Lakrits och hallonsemla, eller med smak av hallon & lakritsskalle kanske man skulle säga. Den här semlan har väckt både arga miner men också glada pigga miner för dem som inte gillar vanliga semlor. Hur bra att det finns något för alla smaker tänker jag. Man måste inte älska lakrits och hallonsemla, man kan hålla sig till sina klassiska semla hur mycket man vill. Men det måste få finnas plats för fantasi och smakvariation på något så heligt (för vissa) som en klassisk semla. Skulle jag vara en semla skulle jag känna mig hedrad med tanke på alla hybrider som finns i världen nuförtiden. Det är ju semmeltider nu så det bara dånar om det, även om själva fettisdagen är om några veckor. Jag har ju låtit kreativiteten flöda och sedan har jag också letat massor med semmelinspiration på nätet. Denna semla gjorde jag då jag tyckte att det såg så otroligt gott och häftigt ut med svart grädde. Jag själv kunde inte äta den (tål inte hallon) men kan säga att Tony tyckte det var supergott när han åt av denna lakrits och hallonsemla.


Tony tyckte den var supergod med just kombon lakrits och hallon, då älskar han ju också lakrits & hallonskallar. Fräscht med hallonsmaken och så den härliga salmiaksmaken blandat.
Lakrits och hallonsemla, ca 15 st
100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
Fyllning:
hallonsylt
turkisk peppar
5 dl vispgrädde
svart karamellfärg
Gör såhär:
- Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 8-10 min.
3. Låt jäsa i 30 min.
4. Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till.
5. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill.
6. Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg. Ta ut och låt svalna.
7. Klipp eller skär av toppen, som trekanter på semmelbullen. Gröp ur lite av innehållet i semmelbullen och fyll med hallonsylt.
8. Ta någr turkisk peppar och släng i en blender och kör dessa till pulver. Ska bli ca 1½ msk.
9. Vispa grädden och häll i pulvret och karamellfärg.
10. Spritsa ut på semmelbullarna, lägg på locken. Pudra över både lite turkisk peppar pulver och florsocker uppepå.
Andra goda semlor:
• Världens bästa recept på klassiska semlor
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 360 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av över 100 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 4000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Mer goda recept här på sidan:
• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT
Mer inspo: RECEPTSAMLINGAR
Gillar du receptet blir jätteglad om klickar i tummen längst ned. ❤️
Kram Nina
Man skulle väl kunna ta lakritspulver oxå?