Julskinka med julmustglaze

Godmorgon älsklingar!

Igår njöt vi av den första julskinkan för i år! Åh herreminjee, den är redan slut. Hahaha! En 2 kilos skinka är redan slut. Familjen ääääälskade den. Jag gjorde en ny glaze på den och jag kan bara säga såhär, du MÅSTE testa! Det blev så gaaalet gott. Vilken grej!

JULSKINKA MED JULMUSTGLAZE

Julskinka på mellan 1,5-3 kg

5 dl julmust (ej zero och light)

1 dl farinsocker

1 msk dijonsenap

1 tsk soja (kinesisk)

1/4 tsk svartpeppar

1 msk maizenamjöl

Gör såhär:

1) Okokt fryst skinka: Låt skinkan tina i förpackningen i ca 2 dagar i kylen. Ta ut skinkan i rumstemp ca 2-3 timmar innan den steks. Skinkan bör ha ca 10 grader i innertemperatur innan den placeras i ugnen.

2) Ta bort skinkan ur förpackningen och lyft skaldinna uppåt. Häll vatten i ugnsformen, fyll även på om det skulle behövas under ugnsstekningen. Sätt sedan en stektermometer in i skinkans tjockaste del.

3) Tillaga skinkan på 125 grader tills stektermometern visar 75-80 grader. Det ta ungefär 1,5 timmar per kilo. Låt den sedan svalna lite.

4) Häll i ingredienserna i en ganska stor kastrull. Glazen kommer bubbla massor i början så du är beredd på det. Koka under omrörning så och då i ca 25 min, glazen ska koka ned tills det är ungefär en tredjedel kvar. Tillsätt maizenamjölet och koka upp tills du har en glaze som är sirapstjock.

5) Ta bort nätet, skinnet och det mesta fettet från skinkan (vi sparade ganska så mycket fett då vi tycker den sätter god smak, det gör man som man vill.)

6) Pensla på ca hälften av glazesåsen på skinkan. Skjuts in i ugnen i 10-15 min på 225 grader. Under denna tiden så fyller du sedan på med resten av glazen lite då och då.

Tips: Har du en färdigkokt skinka så gör du glazen och sedan punkt 6. (Vi brukar låta den stå i ugnen på 125 grader i ca 2-3 timmar för att vi gillar den lite extra tillagad. Den blir lite torrare och så gillar vi den – inget du behöver göra om du inte vill.)

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat längst med i detta inlägg!

Se hit!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härliga recept här nedan:

Gubbröra

Laktos & glutenfri Janssons Frestelse

Nubberöra

Hemgjord pepparrotssill

Kram Nina

1038
Subscribe
Notify of
guest

9 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan-Erik
Jan-Erik
3 years ago

Hur många grader på ugnen när man glazerar den?

C
C
3 years ago

Åhhhh, det där lät gott. Vad tror du om att göra revbensspjäll på liknande sätt?? Ser fram mot att testa flera av dina goda recept här i december. ❤️

niiinis
niiinis
Reply to  C
3 years ago

Tror det blir supergott! 👌🏻👌🏻👌🏻

Erika Broberg
Erika Broberg
Reply to  C
3 years ago

@C det låter ju fantastiskt gott, skall prova detta med!!!

Berit
Berit
3 years ago

Spännande med en annat utseende på julskinkan. Den är alltid bäst att äta varm och nylagad 🙂

niiinis
niiinis
Reply to  Berit
3 years ago

Jag gillar den också så, i Finland äter man alltid julskinkan varm och nylagad. 👌🏻

Erika Broberg
Erika Broberg
3 years ago

Tack för att du så snabbt uppdaterade med graderna, du är bäst! Skall prova detta på vår skinka och se hur lång tid det tar att äta upp…. 🙂 <3

Tomas Larsson
Tomas Larsson
3 years ago

Vad är skaldinna?

niiinis
niiinis
Reply to  Tomas Larsson
3 years ago

Oj, fel…. ska vara fettsidan. 😀

Img 7914.jpg

Nästa inlägg

Mysiga Julklappstips!

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x