Nyttiga veckan mat!
Jajemensan, jag tror ju inte att jag är ensam om att vara sugen på att äta lite nyttigare mat efter allt jul och nyårsfirande. Jag har satt ihop en nyttig vecka med nyttiga recept som jag själv tänkte köra i nästa vecka. Hoppas Du ska gilla.
Måndag:
Fylld zucchini, 4 personer:
4 hela zucchini
600 g kycklingfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
1 dl parmesan
1 dl mozzarellaost
Färsk basilika
Gör såhär:
1) Gröp ur zucchiniköttet, inte allt men tänk dig nån cm. Stek kycklingfärsen så den är genomstekt.
2) Pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. Häll i krossade tomater. Låt puttra på medelvärme i ca 10 minuter.
3) Fyll zucchiniskalen med röran och toppa med parmesan och mozzarella. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 35 minuter, täck med folie innan gräddning. Servera med ris.
Tisdag:
Ugnsbakad lax med zucchini/feta bullar, 4 pers.
4 laxfiléer
3 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk persilja
3 schalottenlökar
2 ägg
Salt & peppar
1 dl glutenfri mjölmix
2 msk mandelmjöl
Olivolja
100 g fetaost
Gör såhär:
1) Salta & peppra laxfiléer och baka i ugn, ca 200C i ca 20 min.
2) Riv zucchini och pressa sedan ur all vätska ur det. Använd gärna hushållspapper för att verkligen få ur så mycket vätska som möjligt.
3) Blanda alla i ingredienser utom oljan och forma sedan röran till bollar. är den för lös kan du fylla på med lite mer mandelmjöl. Platta till dem lite och stek på medelvärme i olivolja i ca 3-4 min på varje sida. Du får ut ca 15 bullar på receptet.
4) Servera med lax och gärna med tzatziki. Den svänger du enkelt ihop med 1 gurka, 3 dl grekisk yoghurt, 2 vitlöksklyftor, 2 msk rödvinsvinäger och flingsalt. Riv gurkan och låt all saft rinna av, pressa med hushållspapper. Blanda ihop med yoghurt, vinäger, pressad vitlök och salt.
Onsdag:
Grillad honungslime kyckling med ananassalsa, 4 pers.
4 kycklingfiléer
4 lime
0,75 dl olivolja
0,5 dl färsk koriander
2 msk honung
flingsalt
4 dl hackad ananas
1 avocado hackad
1/2 skivad rödlök
Svart peppar
Gör såhär:
1) Gör marinad. I en stor skål, blanda olivolja, koriander (spara lite till salsan), saften av 3!!! lime, honung och salt.
2) Lägg i kycklingfiléerna och låt marinera i kylen i minst 3 timmar.
3) Stek kycklingen i stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta. Testa genom att skära en skåra i kycklingen, kommer de ur genomskinlig vätska är de klara.
4) I en annan skål blandar du ananas, avocado, rödlök, koriander och saften av 1 lime. Häll salsan över kycklingfiléerna. Servera med ris.
Torsdag:
Minestrone soppa, 4 pers.
1 lök, skalad och tärnad
2 morötter, skalade och tärnade
1 selleristjälk, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk chiliflakes
2 burkar krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 handfull glutenfri spaghetti, delade i 3 delar
Färsk basilika
Gör såhär:
1) Stek i olivolja alla grönsaker, stek i ca 3-4 minuter.
2) Häll i krossade tomater, bönor, pasta och ca 5 dl kokande vatten. Koka upp igen och sänk sedan värmen och låt sjuda tills pastan är klar.
3) Lägg i lite upptjoffad grönkål och stäng av värmen. Toppa sedan soppan med färsk persilja. Servera med en skiva nyttigt bröd – t ex mitt glutenfria som du hittar HÄR.
Fredag:
Kycklingtacos med limesås, 4 pers.
Recept HÄR!
FÖLJ GÄRNA MIN FB-SIDA FÖR MER INSPO HÄR
FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM HÄR
Blir väldigt bra om man fintärnar och steker inkråmet i zucchinin och blandar med köttfärsen