Morotsbröd i långpanna

Godmorgon mina sockerpullor!

Här har dagen startat med underbart väder, IGEN! Åh, ljuvliga ljuvliga väder. Jag gick upp och bakade bröd i morse, var så sugen på att jobba med en deg. Ni vet ju min fetisch för degar, hehe… Att sätta händerna i en alldeles nyjäst deg är ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag älskar´t!

Såhär gör du degen till detta morotsbröd i långpanna.

RECEPT:

5 dl vatten
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
2 msk honung
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl

Gör såhär:

Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, havregryn, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 30 minuter.

IMG_9192

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.

IMG_9193

Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.

IMG_9195

 Pudra på lite vetemjöl uppepå och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

IMG_9197

Ät och njut detta bröd till smör, någon smakrik ost och grönsaker. Låt det gärna vara lite varmt när du äter det. Det är himmelskt gott kan jag lova. Tony gav den 5 av 5 ”Tonys”. 🙂 Det godaste brödet jag bakat enligt honom. Såhär såg brödet ut på vårt frukostbord ute i solen.


IMG_9205IMG_9204

IMG_9199

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna att testa dessa härligt goda recept:

Skogaholmslimpa

Havrelimpa utan vetemjöl

542
Subscribe
Notify of
guest

59 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
8 years ago

Hej Nina,
Har testat något av dina recept och är ju supernöjd med vad jag fått fram. Supergott med andra ord och inte för avancerat. Då jag vill baka mer bröd men har lite dålig koll (än så länge 🙂 ) så undrar jag : är detta bröd lämpligt att kalljäsa över natten? och vad bör jag i så fall tänka på ?
Tack för mycket trevlig inspiration!!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Eva
8 years ago

Absolut! När du kalljäser kan du minska lite på jästen. Kalljäs den i formen övertäckt med handduk. Kommer bli jättegott!

Therese Dahlqvist
Therese Dahlqvist
8 years ago

Barnens favorit, smakade nästan nybakt efter 3 dagar. Tack för detta recept.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Therese Dahlqvist
8 years ago

Vad roligt att höra! Varsågod och kul att barnen gillade.

Carita löfgren
Carita löfgren
7 years ago

Ett av det godaste jag ätit!! Och jag som har svårt med att lyckas få ett bra bröd. Allt annat kan jag men detta var lätt och gick hem med barna tack för att du delade med dig

Em
Em
7 years ago

Hur gör jg om jag vill jäsa över natten då? På samma sätt bara att degen ligger i skålen över natten eller ? Mvh em

niinis
niinis
Reply to  Em
7 years ago

Gör klart allt till att du plattat ut den i långpanna. Lägg på plastfolie och förvara i kylen över natten.

Sandra
Sandra
7 years ago

Hej☺ Kan man göra detta fantastiska bröd ,glutenfritt? Du får mer än gärna göra gluten och laktosfria recept på både bakverk,bröd och mat☺ Mvh Sandra.

Sofia Brennander
Sofia Brennander
7 years ago

Tack för suveränt recept! Var sååå omtyckt av hela familjen. 🙂 <3
Jag kalljäste degen i kylen över natten.

Caroline
Caroline
6 years ago

Så gott. Bakas ofta här. Tips, jag brukar strö lite frön o havssalt ovanpå. Mycket gott!

Saga
Saga
6 years ago

Vilket underbart recept, ser riktigt gott ut. Bara undrar hur stor långpanna du använder?

niinis
niinis
Reply to  Saga
6 years ago

30×40 cm

Evelina
Evelina
6 years ago

Det här brödet är en stor favorit här hemma. Kan jag ta nått annat istället för honung i? Kan jag ta socker eller annan sötning istället ? Tänkte så min yngsta också kan äta.

niinis
niinis
Reply to  Evelina
6 years ago

Absolut kan du det, ta sirap….funkar lika bra som honung!

amanda
amanda
6 years ago

Kan man inte strö på mannagryn och flingsalt på brödet?

niinis
niinis
Reply to  amanda
6 years ago

Absolut! Kör på bara!

Carita
Carita
6 years ago

Hej blev så sugen på att baka detta. Men jag har ingen färsk jäst. Jag har torr jäst funkar det lika bra med det.

niinis
niinis
Reply to  Carita
6 years ago

Funkar lika bra!

Jennie
6 years ago

Har gjort det flera gånger nu! Kl 7 på en lördag morgon har jag tom gjort det utan tt titta på receptet 🙂 Har exprimenterat en del med det tex haft i rivet äpple, linfrön o mer havregryn. Så gott!

niinis
niinis
Reply to  Jennie
6 years ago

Så roligt att du gillar!

Carita
Carita
6 years ago

Morn uppe med tuppen å tänkte baka
Kan man göra dessa i limpformar tror du.
Sist jag gjorde dom i långpannan så blev dom så fluffiga å växte upp väldigt höga så nu min tanke om limpor.

niinis
niinis
Reply to  Carita
6 years ago

Testa, men sänk värmen lite och ha den inne längre.

Linda
Linda
6 years ago

Hej! Har du någon aning om kalorier per 100g på detta bröd?

Marianne Ranweg
Marianne Ranweg
6 years ago

Tror du det går att byta till glutenfritt mjöl och gryn?

niinis
niinis
Reply to  Marianne Ranweg
6 years ago

Absolut!

Ture Hennersson
6 years ago

Hej! Vet inte hur många gånger vi har gjort din morot! Den är så god….. Både på plåt och i form. Men nu kommer du inte tycka om oss. Vi bytte ut morötterna mot Västerbottensost. Samma recept, bara bytt till ost. Förlåt! Kommer ändå att baka Ditt morotsbröd.

niinis
niinis
Reply to  Ture Hennersson
6 years ago

Haha, kul att ni experimenterat själva. Tack för tips!

Mia Arborén
Mia Arborén
6 years ago

Bytte ut vetemjölet till dinkel. Superduper gott bröd Tack för alla härliga recept ❤

Agneta Bäck
Agneta Bäck
5 years ago

Underbart gott!

Alva Eklund
Alva Eklund
5 years ago

Tack för goda brödrecept. Jag bakar ofta ditt morotsbröd och det med havregrynsgröt, barnen och barnbarnen älskar dom, ja alla i min familj.

niinis
niinis
Reply to  Alva Eklund
5 years ago

Roligt att ni gillar! Blir så glad!

Mari Sjölund
Mari Sjölund
5 years ago

Har du bakat det glutenfritt?

niinis
niinis
Reply to  Mari Sjölund
5 years ago
Lotta
Lotta
5 years ago

Sååååå gott och kommer göra det fler gånger Dessutom älskar lättheten , smidigheten

Anna
Anna
5 years ago

Hej
Degen blir väldigt kladdig. Ska jag ha i mer mjöl tycker du eller? Väldigt gott blir det iallafall.

niinis
niinis
Reply to  Anna
5 years ago

Hur degen blir beror alltid på mjölet. Hur färskt det är och vilken kvalitet. Ibland kan det behövas mer mjöl helt enkelt. Ha i så mycket så degen släpper från kanterna i bunken.

Agneta
Agneta
5 years ago

Sååå himla gott och lättbakat blir en långpanna i veckan här

niinis
niinis
Reply to  Agneta
5 years ago

Härligt att höra!

Eva
Eva
5 years ago

Jäklar, jag som inte har något havre hemmakan man ta rågsikt?

niinis
niinis
Reply to  Eva
5 years ago

Gör det, det funkar bra!

AnnBrith Swenson
AnnBrith Swenson
4 years ago

Brödet var jättegott! Luftigt, saftigt och med en god yta!!

Magdalena
Magdalena
4 years ago

Tack för bra recept, enkla och tydliga instruktioner.
Ska testa ditt morotsbröd. T om jag som inte är så duktig i köket lyckades med långpannebrödet. Om jag vill ha nyttigare bröd, vad kan jag byta vetemjöl mot?

niinis
niinis
Reply to  Magdalena
4 years ago

Tack för fina ord! ❤️

Byt ut det mot hälften dinkelmjöl, hälften rågsikt. Då blir det nyttigare.

Anett
Anett
Reply to  Magdalena
4 years ago

Ett så vackert, gott och lättbakat bröd. Kommer göra det många gånger.
Varmt tack. 😊

niiinis
niiinis
Reply to  Anett
4 years ago

Kul att höra! 🥰

Pia
Pia
4 years ago

Morotsrutor a blev otroligt goda! Min nya favorit. TACK! 👍

Hannah
Hannah
4 years ago

Hejsan,
Kan man ha hälften vetemjöl och hälften dinkel mjöl? Mvh Hannah dahlström

niiinis
niiinis
Reply to  Hannah
4 years ago

Går jättebra! 👍🏼

Hannah
Hannah
Reply to  niiinis
4 years ago

Dom blev jätte bra , det ända va att dom blev lite ihåliga ist för luftiga men dom ser super fina ut. Kanske hade jag dom i ugnen lite för länge?

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Fantastiskt recept! Jag provade morotsbrödet igår, men skippade honungen, o trots att jag inte är bra på att baka bröd så blev brödet så luftigt och otroligt gott! Ska följa receptet för framtida bröd o prova kryddor i.

niiinis
niiinis
Reply to  Rebecca
2 years ago

Härligt att höra! ❤️

Gunilla Sjöberg
Gunilla Sjöberg
1 year ago

Jag har bakat ett annat långpannebröd med flera mjölsorter och saffran. Det blev gott och var lättbakat. Skall gärna baka morotsbrödet. Bra recept, tack för dem. Gunilla

Eva
Eva
1 year ago

Tipps byt ut vetet, eller del av, mot dinkel, fungerar utmärkt för dig som behöver hålla nere mängden gluten i brödet för att inte få ( minska mängden något) så får du i dig klart mindre mängd gluten o har större chans att du klarar att bryta ner det i magsäcken o slipper orsaka inflammation i tarmen pga icke nedbruten gluten som kommer ner i tarmarna.
I dinkel sitter enzymet som bryter er gluten i kärnan , i vete sitter det i skalet som ju tas bort.

Jenny
Jenny
1 year ago

Testar detta recept idag =) Hade dock inte 2msk honung hemma, så använde även ljus sirap i. Väntar med spänning på resultatet.

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
1 year ago

Funkar toppen med sirap också. 😍

Angela Andersson
Angela Andersson
6 months ago

Har du gjort en glutenfri variant av detta fina bröd så posta det igen är du snäll!!

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Angela Andersson
5 months ago

Det enklaste är om du googlar t ex Niiinis glutenfritt morotsbröd, då kommer det alltid fram. Så kan du göra med alla recept du söker här. Jag har också en sökruta där du kan skriva vad du söker.

Men här har du receptet: https://www.niiinis.se/2017/03/04/glutenfritt-morotsbrod-i-langpanna/

Sofia Zittra
Sofia Zittra
2 months ago

Bästa bröder jag bakat. Har börjat göra det inför varje helg. Blir nästan bättre när man sedan värmer på det ca 5 min i 225 grader.

Mvh Sofia

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Sofia Zittra
2 months ago

Härligt! 😍

Nästa inlägg

Minitårtor med hallonmousse

59
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x