Laktosfri och glutenfri Janssons Frestelse

Nu kommer det att lite smått börja dimpa ned lite recept att använda sig av i jul. Själv kan jag leta recept i flera timmar. Jag vill hitta nåt speciellt och kul. Men sen kan det också vara väldigt härligt med det gamla vanliga också!Här ska jag i alla fall bjuda dig på ett gluten och laktosfritt recept på Janssons frestelse! Själv blir jag överlycklig när jag går på julbord och upptäcker att det bjuds både laktos och glutenfritt. Den här blir dessutom extra krämig! Mums! Självklart kan du göra denna Jansson vanlig, alltså inte gluten & laktosfri. Då använder du dig bara av vanligt smör, grädde och ströbröd.

RECEPT JANSSONS FRESTELSE

1 gul lök

800 gram potatis

1 burk ansjovis (man kan ha en burk till men jag gillar inte när det smakar för mycket anjovis)

4 dl laktosfri vispgrädde

25 g laktosfritt smör

Salt & svartpeppar

glutenfritt ströbröd (kan också uteslutas

GÖR SÅHÄR:

1) Sätt ugnen på 225 grader.

2) Skala potatis och lök. Skär sedan potatisen i strimlor liknande lite tjockare strips. Hacka löken och dela sedan anjovisbitarna.

3) Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, ansjovis, lök, kryddor och grädde. Grädden ska precis täcka potatisen. Tänk på att inte ha i för mycket salt då ansjovisen i sig är lite salt.

4) Ta en osthyvel och hyvla sedan smöret till lövtunna flak. Lägg det över hela. Strö eventuellt ströbröd över (går lika bra utan) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Skulle ytan bli för mörk kan man lägga på folie.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Andra goda recept till jul: 

• Saffransbullar med kanel & kardemummafyllning 

• 35 recept på enkla glöggtilltugg 

• Över Atlanten kaka med saffran 

• Mina bästa & godaste köttbullar 

• Jultårta

• Daimfudge – enkel julgodis 

• Gubbröra

• Världens godaste laxröra 

• Julmustfrallor (på bilden ovan)

• Lussebakelse 

Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR

Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT

Kram Nina

50
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kina
Kina
7 years ago

Och det ska vara fast potatis. Bara ett tips

Kina
Kina
7 years ago

Blev kanske en lite ”tvär” kommentar inte meningen. Till Jansson ska det vara fast potatis inte mjölig potatis. Bara ett tips

Elisabeth Wahlström
Elisabeth Wahlström
14 days ago

Jag brukar blanda grädden med ansjovisspadet innan jag häller i, ger en jättegod smak på gratängen. Jag gillar inte heller ansjovissmaken så mycket så vi brukar ta en burk, men då är det gott med sältan från spadet blandat med grädden.

Nästa inlägg

KALAS

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x