Bröd

Lantbröd

Godmorgon mina hjärtan! ♥

Idag startade jag dagen med att baka. Hade craving…. När man håller på och förbereder ett café så är ju liksom grundién att där ska bakas en jäkla massa. Men än så länge är det bara förberedelser och man bakar ingenting det gjorde nog att jag hade ett sånt sug att baka idag när jag vaknade.

Det blev Ninas Lantbröd och bananbröd som bakades. Tony sa att lantbrödet var det godaste brödet han ätit. Han började med att säga: ”Med risk för att upprepa mig, det här var fasen det godaste brödet jag ätit.” Milo frågade precis efter smörgås 2 här. 🙂 Blir såklart jätteglad när de gillar så mycket.

Detta brödet är perfekt på påskens alla härliga påskbord.

lantbröd

Det här lantbrödet är LÖJLIGT enkelt att baka och du får ett rykande färskt bröd på bara 1 timma. Detta måste vara ett av mina bästa brödrecept, känns som att det är svårt att misslyckas liksom. Du bara måste testa.

lantbröd lantbröd

RECEPT 1 bröd:

3 ½ dl vatten
1 pkt (1 msk) torrjäst (ca 14 g sammanlagt)
1 msk honung
1½ tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Värm vatten till ca 37-40 grader. Jag kör lite varmare när jag jobbar med torrjäst.

2) Häll i det i en köksassistent eller bunke. Häll på torrjäst, honung och salt. Blanda runt och låt sedan stå i ca 5-10 min.

IMG_7166

Det ska bli som ett skum uppepå degvätskan, då är det klart. 

3) Häll sedan i mjölet i omgångar, degen ska köras så länge så det släpper från kanterna i degbunken. Tänk dig ca 5-8 minuter. Låt det köra så att glutentrådarna bildas.

IMG_7167

4) Knåda degen för hand några gånger, lägg sedan upp den på bakplåtpappersklädd plåt. Innan du gör det så rullar du den i mjöl så det fastnar lite på själva ytan. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.

5) Skär några snitt och grädda sedan på 200 grader i 15-20 min. Brödet ska ha en innertemp på ca 94 grader. Låt stå en stund innan du skär upp det.

Tips: Vill du ha hårdare yta på brödet är mitt tips att du sprayar brödet med vatten innan du ställer det i ugnen. Man kan också ha en plåt med vatten i botten av ugnen för en hårdare skorpa på brödet. 

lantbröd

Följ mig gärna på min Facebooksida och Instagram för mer recept tips och inspo.

Kommentarer

 1. Ida

  Jag är klapplass på att baka och har aldrig känt att jag lyckats med ett bröd. Men det här lyckades jag med och satan vad gott de va! Kommer göras flera gånger här hemma. Tack för receptet!

 2. Annette

  Det lät gott måste testas .
  Har du provat att dubbla receptet ? Är ju inte alltid så bra att göra därför undrar jag då vi ofta är många och skulle behöva mer än ett bröd

 3. Ingrid Persson

  Hej! I receptet på Lantbröd står det 1pkt (1msk) torrjäst ca 14 gr totalt. 1 paket torrjäst innehåller ju ca 50 gr men det ska bara vara 1 msk?

  1. niinis
   niinis

   Nej nej, torrjäst innehåller 14 g totalt.
   Färskjäst innehåller 50 g.
   Dock så motsvarar ett paket torrjäst ett paket färskjäst.

 4. Veera

  När jag bakade det här brödet sade min man som är en riktig rågbrödsälskande finne att det här är det bästa ljusa brödet som någonsin har gjorts i Finland. Så tack för det goda receptet! 🙂

  1. niinis
   niinis

   Men ååååh, nu vart jag ju alldeles rörd! Tack snälla! 🙏🏻😍 Hälsa din man och tacka så humla mycket för de fina orden!

 5. Erika

  Tack för ett nytt favoritrecept! Du har fått mig att älska att baka bröd 🙂 Familjen gav högsta betyg på detta bröd! En annan favorit är dina långpannebröd av gröt 🙂
  Igår hade jag ingen torrjäst hemma så provade med färsk. Det funkade, men blev ganska platt. Idag gjorde jag med torrjäst, så nu ser den ut som den ska göra haha.

  1. niinis
   niinis

   Åh vad roligt att höra! Men visst är det enkelt att baka bröd…. Jag HATADE att baka bröd innan Hela Sverige Bakar, men efter programmet gav jag mig tusan på att lära mig och att tycka om det också. Idag ÄLSKAR jag att baka bröd! 😄💕

   Ja, tar man färskjäst behöver den jäsa mycket längre…. Höjden får du nog upp då.

   Kram på dig! 💕

   1. niinis
    niinis

    Ja har faktiskt inte provat och vågar inte svara på det. Effekten blir ju lite annan med torrjäst. Men om jag skulle vara et skulle jag göra samma men med färskjäst. Dock så skulle jag bara värma vattnet till 37 grader då.

Visa alla 25 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers