Nu ska jag dela med mig av receptet på tårtan jag bakade igår. Ämen halleluja säger jag, har smakat på den själv för att vara säker på att den är så god som jag fick höra att den var. Saftig, fräsch, så god smak var ord jag fick till mig. Blev tvungen att smaka själv. En ”hårig” tårta som jag brukar kalla dom. Men det är inte hår, det är kokosflingor och riven citron.
RECEPT:
Botten
3 ägg
1,75 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning (kokos & citronmousse)
2 dl creme fraiche
1½ dl florsocker
2 dl kokosflingor
1 ½ dl vispgrädde
½ citron (zesten)
Topping
2 dl vispgrädde
1 dl kokos
1 citron
Gör såhär:
Börja med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick. Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut.
Fyllning: Vispa creme fraiche och strösocker. Vänd ner kokosflingorna och den rivna zesten och ställ i kylen en stund, gärna upp till en timma. Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den. Lägg på kokosmoussen på lagren.
Topping: Riv av skalet på citronen. Vispa grädden. Garnera tårtan med grädden. Blanda den rivna citronen med kokos och strö över hela tårtan.
Den serverades på eftermiddagens fika då mamma, pappa och syster kom över för att sitta med oss och njuta av solen. Så härligt och mamma tyckte tårtan var jättegod!♥
Mums gott 🙂
Mums gott 🙂
Ser smarrig ut.Ska göra en glutenfri tårtbotten.Fyllningen verkar god.Är Glad för att du emellanåt gör glutenfria recept.Kram från Lena i Kungsängen
Gjort denna glutenfri idag inför sambons födelsedag imorgon❣ SÅ god❣🙏👌 Tack snälla för att du delar med dig❣⚘⚘ Kram ❤
Åh vad härligt att höra! ❤️
Den ser så smarrig ut. Det står att det ska vara floursocker i fyllningen, men i beskrivningen står det strösocker, vilket är rätt? Mvh Jenny
Det ska vara florsocker.
Hej, tänkte baka denna idag. Hur förvarar jag bottnarna bäst om jag inte fyller den direkt? 🙂
I kylen eller frysen!
Vad är zesten?😳
Skalet på citronen. 😅
Hur många personer kan den räcka till på ett ungefär ?
Ca 12 skulle jag tro
Kan det funka att göra dessa i muffinsformar? Ungefär som cupcakes.
Absolut! 🥰