Igår kom mamma hit med något av de finskaste man kan baka. Dessa S-kakor hör julen till nämligen, ja i Finland alltså. Så goda är de och dessutom riktigt fina att se på. Superenkla att baka är dom med… Ja, jag vill verklingen att du testar. Mört och smaskigt! ♥ Dessa kakor finns alltid på efterrättsbordet på vårt finska julbord.
KANELKAKOR – S-KAKOR:
125 g smör
3½ dl strösocker
3 ägg
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
5½ dl vetemjöl
Rulla i:
lite strösocker
1 tsk kanel
Gör såhär:
1) Vispa samman smör och socker så det blir krämigt.
2) Vispa sedan i äggen, ett i taget.
3) Blanda sedan mjöl, kanel och bakpulver. Tillsätt detta. Rör ihop till en smidig kakdeg.
4) Fyll en spritspåse som du klipper ett hål i (finger storlek ungefär). Spritsa ut ca 10 cm långa maskar som du formar till ett S, doppar i socker och kanelblandningen och lägger på bakplåtpappersklädd plåt.
5) Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Andra goda recept till jul:
• Över Atlanten kaka med saffran
• Mina bästa & godaste köttbullar
• Jultårta
• Daimfudge – enkel julgodis
• Gubbröra
• Saffranssnittar med sylt (på bilden ovan)
Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR
Står S för Soumi? ^^ ser gott ut hursomhelst!
Det vet jag faktiskt inte, kanske? ✨
Suomi**
Kakan ser ju ut som S!
Funkar dessa att frysa eller de håller sig till jul om man gör dem nu?
Funkar utmärkt att frysa!
Tror det var mer söder ut
Åh vad gott! perfekt, ska jag göra när jag ska på julmiddag hos min mamma som har finska rötter 🙂 hon kommer bli superglad 🙂
Jag måste bara fråga dig vad jag gjorde för fel! jag har prövat receptet två gånger nu, vi var till och med två som hjälptes åt och ändå misslyckades vi båda gångerna! Första gången använde jag elvisp och vispa ett ägg i taget, men då blev det som om du tänker dig typ äggröra. Skar det sig eller? ungefär samma sak hände andra gången och då vispa jag försiktigt med ballongvisp.
Degen blev jätte lös, var helt omöjligt att forma till s och doppa…
Kan tillägga att jag använde kylskåpskalla ägg. Kan det ha varit problemet? Vad gjorde jag för fel?? 🙁
Blev ju tvungen att kolla receptet och såg att tryckfelsnisse smugit in i receptet. Nu har jag ändrat. Inte alls konstigt att du inte fick ihop det.
Första gången skar det sig för dig helt klart, då betrodde det inte på måttangivelserna. Äggröra betyder att det skurit sig. Bra om äggen är rumsvarma även om de inte betyder att de behöver skära sig för det, ägg är svåra när de ska i smöriga kakdegar.
Hoppas nu att det blir bättre! Tack för att du uppmärksammade felet, om än på ett trist sätt. ❤️
Å nej! Jag såg detta recept samma dag det kom ut och tog kort på det med mobilen, bakade idag och de flöt ut över hela plåten, barna skrattade ihjäl sig och kallade dem för rumpor Hade 3,5 dl vetemjöl, visst är det det som var felet? Nåväl, goda är de i alla fall
De där har jag inte hört nått om ; jag är gift med en finne.men ät väldigt noga medan de ska finnas julstjärnor till fika bordet
Ja, dem är också ett stående inslag, kommer ett recept på de också.
Åh mamma Virpi tackar så mycket för receptet! När jag frågade om de kakorna (har aldrig ätit de) så sa hon att hon har letat och letat efter ett recept för hon vill så gärna baka de men inte hittat något. Jag skrev upp ditt recept och hon ska baka de direkt imorgon bitti 🙂 kram Johanna
Nej vad roligt Johanna! ❤️ Har hon bakat dom? Har du smakat? Kraaaam
ska smöret smälta eller inte
Smöret ska vispas med sockret.
Blir dessa hårda eller mjuka kakor 🙂
Dom blir hårda på ytan och lite mjukare invändigt.
Åh, min mamma bakade bland annat dessa kakor till jul De är så goda. Har du recept på morotslåda/porkanalaatikko?
Hej ett litet tips om dessa underbara kakor är att låta degen vila i kylskåpet till dagen efter. Blir mer lätthanterligt då❤️
S och kransar baka alltid mamma.. typiskt åländsk också
Ja, de där är jättegoda, en ingift moster till min man var från Finland och hon gjorde dessa kakor även när det inte var jul.
Goda även om det inte är jul, det gör vi också…. Dessa bakas året om. 😀