Godmorgon underbara Lördag!
Innan jag berättar om överraskningen jag hade ordnat för min lilla familj igår så tänkte jag bjuda dig på världens godaste bröd – ja enligt många i familjen. Busenkelt att baka, svårt att misslyckas och så blir det mycket bröd av detta alltså. Rågsiktskakor är min barndom, jag älskade det när jag var liten och kunde äta hur mycket som helst. Dessa rågsiktskakor blev riktigt riktigt saftiga, jag vet inte om det kan ha att göra med att jag hade havremjölk i istället för vanlig mjölk? Jag har laborerat med havremjölk tidigare och upplever att även bullar blir lite saftigare med det i. Testa nångång vetja.
SAFTIGA RÅGSIKTSKAKOR, 4 ST
50 g jäst
6 dl havremjölk
1,5 tsk brödkryddor
2 tsk salt
0,75 dl ljus sirap
75 g smör (rumsvarmt)
15-16 dl rågsikt
Gör såhär:
1) Smula ned jästen i en bunke. Värm havremjölken till 37 grader. Häll ned den i bunken och lös upp jästen.
2) Ha i brödkryddor, salt, ljus sirap, smör och ha sedan i rågsikten lite i taget. När allt är i kommer degen vara ganska så lös fortfarande. Allt är i sin ordning, låt degen ligga kvar i bunken och jäsa i 45 min.
3) Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4. Knåda så lite så möjligt, då får du ett riktigt luftigt gott bröd som inte blir alls kompakt. Forma varje del till en rund bulle, kavla sedan ut till en platta som är ca 1,5 cm tjock.
4) Tryck ur ett hål i mitten med t ex ett snapsglas. Strö på lite rågsikt på brödet. Nagga hela brödet och låt jäsa i 30 min till.
5) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Det ska få fin färg. Bäst blir brödet om det får svalna helt innan du skär upp det, men det kan vara svårt att motstå då det också är försvinnande gott att äta varmt med smör och ost, MUMS!
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras av dessa härligt goda recept också:
Kram Nina
Å mums! Måste testas. Kan inte du skriva ett inlägg om hur du äter just nu? 🙂
Sök på Sellerijuice här på bloggen, under dem inläggen har jag skrivit exakt om hur maten sett ut. 🙂
Sånt bröd bakade mamma ofta när vi va små