Ljuvliga GRÖTKAKOR

Jag försöker att baka det mesta brödet hemma hos oss. Alltså, det är så jädrans enkelt och familjen tycker att hembakt är godast, ja men då är det inte så jobbigt att svänga ihop det. En sats bröd brukar räcka ungefär en vecka hemma hos oss. Ibland längre, ibland kortare tid. Jag försöker också variera det så mycket som möjligt, men helt klart är det ju så att de har sina favoriter. Det blir också en hel del nytt, jag gillar att prova nya recept och skulle smälla av av tristess om jag skulle behöva baka samma varje vecka. 🙂 Därför skulle jag nog aldrig kunna jobba på bageri. Idag blev det ett FANTASTISKT bröd, GRÖTKAKOR. Det här bara måste du prova!!! Tony åt en hel grötkaka själv, rakt av. Det är mycket bröd det ska jag säga. Men han åt det istället för lunch sa han, haha…. Ja men som sagt, du måste prova. Detta blev verkligen så bra och jag kommer förmodligen få baka grötkakor många gånger till. Inte mig emot, det var riktigt roligt att baka dessa GRÖTKAKOR.

IMG_4729


Jag tänker att dessa GRÖTKAKOR också skulle passa perfekt i smörgåstårtan. Kolla in dessa smörgåstårtor som jag gjort med liknande bröd:

PÅSKSMÖRGÅSTÅRTA

SNABB SMÖRGÅSTÅRTA

MINISMÖRGÅSTÅRTA

IMG_4726


Kolla in: ÖVER 100 RECEPT MED BRÖD

Dessa GRÖTKAKOR är stora, det får plats en på den stora plåten som man har i ugnen. Sedan delar du ju dem som du vill när de serveras. Men det blir mycket bröd!

IMG_4734

GRÖTKAKOR, 5 st

Missa inte: NORSKA TEKAKOR // SKOGAHOLMSLIMPA // TEKAKOR I LÅNGPANNA

INGREDIENSER:

1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.

3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.

4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.

IMG_4735


Mer supergott populärt bröd: FLUFFIGT GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA


Ju snabbare du fryser in brödet efter gräddning desto färskare kommer det att hålla sig. Bra att tänka på är att de gärna får frysas in så hela som möjligt, håller sig allra bäst då.

IMG_4730


Tips på snabbt bröd: 10 minuter frallor

Det här grötbrödet är jag sååå nöjd med, det blev verkligen hur bra som helst! Testar du att baka det får du gärna berätta hur det går och vad ni tyckte om det. Vår familj älskar det.

IMG_4731


Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Dinkelbröd i långpanna

Grytbröd

Bakpulverlimpa

Mer goda recept här på sidan: 


• 10 populära helgmiddagar 

 20 supergoda kakor

• Populäraste kötträtterna på min sida 

• 10 populäraste kycklingrecepten

• 15 billiga & goda matrecept 

• 20 lättlagade matrecept klara på under 30 minuter 

• 10 goda recept med blåbär 

Fler recept: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Kram Nina

180
Subscribe
Notify of
guest

23 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
Nina
4 years ago

Hej! Så gott det ser ut 🤗 Fråga bara..om man ska grädda dem en och en. Får inte sista biten jäsa för länge då 🙄

Kram

niiinis
niiinis
Reply to  Nina
4 years ago

Det gör inget! 👍🏼

Anette Norén
Anette Norén
4 years ago

😍 åh sådana tekakor gjorde min mormor på 70 och 80-talet. Underbart goda 👍😃

Vallie Karlsson
Vallie Karlsson
4 years ago

Hej kan man köra grötbrödsdegen i maskinen?

niiinis
niiinis
Reply to  Vallie Karlsson
4 years ago

Går jättebra! 👍🏼

Sofia
Sofia
4 years ago

Ska de gräddas direkt på plåten? Inget bakplåtspapper?

niiinis
niiinis
Reply to  Sofia
4 years ago

Det gör du som du vill, jag hade bakplåtspapper på. 👍🏼

Annelie
Annelie
4 years ago

Jag undrar om du använder varmluftsugn, eller vanlig till dina recept? Beroende på vilken ugn så är ju gradantalet olika 🤔

niiinis
niiinis
Reply to  Annelie
4 years ago

Jag använder alltid vanlig över och undervärme. 👍🏼

Ulle
Ulle
4 years ago

Mums vad gott det ser ut 😍

niiinis
niiinis
Reply to  Ulle
4 years ago

❤️

Anette
Anette
4 years ago

Ser jättegoda ut ❤️ funkar det med ljus sirap? Jag har ingen mörk hemma

niiinis
niiinis
Reply to  Anette
4 years ago

Går jättebra! 👌🏻

Yvonne sjölund
Yvonne sjölund
4 years ago

Men jag måste tacka dig för detta gröt bröd. Helt underbart gott. Har bakat det flera gånger. Och många av dina recept. Kram Yvonne. 🌹🌹

niiinis
niiinis
Reply to  Yvonne sjölund
4 years ago

Åh vad roligt att det uppskattas! 😋😋😋

Matilda Thulin
Matilda Thulin
4 years ago

Verkligen gott! Precis gjort min andra sats. Bytte lite mjölk med fil för jag hade lite som jag behövde göra slut på. Funkade toppen det med!

niiinis
niiinis
Reply to  Matilda Thulin
4 years ago

Härligt!

Ann-Sofie
Ann-Sofie
1 year ago

Hej en liten fundering, Använder du bakmaskin el gör du degen för hand. Jättegott bröd men jag satte för mycket mjöl så nästa gång blir det bättre.

niiinis
niiinis
Reply to  Ann-Sofie
1 year ago

Jag använder min köksassistent. Ja gör så nästa gång så ska det gå bra. 😍

Terese Dellsjö
Terese Dellsjö
8 months ago

Kan man kall jäsa

Anna
Anna
5 months ago

Ska man lägga brödet på varm plåt

Nästa inlägg

Måste varit i total dvala

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x