Godmorgon mina sockerpullor!
Här har dagen startat med underbart väder, IGEN! Åh, ljuvliga ljuvliga väder. Jag gick upp och bakade bröd i morse, var så sugen på att jobba med en deg. Ni vet ju min fetisch för degar, hehe… Att sätta händerna i en alldeles nyjäst deg är ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag älskar´t!
Såhär gör du degen till detta morotsbröd i långpanna.
RECEPT:
5 dl vatten
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
2 msk honung
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl
Gör såhär:
Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, havregryn, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.
Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.
Pudra på lite vetemjöl uppepå och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Ät och njut detta bröd till smör, någon smakrik ost och grönsaker. Låt det gärna vara lite varmt när du äter det. Det är himmelskt gott kan jag lova. Tony gav den 5 av 5 ”Tonys”. 🙂 Det godaste brödet jag bakat enligt honom. Såhär såg brödet ut på vårt frukostbord ute i solen.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras gärna att testa dessa härligt goda recept:
Hej Nina,
Har testat något av dina recept och är ju supernöjd med vad jag fått fram. Supergott med andra ord och inte för avancerat. Då jag vill baka mer bröd men har lite dålig koll (än så länge 🙂 ) så undrar jag : är detta bröd lämpligt att kalljäsa över natten? och vad bör jag i så fall tänka på ?
Tack för mycket trevlig inspiration!!
Absolut! När du kalljäser kan du minska lite på jästen. Kalljäs den i formen övertäckt med handduk. Kommer bli jättegott!
Barnens favorit, smakade nästan nybakt efter 3 dagar. Tack för detta recept.
Vad roligt att höra! Varsågod och kul att barnen gillade.
Ett av det godaste jag ätit!! Och jag som har svårt med att lyckas få ett bra bröd. Allt annat kan jag men detta var lätt och gick hem med barna tack för att du delade med dig
Hur gör jg om jag vill jäsa över natten då? På samma sätt bara att degen ligger i skålen över natten eller ? Mvh em
Gör klart allt till att du plattat ut den i långpanna. Lägg på plastfolie och förvara i kylen över natten.
Hej☺ Kan man göra detta fantastiska bröd ,glutenfritt? Du får mer än gärna göra gluten och laktosfria recept på både bakverk,bröd och mat☺ Mvh Sandra.
Tack för suveränt recept! Var sååå omtyckt av hela familjen. 🙂 <3
Jag kalljäste degen i kylen över natten.
Så gott. Bakas ofta här. Tips, jag brukar strö lite frön o havssalt ovanpå. Mycket gott!
Vilket underbart recept, ser riktigt gott ut. Bara undrar hur stor långpanna du använder?
30×40 cm
Det här brödet är en stor favorit här hemma. Kan jag ta nått annat istället för honung i? Kan jag ta socker eller annan sötning istället ? Tänkte så min yngsta också kan äta.
Absolut kan du det, ta sirap….funkar lika bra som honung!
Kan man inte strö på mannagryn och flingsalt på brödet?
Absolut! Kör på bara!
Hej blev så sugen på att baka detta. Men jag har ingen färsk jäst. Jag har torr jäst funkar det lika bra med det.
Funkar lika bra!
Har gjort det flera gånger nu! Kl 7 på en lördag morgon har jag tom gjort det utan tt titta på receptet 🙂 Har exprimenterat en del med det tex haft i rivet äpple, linfrön o mer havregryn. Så gott!
Så roligt att du gillar!
Morn uppe med tuppen å tänkte baka
Kan man göra dessa i limpformar tror du.
Sist jag gjorde dom i långpannan så blev dom så fluffiga å växte upp väldigt höga så nu min tanke om limpor.
Testa, men sänk värmen lite och ha den inne längre.
Hej! Har du någon aning om kalorier per 100g på detta bröd?
Tror du det går att byta till glutenfritt mjöl och gryn?
Absolut!
Hej! Vet inte hur många gånger vi har gjort din morot! Den är så god….. Både på plåt och i form. Men nu kommer du inte tycka om oss. Vi bytte ut morötterna mot Västerbottensost. Samma recept, bara bytt till ost. Förlåt! Kommer ändå att baka Ditt morotsbröd.
Haha, kul att ni experimenterat själva. Tack för tips!
Bytte ut vetemjölet till dinkel. Superduper gott bröd Tack för alla härliga recept ❤
Underbart gott!
Tack för goda brödrecept. Jag bakar ofta ditt morotsbröd och det med havregrynsgröt, barnen och barnbarnen älskar dom, ja alla i min familj.
Roligt att ni gillar! Blir så glad!
Har du bakat det glutenfritt?
Här har jag ett recept på glutenfritt: https://niiinis.se/2017/03/04/glutenfritt-morotsbrod-i-langpanna/
Sååååå gott och kommer göra det fler gånger Dessutom älskar lättheten , smidigheten
Hej
Degen blir väldigt kladdig. Ska jag ha i mer mjöl tycker du eller? Väldigt gott blir det iallafall.
Hur degen blir beror alltid på mjölet. Hur färskt det är och vilken kvalitet. Ibland kan det behövas mer mjöl helt enkelt. Ha i så mycket så degen släpper från kanterna i bunken.
Sååå himla gott och lättbakat blir en långpanna i veckan här
Härligt att höra!
Jäklar, jag som inte har något havre hemmakan man ta rågsikt?
Gör det, det funkar bra!
Brödet var jättegott! Luftigt, saftigt och med en god yta!!
Tack för bra recept, enkla och tydliga instruktioner.
Ska testa ditt morotsbröd. T om jag som inte är så duktig i köket lyckades med långpannebrödet. Om jag vill ha nyttigare bröd, vad kan jag byta vetemjöl mot?
Tack för fina ord! ❤️
Byt ut det mot hälften dinkelmjöl, hälften rågsikt. Då blir det nyttigare.
Ett så vackert, gott och lättbakat bröd. Kommer göra det många gånger.
Varmt tack. 😊
Kul att höra! 🥰
Morotsrutor a blev otroligt goda! Min nya favorit. TACK! 👍
Hejsan,
Kan man ha hälften vetemjöl och hälften dinkel mjöl? Mvh Hannah dahlström
Går jättebra! 👍🏼
Dom blev jätte bra , det ända va att dom blev lite ihåliga ist för luftiga men dom ser super fina ut. Kanske hade jag dom i ugnen lite för länge?
Fantastiskt recept! Jag provade morotsbrödet igår, men skippade honungen, o trots att jag inte är bra på att baka bröd så blev brödet så luftigt och otroligt gott! Ska följa receptet för framtida bröd o prova kryddor i.
Härligt att höra! ❤️
Jag har bakat ett annat långpannebröd med flera mjölsorter och saffran. Det blev gott och var lättbakat. Skall gärna baka morotsbrödet. Bra recept, tack för dem. Gunilla
Tipps byt ut vetet, eller del av, mot dinkel, fungerar utmärkt för dig som behöver hålla nere mängden gluten i brödet för att inte få ( minska mängden något) så får du i dig klart mindre mängd gluten o har större chans att du klarar att bryta ner det i magsäcken o slipper orsaka inflammation i tarmen pga icke nedbruten gluten som kommer ner i tarmarna.
I dinkel sitter enzymet som bryter er gluten i kärnan , i vete sitter det i skalet som ju tas bort.
Testar detta recept idag =) Hade dock inte 2msk honung hemma, så använde även ljus sirap i. Väntar med spänning på resultatet.
Funkar toppen med sirap också. 😍
Har du gjort en glutenfri variant av detta fina bröd så posta det igen är du snäll!!
Det enklaste är om du googlar t ex Niiinis glutenfritt morotsbröd, då kommer det alltid fram. Så kan du göra med alla recept du söker här. Jag har också en sökruta där du kan skriva vad du söker.
Men här har du receptet: https://www.niiinis.se/2017/03/04/glutenfritt-morotsbrod-i-langpanna/
Bästa bröder jag bakat. Har börjat göra det inför varje helg. Blir nästan bättre när man sedan värmer på det ca 5 min i 225 grader.
Mvh Sofia
Härligt! 😍