Åh dessa franska små bakverk som går att variera i all oändlighet är verkligen en liten fröjd för munnen. Dessa njuter man av i vilken form man än får dem.
GRUNDRECEPT PETITE-CHOUX, ca 12 st
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning.
2) Rör tills degen släpper ifrån botten, inte längre – annars riskerar dem att inte svälla i ugnen sedan.
3) Låt degsmeten svalna lite, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Vispa kraftigt mellan varje.
4) Spritsa sedan ut degen på en bakplåtpappersklädd plåt. Tänk dig att klickarna du spritsar ut ska vara i storlek av en pingisboll.
5) Grädda i 15-25 min mitt i ugnen. Öppna ej ugnsluckan under tiden, då riskerar petit-chouxerna att falla ihop.
Ät dem som förrätt med räkröra:
1 dl Vispad grädde
1/2 dl crème fraîche
1 dl hackade färska räkor
1/2 finhackad gurka
1/2 dl små gröna ärtor
2 msk riven pepparrot
salt och peppar
Gör såhär: Blanda allt och fyll petit-chouxerna med. Supergott!
Ät dem som efterrätt med citronkräm:
1 dl creme fraiche
1 dl lemoncurd (hemmagjord recept HÄR eller köpt)
Gör såhär: Vispa creme fraichen tills den blir fast. Blanda i curden och fyll en spritspåse. Dela varje petit-choux och spritsa i fyllningen. Lägg på locket, pudra med florsocker.
Fler tips på fyllningar:
Vaniljkräm med chokladtopping:
3 dl vaniljkräm
1,5 vispgrädde
100 g ljus mjölkchoklad
Gör såhär:
Blanda vaniljkräm och vispgrädde. Dela petit chouxen och fyll den med krämen. Lägg på locket. Smält chokladen och spritsa ovansidan med den. Dessa kallas också ”eclairer”.
Hallonmousse:
225 g hallon
1 dl socker
2 1/2 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen i vatten. Blanda hallon och socker i en kastrull, värm upp så det nästan kokar. Mixa till pure. Krama ut gelatinbladen och ha i dem i hallonpuren. Låt svalna. Vispa grädden. Ha i 1/4 av grädden i hallonpuren och blanda runt. Ha sedan i resten av grädden och blanda ordentligt. Vänd med en slickepott tills du har en jämn och fin smet. Ha i en spritspåse, dela petit chouxerna och spritsa på hallonmousse på varje. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ninas laxröra recept här ➡️ HÄR
Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.
såå gott det ser ut
Det är jättegott!
Hur många ”pingisbollar” är tanken för att få till formen som du spritsa? Eller är det bara en liten klutt som man delar o fyller 🙈 jag har aldrig gjort eller hört talas om det 😊 tack på förhand ❤️
Tänk dig storleken av en pingisboll. Var längesen jag gjorde dem nu så vet inte exakt hur många det blir. Men tänk pingisboll i alla fall. 👍🏼
Hej! Går det att frysa in petit chouxen?
Absolut! 😀