
Fler goda tekakor: TEKAKOR I LĂ NGPANNA
Gillar du receptet blir jag glad om du klickar i den lilla tummen till vĂ€nster under inlĂ€gget! đ©·
Mer bröd:
⹠10 recept pÄ goda frallor
âą Ăver 100 recept pĂ„ bröd
⹠Ljuvligt goda nattjÀsta frallor

Min Facebooksida (<lÀnk till Facebooksidan) följs av sÄ galet mÄnga, följ den gÀrna du med! DÀr hittar du dagliga uppdateringar med massa hÀrliga recept och inspiration.
Följ gÀrna min Instagram (<lÀnk till Instagramsidan) ocksÄ, Àr aktiv dagligen i storys. DÀr hittar du Àven andra roliga tips och uppdateringar.
Kram Nina
Hej Niiina! Tack för alla fina recept, men jag har en frÄga nÀr det gÀller receptet pÄ tekakorna. Skall det verkligen vara sÄ mycket vÀtska & mjöl. Undrar bara. HÀlsning frÄn Monica L
Ja, bakade efter detta recept i morse och det stĂ€mmer alldeles utmĂ€rkt. đđŒ
Ser riktigt mumsigt ut!
Jag undrar hur det kommer sig att du som bakar sÄ mycket inte skriver dina recept i vikt? Mycket enklare för oss vanlisar att fÄ samma fina resultat som du. Hur som helst Àr det ett önskemÄl frÄn mig.
Kram
Jag har aldrig skrivit det i vikt, de flesta recept skrivs inte med viktangivelser sÄ jag Àr mer van vid det. Kram
Hej. Ska de bara jÀsas en gÄng?
Ja precis! đđŒ
De Ă€r jĂ€ttegoda!!! Om man har en âvanligâ KitcenAid fĂ„r bara halva satsen plats i bunkenâŠ.
GÄr det att göra brödet i lÄngpanna i stÀllet för tekakor?
Aldrig provat men tĂ€nker mig att det borde bli superbra. Testa! đđđ
VĂ€ldigt kladdig degâŠhöll pĂ„ att ge upp dĂ€r ett tag och hade minst 5- 6 dl mer vetemjöl Ă€n vad som stĂ„r i receptet men det blev vĂ€ldigt gott till slut! Har Ă€tit 3 st nu och kommer inte orka nĂ„gon middag đ Tack för att du delade med dig. Kram đ€
Ja, den ska vara kladdig. Man fĂ„r jobba med lite mjölade hĂ€nder sĂ„ blir det toppen. Sen hĂ€nger mjölmĂ€ngden ofta pĂ„ kvalitet pĂ„ mjölet och ocksĂ„ hur gammalt det Ă€r. Kram â€ïž
Ăr det bara en jĂ€sning pĂ„ Mor Britas thekakor ?
Ja precis. đ
Nu Àr mina tekakor pÄ jÀsning. Kladdigt var det men det fungerade med mycket mjöl pÄ hÀnderna. Nu vÀntar jag tills de Àr grÀddade.
Penslar du dom med Àgg eller mjölk innan de Äker inne ugnen,?
Penslar ingenting. Hoppas de ska smaka.
Tack för att du delade med dig receptet. Jag bakade den idag och det blev sĂ„ god đâ€ïž.
đđđ
Tack för receptet pÄ tekakorna, JÀttegoda, men hÄller med tidigare att det var lite kladdigt men absolut vÀrt besvÀret!
Ja det mÄste vara kladdigt för att fÄ det dÀr hÀrliga fluffet i dessa tekakor.