Åh, äntligen kan vi börja planera lite julbakning på allvar. Den här kakan är det godaste ever, alltså på riktigt. I alla fall om du gillar saffran och choklad. Den här kombon är liksom HELT magisk. En kladdkaka med saffransfudge uppepå är en riktig höjdare!
Kladdkaka med saffran och vit chokladfudge
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt
Glutenfri:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl glutenfri mjölmix
1 dl pofiber
150 gram smält smör
1 krm salt
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm.
3) Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan, vi vill ju ha den riktigt kladdig.
4) Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i de smälta smöret.
5) Häll i smeten i springformen. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt. Jag hade min inne i 26 min.Jag kör aldrig varmluft utsn vanlig ugnsvärmen. När den är klar låter du den svalna.
Medan den står och svalnar så gör jag fudgen som ska vara uppepå kakan.Till själva fudgen som ska ligga uppepå kakan använder du dessa ingredienser.
Saffrans- och vit chokladfudge
1 1/2 dl vispgrädde
1 pkt saffran
150 g vit choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör
Gör såhär:
1) Hacka chokladen grovt. Ett annat smart tips som jag såg att Jamie Oliver gjorde var att bara slå chokladkakan i bordskanten flera gånger när den ligger i förpackningen. Där spar man både tid och disk.
2) Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min.
3) Tillsätt saffran och den hackade chokladen. Rör och blanda samman ordentligt. Nu har du fått ihop en superhärlig fudgesmet som är alldeles krämig.
4) Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.ÄT & NJUT! Lova mig det! Såhär ser den ut när den är klar sedan!
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på min Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR
Men där här är ju ”marporr” ! Ser ju hur smaskigt ut som helst! Älskar allt med saffran. Detta får nog bli årets godsak på julbordet !
Hahaha!!! Jaaa, perfekt för just det!
Tack snälla då vet jag!!!
Kram
Gjorde enligt recept men efter timmar i kylen så stelnar inte fudgen. Vad har jag gjort för fel? Skulle jag ha kokat gräddblandningen längre än 7 minuter?
Det som kan hända när det blir såhär är att fudgen liksom kokat för lite….att den kanske inte fått koka utan sjudit mer. Då kan det bli såhär. Om du orkar göra den igen tipsar jag dig om att koka den lite längre så ska du se att den stelnar sådär lagom härligt!
Jag håller på med denna nu och har glömt köpa vit choklad… har mörk hemma så testar den…. Håll tummar och tår för att den blir god i alla fall
Hoppas det funkade fint!
Alldeles perfekt
Hej! Det här receptet ser ju jätte gott ut! Men jag undrar bara, det står 34 dl sirap i receptet på fudgen? Ska vara 3 eller? Kommer absolut testa denna goding!
Hej, det står 3/4 dl.
Tänkte prova att göra den glutenfria varianten. Kan man frysa den med fudgen på? 🙂
Går jättebra!
Hej, jag har bakat den kakan så många gånger och alla gånger den blir uppäten utan att lämna några smulor. Den är populär hemma hos mig och efter fråga, delat recept många gånger.Väldigt gott rekommendera stark. Tack Niinis
Hur länge ska den vara i kylen?
Hej!
Kakan ser juvligt god ut. Är detta en kaka man kan göra dagen innan den ska serveras och då förvara den i kylen fram tills servering?
Går jättebra. 😊