Här kommer ett härligt fredagstips till dig. Vill du göra något smarrigt med enkla medel så ska du helt klart satsa på denna godingen. Wow säger jag bara, så mumsigt och gott så man smäller av. Jag bjöd mamma och pappa på denna som lunch när jag testlagade den och jag var välkommen igen och göra samma sak igen sa dom. Gott betyg! Jag testade att göra två olika och mamma och pappa fick en varsin favorit.
FLÄSKFILÉ SMÖRGÅS XL, 2 ST
500 g fläskfilé
1 knippe salladslök
4 vitlöksklyftor
250 g riven ost (gärna smakrik lagrad)
färsk timjan
250 g kocktailtomater
salt och peppar
Dressing:
1 lantbröd (har ett jättegott recept på lantbröd HÄR)
0,75 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,75 dl mango chutney
0,5 dl grädde
1 dl hackad persilja
salt & peppar
havssalt
Gör såhär:
1) Börja med att putsa fläskfilen från senor och fläsk. Skiva den i cm breda skivor. Stek i olivolja, salta och peppra den. Stek dem nästan genomstekta, tänk på att de ska in i ugnen en stund också. Ställ köttet åt sidan för att svalna något.
2) Hacka salladslöken, dela tomaterna. Lägg allt i en bunke. Pressa i 2 av vitlöksklyftorna. Ha i ca 2 msk olivolja och blanda runt. Låt stå och dra en stund.
3) Dressing: Blanda vitvinsvinäger och chutney. Vispa i olivolja, kör med elvisp. Häll i olivolja i en liten stråle medan du vispar. Dressingen ska tjockna lite, då är den klar. Blanda i grädde och persilja och smaka av med salt och peppar.
4) Skiva fläskfiléskivorna i strimlor.
5) Skär brödet på längden så det blir som en lång brödskiva. Jag skar det i 3 delar men använde bara översta och mellanlagret. Den understa biten kan du låta torka och göra ströbröd av eller så skär du upp det och äter det som det är.
6) Lägg bröden på bakplåtpappersklädd plåt. Häll på dressingen på båda bröden. Låt det suga in en stund.
7) Lägg det strimlade fläskfileerna på bröden. Till ett av bröden lägger du över salladslöksröran. Till det andra brödet halverar du tomaterna, pressa över 2 vitlöksklyftor och hackad färsk timjan. Strö på lite havssalt på båda bröden.
8) Toppa med riven ost på bröden. Skjuts in i ugnen på 250 grader och gratinera bröden i ca 10 min eller tills att osten fått färg. Njut med en sallad till!
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!
Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovinså du inte missar några inlägg.
Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:
Krämig kycklinggratäng ”Italian style”
Gratinerad och karamelliserad brieost
Kram Nina
Om man ska rensa filén från fläsk så blir det ju inte så mycket kvar………
Haha, menade fett….