Jag var bara tvungen att komma in direkt och visa dig receptet på Skogaholmslimpan. Tony är lyyyyrisk. Han har inte pratat om annat än det där brödet sen han åt det, ”tänk att man kan baka egen Skogaholmslimpa” mumlade han mellan tuggorna. Han fick äta limpan när det svalnat en liten stund, smöret smälte sådär härligt uppepå och osten blev sådär mjuk. Ja men du fattar, såååå smaskigt! Detta är ett originalrecept som Skogaholm själva publicerat, dock så har dom fortfarande några hemliga ingredienser som de inte publicerat. Men jag måste säga att detta är inte långt ifrån själva Skogaholmslimpan. Familjen här tycker det nästan är exakt som en skogis. Underbart!
Missa inte: Över 100 brödrecept (<klicka)
Ja som du ser är det nästan som den köpta varianten, skulle säga att jag tyckte denna var goda på något vis. Inte lika degig i konsistensen som Skogaholmslimpan, alltså den köpa varianten.
En annan god limpa: SIRAPSLIMPA (<klicka för recept)
Kolla! Visst är den väl riktigt ståtlig som hembakad Skogaholmslimpa. Det tycker i alla fall jag, den var riktigt fin faktiskt och framförallt god!
Snabba limpan: BAKPULVERLIMPA (<klicka)
SKOGAHOLMSLIMPA, 2 st
Annat gott bröd: 10 min frallor – Tekakor i långpanna – Ljuvliga grötkakor
3,5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl (men jag hade 8 dl, det hänger på hur färskt mjölet är och kvalitet)
4 dl rågsikt
Gör såhär:
1) Värm vattnet till 37 grader.
2) Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och lös upp jästen. Häll i salt, sirap och lite av mjölet. Blanda runt och tillsätt varefter resten av mjölet och det smälta smöret.
3) Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
4) Dela degen i 2. Forma limpor av dem och lägg på bakplåtspapper, jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
5) Ställ bröden lite längre ned i ugnen. Spraya in lite vatten i ugnen innan du stänger. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader efter 5 minuter. Låt stå i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp brödet.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i den lille tummen till vänster under inlägget.
Mer bröd:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Inspireras gärna av dessa härligt goda bröd också:
Kram Nina
Tack så mycket för recepten och en toppenbra blogg Nina! 🙂
Men tack! ❤️ Vad glad jag blir!
Man kan skatta sig lycklig som har ett bageri här hemma 🙂 ❤️❤️
Du har tur du! ❤️😉😘
Nu var det väl över 40 år sedan jag åt Skogaholmslimpa men jag har rätt så bra smak/doftminne. Kan det vara så att de har lite mald fänkål i som hemlig ingrediens?
Kram
Men ja, tänk om det är det? Måste testa att ha i det nästa gång. 👍🏼👍🏼👍🏼 Kram ❤️
Pomerans hade vårt bageri i limpan.
Hur ska man ”spraya in lite vatten i ugnen”?
Sprayflaska med vatten, spraya in i ugnen bara. 😀👍🏼
Graderna på ugnen är det med eller utan varmluft?
Vanlig ugn, inte varmluft.
Ska det bara vara 3,5 dl vatten? Bakade nämligen efter receptet och fick ingen jäsning alls i stort sett och stenhårt, bastant bröd 😂
Slog mig efteråt om det skulle vart mer vätska i… jag är i övrigt ingen storbagare så jag kan ha gjort något annat fel såklart 😊
Ja det ska vara 3,5 dl. Får du ingen jäsning så kan det vara jästen det är fel på, att du haft för kall eller för varm degvätska kan också vara orsaken.
Kan man göra dessa i form?
Absolut! 👌🏻👍🏼
Kan man göra detta med torrjäst? Hur mycket då ungefär och ska den vila lite innan alla andra ingredienser körs samman ?
En påse (14 g) blir bra. Då blandar du i det med de torra ingredienserna och låter degvätskan bli aningens varmare. 🙌🏻👌🏻
Njuter just nu utav skogaholmslimpan jag bakade. Jättegod så tack för bra recept.
Kul att den uppskattades! 🥰
Hej lagade dessa för en andra gång.
Men kokade upp vattnet med anisstjärnor i och sedan tog ut de och gjorde receptet.
Helt underbart blev det och 100% rekomenderar.
Man kan säkert använda anisfrön och bara lägga i men hade inga tillgänliga hemma!
Tack för receptet!
Åh gott! Tack för tips! ❤️
Tack för alla recept så mycket jag lagat och bakat !/Christina
Så härligt! 🥰
MorrnMorrn🤗☕️Jag bakar ofta gärna å mycke…förstår att din gubbe blev lyrisk😉för din ”skogis” va de absolut godaste brödet jag någonsin bakat🙏🏼😍🙏🏼
Så härligt att höra! 🥰