Igår bakade jag matsemlor förstår ni. Blev så sugen när jag hittade ett recept så jag tänkte att jag skulle göra dem glutenfria. Jag gjorde vanliga också bara för att liksom. Tänkte bjuda på båda recepten här faktiskt. Hoppa du ska gilla och prova. Detta blev nämligen en riktig höjdare ska jag säga dig.
Jag började med att baka själva brödet till matsemlan. Ett enkelt recept som du snabbt slänger ihop.
1/2 pkt jäst (25 g)
2,5 dl mjölk
0,25 g smör
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
5-6 dl glutenfri mjölmix
1 ägg (till pensling)
sesamfrön och torkad balsika (till garnering)
Gör såhär:
1) Värm mjölken till 37 grader.
2) Smula jästen i bunken. Häll på mjölken och lös upp jästen. Häll i fiberhusk och låt det stå och svälla i några minuter.
3) Smält smöret, häll i det. Häll också i sirap, salt och pofiber samt lite av glutenfria mjölmixen. Låt maskinen jobba medan du häller i resten av den glutenfria mjölmixen. Degen ska vara kladdig fortfarande när den är klar. Låt jäsa i 30 min.
4) Rulla ca 8 bullar och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 min till.
5) Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på sesamfrön och basilika. Grädda på 225 grader i ca 10 min.
Kycklingröra:
3 kycklingfiléer
1 burk majs
2 dl creme fraiche
2 msk maizena redning
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
svartpeppar
salt
Gör såhär:
1) Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem i smör. De ska vara genomstekta.
2) Häll i majsen. Häll också på balsamvinäger och honung, ha också i creme fraiche och maizena redningen. Rör om, krydda och låt det sedan stå och småputtra en stund. Ca 5 minuter. Är det för tjockt kan du ha i lite mer creme fraiche eller mjölk. Är det för löst kan du ha i lite mer redning. Om du vill kan du riva i lite ost för krämighetens skull.
3) Dela bröden och ha i kycklingröran. Servera med morots- och gurksticks.
För ICKE glutenfritt bröd:
Byt ut pofiber, fiberhusk och mjölmix mot 1 dl rågsikt och 5-6 dl vanligt mjöl. Tillvägagångssätt är detsamma. Såhär såg de bullarna ut.
Toppade dessa med rosmarin istället! 🙂
Följ gärna min Instagram för många fler recept, inspo och tips.
Åhh det ser supergott ut! Det här ska jag testa i helgen. Menar du 25 g smör? Det står 0,25 g nu 🙂 Kram!
Ja för tusan, sorry!