Skogaholmslimpa

Jag var bara tvungen att komma in direkt och visa dig receptet på Skogaholmslimpan. Tony är lyyyyrisk. Han har inte pratat om annat än det där brödet sen han åt det, ”tänk att man kan baka egen Skogaholmslimpa” mumlade han mellan tuggorna. Han fick äta limpan när det svalnat en liten stund, smöret smälte sådär härligt uppepå och osten blev sådär mjuk. Ja men du fattar, såååå smaskigt! Detta är ett originalrecept som Skogaholm själva publicerat, dock så har dom fortfarande några hemliga ingredienser som de inte publicerat. Men jag måste säga att detta är inte långt ifrån själva Skogaholmslimpan. Familjen här tycker det nästan är exakt som en skogis. Underbart!

Missa inte: Över 100 brödrecept  (<klicka) 

IMG_4187


Ja som du ser är det nästan som den köpta varianten, skulle säga att jag tyckte denna var goda på något vis. Inte lika degig i konsistensen som Skogaholmslimpan, alltså den köpa varianten.

En annan god limpa: SIRAPSLIMPA (<klicka för recept)

IMG_4182


Kolla! Visst är den väl riktigt ståtlig som hembakad Skogaholmslimpa. Det tycker i alla fall jag, den var riktigt fin faktiskt och framförallt god!

Snabba limpan: BAKPULVERLIMPA (<klicka)

IMG_4180

IMG_4178

SKOGAHOLMSLIMPA, 2 st

Annat gott bröd: 10 min frallor Tekakor i långpanna Ljuvliga grötkakor

3,5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl (men jag hade 8 dl, det hänger på hur färskt mjölet är och kvalitet)
4 dl rågsikt

Gör såhär:

1) Värm vattnet till 37 grader.

2) Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och lös upp jästen. Häll i salt, sirap och lite av mjölet. Blanda runt och tillsätt varefter resten av mjölet och det smälta smöret.

3) Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

4) Dela degen i 2. Forma limpor av dem och lägg på bakplåtspapper, jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

5) Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger.  Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader efter 5 minuter. Låt stå i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet.

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i den lille tummen till vänster under inlägget.

Mer bröd:


Polarkakor

Vitlöksflatbread

Gáhkku – Samiskt tunnbröd

Äppelfrallor


Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Inspireras gärna av dessa härligt goda bröd också:

Dinkelbröd i långpanna

Rostbröd

Tunnbröd i stekpanna

Kram Nina

300
Subscribe
Notify of
guest

25 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
4 years ago

Tack så mycket för recepten och en toppenbra blogg Nina! 🙂

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
4 years ago

Men tack! ❤️ Vad glad jag blir!

Husbandet
Husbandet
4 years ago

Man kan skatta sig lycklig som har ett bageri här hemma 🙂 ❤️❤️

niiinis
niiinis
Reply to  Husbandet
4 years ago

Du har tur du! ❤️😉😘

Eva
Eva
4 years ago

Nu var det väl över 40 år sedan jag åt Skogaholmslimpa men jag har rätt så bra smak/doftminne. Kan det vara så att de har lite mald fänkål i som hemlig ingrediens?
Kram

niiinis
niiinis
Reply to  Eva
4 years ago

Men ja, tänk om det är det? Måste testa att ha i det nästa gång. 👍🏼👍🏼👍🏼 Kram ❤️

Barbro
Barbro
Reply to  niiinis
9 months ago

Pomerans hade vårt bageri i limpan.

Emma
Emma
4 years ago

Hur ska man ”spraya in lite vatten i ugnen”?

niiinis
niiinis
Reply to  Emma
4 years ago

Sprayflaska med vatten, spraya in i ugnen bara. 😀👍🏼

Yvonne Freyholtz
Yvonne Freyholtz
4 years ago

Graderna på ugnen är det med eller utan varmluft?

niiinis
niiinis
Reply to  Yvonne Freyholtz
4 years ago

Vanlig ugn, inte varmluft.

Ulrika
Ulrika
4 years ago

Ska det bara vara 3,5 dl vatten? Bakade nämligen efter receptet och fick ingen jäsning alls i stort sett och stenhårt, bastant bröd 😂
Slog mig efteråt om det skulle vart mer vätska i… jag är i övrigt ingen storbagare så jag kan ha gjort något annat fel såklart 😊

niiinis
niiinis
Reply to  Ulrika
4 years ago

Ja det ska vara 3,5 dl. Får du ingen jäsning så kan det vara jästen det är fel på, att du haft för kall eller för varm degvätska kan också vara orsaken.

Annett
Annett
4 years ago

Kan man göra dessa i form?

niiinis
niiinis
Reply to  Annett
4 years ago

Absolut! 👌🏻👍🏼

Anna
4 years ago

Kan man göra detta med torrjäst? Hur mycket då ungefär och ska den vila lite innan alla andra ingredienser körs samman ?

niiinis
niiinis
Reply to  Anna
4 years ago

En påse (14 g) blir bra. Då blandar du i det med de torra ingredienserna och låter degvätskan bli aningens varmare. 🙌🏻👌🏻

madeleine kershaw
madeleine kershaw
4 years ago

Njuter just nu utav skogaholmslimpan jag bakade. Jättegod så tack för bra recept.

niiinis
niiinis
Reply to  madeleine kershaw
4 years ago

Kul att den uppskattades! 🥰

Natalie
Natalie
4 years ago

Hej lagade dessa för en andra gång.
Men kokade upp vattnet med anisstjärnor i och sedan tog ut de och gjorde receptet.
Helt underbart blev det och 100% rekomenderar.
Man kan säkert använda anisfrön och bara lägga i men hade inga tillgänliga hemma!
Tack för receptet!

niiinis
niiinis
Reply to  Natalie
4 years ago

Åh gott! Tack för tips! ❤️

Christina Gavelin Lundberg
Christina Gavelin Lundberg
7 months ago

Tack för alla recept så mycket jag lagat och bakat !/Christina

Ninni
Ninni
7 months ago

MorrnMorrn🤗☕️Jag bakar ofta gärna å mycke…förstår att din gubbe blev lyrisk😉för din ”skogis” va de absolut godaste brödet jag någonsin bakat🙏🏼😍🙏🏼

Nästa inlägg

Dreglar

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x