BrödGodmorgonSköna Söndag

Äppelfrallor och Sköna Söndag

Godmorgon raringar!

Sköna söndag är här. Länge var det ångest med söndagar för mig. Tills jag typ vaknade upp ”and smelled the coffee”! En hel dag går bort för att man har ångest över att helgen är slut. Hur idiotiskt?! Det är 2 dagar ledigt på en hel vecka. Ska en av dem då handla om ångest? Så jäkla dumt. Man kan välja själv, antingen blir det ångest av hela dagen eller så gör man något jäkligt mysigt av den.

Söndagar kan vara dagar när man umgås med sina föräldrar, lagar en god gryta som ska långkoka, besöka något mysigt cafe i en annan stad, hälsa på vänner, måla om sovrummet, äta en långfrukost i soffan vid TV:n, kolla skidorna eller som jag baka ett gott bröd. Bakning är perfekt för en söndag. Jag har gått upp strax efter sex idag för att baka det där brödet från igår. Alltså, min envisa sida gav sig inte. Jag SKA kunna visa ett snyggt recept på det där flätade supervackra brödet. Det är också det som Milo kommer får rosta nu. Vet ni vilken tillfredsställelse det finns i att ha bakat det brödet som mitt barn äter. När man vet att det inte är massa skittillsatser i? Ja men galet tillfredsställande för mammahjärtat. Med det sagt så köper vi ju också bröd, precis som de flesta andra. 🙂 Inte fasen orkar jag hålla på och baka bröd till oss varje dag…. oh nooo… så duktig är jag inte. 😉

Tänkte jag skulle bjuda dig på det brödet jag bakade igår. Jag bakade nämligen, förutom det vackra formbrödet, äppelfrallor. Jag äter inte mycket gluten men det finns några få gånger som jag bara måste, och det är när jag bakat frallor. Det är liksom fööööör bra för att inte prova. 🙂

RECEPT ÄPPELFRALLOR ca 20 st

5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
2 msk honung
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl
2 äpplen

Garnering:

1 ägg
sesamfrön

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke, häll mjölken över och lös upp jästen.

2) Ha i honung, salt och äggen. Rör om tills äggen har lösts upp. Skala och riv äpplena och ha även i det rivet i bunken.

3) Varva sedan mjöl och smör i bunken tills du har en smidig deg som släpper ifrån kanterna i bunken. .Observera att mjölmängden kan skilja beroende på mjölkvalité, ålder på mjölet osv. Det kan skilja en del, men din deg är klar när den släpper ifrån kanterna i bunken.

4) Sätt ugnen på 225 grader. Jäs degen i ca 45 min.

5) Rulla sedan ca 20 st bullar av degen. Lägg på en bakplåtpappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla sedan med ägget och ha på sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Frallorna ska få en gyllenbrun färg uppepå.

************************************************************************************************************************************************

Nu ska jag baka ut mina långfrallor. Degen har jäst klart. Idag får vi se vad vi hittar på? Det lutar åt att Milo ska få åka lite skridskor på isen och så kanske vi grillar en korv eller två. Sen ska jag laga en god kycklinggryta också. Kanske påbörjar vi att måla om sovrummet eller så kanske vi skiter i allt och brassar till en annan stad och fikar.

Vi får helt enkelt se? Det är ju Sköna Söndag.

Vi hörs lite senare!

Kram Nina

Kommentarer

  1. Mikaela

    Här tror jag det blir att frosta ur frysen. -25 där ute så tänkte passa på. Ska vara runt -20 senare idag så då tänkte jag gå ut på promenad. 5km går nog bra fast det är kallt bara det inte blåser. Ha en fin söndag!

×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers