BrödGodmorgonMat - Bak - Recept

Bröd i långpanna – Sååå gott!!!

GODMORGON!

Favoritmorgonen på veckan. Sova länge, ligga och dra sig och äta långfrukost. Ok, det där med sova länge var en smärre överdrift då jag är sådär på det där med sova länge. Jag somnade i alla fall om en stund.

Jag gick upp och bakade när jag vaknade. Kände att jag inte fick nog igår. 😉 Gjorde ett busenkelt bröd i långpanna som blev såååååå gott! Jag försöker hitta det optimala brödreceptet förstår ni och nu tror jag att jag gjort det. HALLELUJA alltså! Detta kan frysas, det är perfekt som ett frukostbröd, eller ett bröd till soppan. Det här brödet bara MÅSTE du testa att baka. Min familj ÄLSKAR det verkligen.

Här bjuder jag på receptet.

langpannebrod-bild

langpannebrod

LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
1) Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.

3) Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

4) Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

IMG_4363.JPG

7) Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.

IMG_4364.JPG

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.

IMG_4365.JPG

Ta ut brödet och skär upp det. Alltså, detta blev fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så inihelsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! Du MÅSTE testa att baka detta! Skitenkelt dessutom!

långpannebröd

IMG_4368.JPG

IMG_4370.JPG

IMG_4371.JPG

Det var det, njut nu ett gott bröd! 😋😋😋

Kolla gärna in detta glutenfria morotsbröd i långpanna!

Finns också ett vanligt morotsbröd i långpanna, supergott!

Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och tips HÄRFölj mig gärna på Instagram HÄR

Kommentarer

 1. Charlotte

  Hej! Provat ditt morotsbröd, såå gott ☺️ Nu tänkte jag testa detta, har osiktat ölandsvete med bäst före 2018, vågar jag använda det, vad händer med ”gammalt” mjöl? Jag har rågflingor också, funkar det att göra gröten på dem istället?! Tack för hjälpen ☺️

  1. niinis
   niinis

   Jag skulle inte använda det då bröd har en tendens att bli torrt av för gammal mjöl.

   Du kan absolut testa att göra gröten på rågflingor. 👍🏼

   1. Charlotte

    Ok, tack! Skulle du använda det till nått annat eller är det bara att hiva?! Har inte så mycket erfarenhet av fullkornsmjöl men vill ju gärna använda det och att det blir lika gott 😉

 2. Karin

  Tog väldigt lång tid för mig att kyla ner gröten, fick ställa in den i kylen. Detta gjorde att all vätska tillsammans med havregrynen ju blev en gröt, vilket gjorde att degenvätskan blev ganska tjock och degen blev väldigt torr. Jäste fint och så, men bröden blev kompakta trots bara 8 dl mjöl. Skulle jag inte ha gjort en gröt från början?

 3. Anneli

  Håller på och baka de just nu med min granne, dock hade vi för varm degvätska så får se hur de går. Vi gjorde vegansk variant

 4. Alisa

  Asså brödet är brutalt gott 🙈🙈🙈gjorde igår ska göra idag med morot.
  Men tänkte se om man skulle vilja lägga i frö och lite hackad frukt. Har du tips på hur mycket man skulle kunna slänga i 😊😊😊

 5. Libban

  Bakades förrgår kväll Nu är det slut kompisar o vi själva älskar detta bröd. Nytt bröd jäser på plåt just nu Jättegott o superenkelt TACK

 6. Ricky

  Wohoo, jag lyckades med brödet utan att brand larmet gick 🔥.
  Alla i familjen va supernöjda det va enkelt, men så gott!
  Tack fina Nina 😊

 7. Annelie

  Provade o göra detta bröd för några veckor sen,,, supergott!!!
  Hade i lite brödkryddor oxå, och gjorde på lite mindre plåt (31X23 cm)så dom riktigt höga o fina,,, nästan beroende av detta bröd hihi

 8. Hanna

  Hej! Ska testa detta i helgen, verkar jättegott! Jag undrar hur du tinar brödet när du tar upp det från frysen? Mvh Hanna

 9. Ingemar Snickars

  Tack för receptet! Jag var jätteskeptisk i.o.m. att jag inte äter nån form av gröt, med det var ju verkligen gott. Precis som du lovade! Hade inte tillräckligt med havregryn hemma så jag slängde i ett par nävar müsli också.

 10. Eva Bengtsson

  Långpannebröd.
  Högt och fint när jag tog ut det.
  Delade det.
  Men sjönk ihop och verkade lite döbakat.
  Delade bullen och åt ändå. Gott.
  Vad kan jag ha gjort fel?

  1. niinis
   niinis

   Döbakat innebär oftast att de inte fått stå i ugnen tillräckligt länge…. alla ugnar är så olika vettu. Testa att ha den inne till den får ordentligt med färg uppepå, knacka gärna med fingret uppepå och är det lite dovt när du knackar är set färdigt.

   Det andra alternativet kan vara att jästsvamparna dött av för hett degspad, du nämner inte om degen jäser fint.

   Detta är de 2 alternativen det kan vara. Hoppad du lyckas bättre nästa gång! Det är ett toppenbröd! 👍🏼

 11. Sylvia

  Nu orkar jag inte baka ut bullar! Ska prova mitt recept på att lägga ut degen på en plåt istället, som du visar. Undrar hur det kommer bli, en deg med allt mögligt grovt + 7dl vetemjöl och 5dl vätska. Man får vara lat i denna hettan!

 12. Linda

  Hej, bakade detta igår och blev helt misslyckat. Blev platt som 5mm och lite degigt. Vad kan jag ha gjort för fel?!! Åt liknande på öppna förskolan och vet hur det ska smaka och se ut, och hör överallt hur lätt det är. Tydligen inte 😆

 13. Linda

  Bakade precis detta bröd, följde recept. Plåten var lite lite större. Men mitt bröd blev superplatt. Typ 5mm högt. Vad kan jag ha gjort för fel. Tog tid att få i mjölet och sen lät jag den blandas i 4min till, kan det har varit för lång tid i blandaren. Har ej smakat ännu, hoppas d blev gott iaf.

  1. niinis
   niinis

   Det låter som det blivit något fel på jäsningen. Hade du för varmt degspad? För gammal jäst? Dåligt mjöl?

   1. Linda

    Kan ha varit för varmt, väntade och kände. Men glömde känna innan jag hällde i. Nyköpt jäst. Mjölet är ganska nytt, men akut köp på lidl. Kanske får prova igen då. Jag har varit dålig på degspadet på bullar och aldrig blivit fel. Så tänkte samma här..

 14. Elina

  Hej!
  Har bakat detta massor av gånger och tycker det är sååå gott! Nu har vi en liten i familjen och ska ju då undvika honung under första året. Kan man ersätta det med någonting eller går det bra att bara göra utan tror du?

 15. Camilla

  Supergott! vill gärna baka det glutenfritt. Vet du mängden på hur mycket glutenfritt mjöl man ska använda? fiberhusk?

 16. Anette

  Det här brödet är bara sååå supergott. Absoluta favoriten numera. Jag halverar jästmängden och låter det kalljäsa över natten. Ännu enklare och vardagslyx med nybakat frukostbröd. Kör fiberhavregryn och ibland en dl havrekross, det blir superbra. Upplever att mjölmängden måste ökas på en hel del.

 17. tony

  jag gör 9 rutor i formen lättare att hantera delar av brödet på mitten och gör 2 mackor av 1 brödet precis lagom frukost på kvällen tar jag ut ett nytt bröd från frysen och upprepar prosedduren till nästa frukost räcker länge ja 9 frukostar för att vara exakt om man inte går och tjyv äter förstås vilket är lätt hänt Med vänlig hälsning tony

 18. Jennie

  Hej!
  Har nu denna deg i Kitchen Tiden och märker att den är väldigt kladdig och lös. Trots den större mjölmängden. Beror det på att jag har fiberhavregryn? De kanske inte suger åt sig lika mycket vätska? Eller?
  Hoppas jag får till det ändå, det ser otroligt gott ut på bilderna iaf 🙂

  1. Paula

   Tack så mycket för ett fantastiskt brödrecept Niinis! Blev jättegott! När jag först tittade på den otroligt kladdiga och lösa degen tänkte jag att det här blir aldrig bra, men det blev det 🙂

 19. Tobias Olsson

  Hej, från en som aldrig bakar, gjorde detta för ett tag sen och det blev väldigt gott hör och häpna 😉, funderar på att göra det igen snart, funderar på att smaksätta det lite med t ex nyponpulver i smeten. Vad tror du om det och hur mycket? Mvh Tobias

  1. niinis
   niinis

   Har faktiskt aldrig provat nyponpulver, prova dig fram med lite mindre första gången. Kul att du gillar brödet och roligt att höra att du ska göra det igen! Härligt!

 20. Marie

  Nu har jag gjort brödet 2 ggr. Första ”för hand” – superklibbigt. Ohanterbart utan att tillsätta 3-4 extra dl mjöl. Gick o köpte mig en assistent, men fortf får jag tillsätta massa mjöl för att det ens ska gå att få ur bunken. Jag måste göra totalt helgalet 😢 Nu är det så himla gott ändå, så jag kommer fortsätta klabba 😃

  1. niinis
   niinis

   Mjölsorter och kvalité kan skilja jättemycket vilket också kan göra att det skiljer i mängd. Ha i mer om du känner att det är alldeles för kladdigt, men jag säger hellre kladdigt än för fast. 👍🏼

  1. Jill

   Jag gjorde det med Lailas glutenfria mjölmix det blev jättegott när det var alldeles nybakat men blir lite torrare efter frysning men helt ok

 21. Lotta Olsson

  Nu har jag bakat detta fantastiska bröd. Superduper gott. Tack för att du delar med dig.Kramizzz Lotta
  PS det bästa var att det är så lätt att baka Inget kladd eller nåt

 22. Tony Persson

  jag gjorde så här den här gången 4dl fiber havregryn 8dl mjölk 3msk sirap 1msk salt in i ugnen 40 gr 1tim
  50 gr smör och jäst 11-12 dl mjöl jäsa i bunke i ugnen 37gr 1time ut ur ugnen baka ut degen lägg på plåten dela upp i 20 delar låt vila 30minuter sedan in i ugnen 20–25 minuter ge degen kärlek och tid och du miss lyckas nästan aldrig

 23. Tony Persson

  waowww det blev 100% hade inge hånung tog ljus sirap i stället och lite extra salt de blev en höjdare tack Ninni

 24. Jennifer

  Åh! vad gott!!
  Nu är jag tyvärr glutenintolerant och du brukar ibland kunna omvandla till glutenfritt.
  Har du något förslag hur jag ska gå tillväga?
  Kram Jennifer

 25. Johan

  Min deg kändes väldig kletig efter jäsningen, vad kan jag gjort för fel?
  Nu står den ytterligare 30 min på plåten innan den får besöka ugnen..

  1. niinis
   niinis

   Spontant så säger jag att det är för lite mjöl i degen, eller att den inte bearbetats ordentligt. Hoppas den blev bra ändå! 😄

 26. Henrik Jansson

  Tusen tack för ett grymt recept. Jag hade tyvärr bara hälften så mycket havregryn som behövdes, så jag fick göra en grötmix med lika stora delar mannagryn….Det blev ett av de godaste bröd jag käkat.

 27. Anki Eliason

  Jag tänkte prova detta men ska bjuda ca 50 pers undrar om det går att byta ut mjölk o mjöl, havregryn mot glutenfritt och mjölken mot typ havredryck ? Eller ? Är det någon som vågat prova..

 28. Elizabeth

  Super gott bröd 😃 Har en lite fråga. Så att någon annan skrev om kalljäsning. Men jag e super kass på alls sånt. Men hur ska jag göra ifall jag vill förbereda dagen innan? Skriv så att ett barn förstår 😂😂😂

  1. niinis
   Niiinis

   Haha….:D Jo men då gör du så att du minskar jästen till hälften ungefär. Du värmer inte mjölken till fingervarmt utan har det kallt helt enkelt. Sedan ställer du degen att jäsa i kylen över natten, plasta in degbunken ordentligt innan. Blir ett jättegott bröd! Kram

  1. niinis
   Niiinis

   Det tror jag absolut. Mina bilder håller på att uppdateras sedan jag flyttade bloggen så därför syns det inte just nu. Men håll ut, det kommer. Dela man brödet i 2 så går det absolut att använda det till smörgåstårta. 🙂

 29. Ulrika

  Tack för mycket bra recept! Förutom att mjölken brände fast och räddades i sista sekund gick det lätt att baka det 😀
  Hittade hit via googling på bröd med havregryn. Trevlig helg!

  1. niinis
   Niiinis

   Absolut! Du behöver bara snabbjäsa det lite så det ska vara enklare att ”jobba” in det i plåten. In med plåten i kylen och så grädda på morgonen! 🙂

     1. Maria

      Men det finns olika stora ugnar = olika stora långpannor! Så frågan är befogad, och jag undrar också 🙂
      Själv har jag två olika stora att välja på….

     2. niinis
      Niiinis

      Det står i receptet, dessutom är der faktiskt inte så noga. Enda skillnaden blir att de som har lite mindre plåt får ett lite högre bröd med kanske en aningens längre gräddtid. Min plåt är 30X40 cm. Har gjort det i en mindre form också, gick fint det med!

 30. Tina

  Gott bröd! Tycker inte man ska börja receptet med ’ sätt på ugnen’ när degen ska jäsa i en timme 😉 ( som hkk – fröken blir man lite skadad. Hihi)

 31. Adnil73

  Super enkelt tills det skulleut på bakplåtspappret, hur får du det att ligga still?!?!?! Kaos blev det, men hoppas det blir gott iallafall 🙂

  Kram

  1. niinis
   Niiinis

   Ja, det kanske kan vara trixit, jag la degen i mitten av långpannan. Sedan tröck jag ut det med fingrarna och händerna, då gick det finfint! 👍🏼

  2. Vidde

   Åh, vad glad jag är att du skrev det! Pga din kommentar var jag extra försiktig när degen skulle ut på papperna och höll emot lite extra. Jag slapp nog en hel del kaos tack vare dig!

  3. Jocke

   För de som har problem att få ut degen över hela plåten; testa att lägga ett bakplåtspapper på och pressa utåt från mitten. Funkar prima!

  1. Thomas

   jobbar med mat — testade —– wow—— kunderna väldigt nöjda/ men personalen äter upp det sk. grötbrödet.
   Min passion is baking
   Tror du har hittat the optimal, men gjorde på 6 dl h2o och spad från revbenspjäll.
   Dom var inte ledsna
   Mitt optimala var/är 8 dl och gegga i medelst sirap 2 tsk.

   Penslade med ägg och sesamfrö, ruskigt fin färg.

   Nackdelen var förstås många underdelar, trodde jag.

   Fick börja om , du kan tänka imorgon soppa, går en och annan bröd skiva

Visa alla 174 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers