Jag försöker att baka det mesta brödet hemma hos oss. Alltså, det är så jädrans enkelt och familjen tycker att hembakt är godast, ja men då är det inte så jobbigt att svänga ihop det. En sats bröd brukar räcka ungefär en vecka hemma hos oss. Ibland längre, ibland kortare tid. Jag försöker också variera det så mycket som möjligt, men helt klart är det ju så att de har sina favoriter. Det blir också en hel del nytt, jag gillar att prova nya recept och skulle smälla av av tristess om jag skulle behöva baka samma varje vecka. 🙂 Därför skulle jag nog aldrig kunna jobba på bageri. Idag blev det ett FANTASTISKT bröd, GRÖTKAKOR. Det här bara måste du prova!!! Tony åt en hel grötkaka själv, rakt av. Det är mycket bröd det ska jag säga. Men han åt det istället för lunch sa han, haha…. Ja men som sagt, du måste prova. Detta blev verkligen så bra och jag kommer förmodligen få baka grötkakor många gånger till. Inte mig emot, det var riktigt roligt att baka dessa GRÖTKAKOR.
Jag tänker att dessa GRÖTKAKOR också skulle passa perfekt i smörgåstårtan. Kolla in dessa smörgåstårtor som jag gjort med liknande bröd:
Kolla in: ÖVER 100 RECEPT MED BRÖD
Dessa GRÖTKAKOR är stora, det får plats en på den stora plåten som man har i ugnen. Sedan delar du ju dem som du vill när de serveras. Men det blir mycket bröd!
GRÖTKAKOR, 5 st
Missa inte: NORSKA TEKAKOR // SKOGAHOLMSLIMPA // TEKAKOR I LÅNGPANNA
INGREDIENSER:
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.
2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.
3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.
Mer supergott populärt bröd: FLUFFIGT GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA
Ju snabbare du fryser in brödet efter gräddning desto färskare kommer det att hålla sig. Bra att tänka på är att de gärna får frysas in så hela som möjligt, håller sig allra bäst då.
Tips på snabbt bröd: 10 minuter frallor
Det här grötbrödet är jag sååå nöjd med, det blev verkligen hur bra som helst! Testar du att baka det får du gärna berätta hur det går och vad ni tyckte om det. Vår familj älskar det.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:
Mer goda recept här på sidan:
• Populäraste kötträtterna på min sida
• 10 populäraste kycklingrecepten
• 20 lättlagade matrecept klara på under 30 minuter
Fler recept: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Kram Nina
Hej! Så gott det ser ut 🤗 Fråga bara..om man ska grädda dem en och en. Får inte sista biten jäsa för länge då 🙄
Kram
Det gör inget! 👍🏼
😍 åh sådana tekakor gjorde min mormor på 70 och 80-talet. Underbart goda 👍😃
Hej kan man köra grötbrödsdegen i maskinen?
Går jättebra! 👍🏼
Ska de gräddas direkt på plåten? Inget bakplåtspapper?
Det gör du som du vill, jag hade bakplåtspapper på. 👍🏼
Jag undrar om du använder varmluftsugn, eller vanlig till dina recept? Beroende på vilken ugn så är ju gradantalet olika 🤔
Jag använder alltid vanlig över och undervärme. 👍🏼
Mums vad gott det ser ut 😍
❤️
Ser jättegoda ut ❤️ funkar det med ljus sirap? Jag har ingen mörk hemma
Går jättebra! 👌🏻
Men jag måste tacka dig för detta gröt bröd. Helt underbart gott. Har bakat det flera gånger. Och många av dina recept. Kram Yvonne. 🌹🌹
Åh vad roligt att det uppskattas! 😋😋😋
Verkligen gott! Precis gjort min andra sats. Bytte lite mjölk med fil för jag hade lite som jag behövde göra slut på. Funkade toppen det med!
Härligt!
Hej en liten fundering, Använder du bakmaskin el gör du degen för hand. Jättegott bröd men jag satte för mycket mjöl så nästa gång blir det bättre.
Jag använder min köksassistent. Ja gör så nästa gång så ska det gå bra. 😍
Kan man kall jäsa
Absolut!
Ska man lägga brödet på varm plåt
Ja! 😊