Ett hett tips att baka till påsk är den här syrliga men söta citronmarängpajen, den är som en dröm, man får allt gottigt i en och samma tugga!
Pajbotten:
2 1/2 dl Vetemjöl
(jag gjorde glutenfri så jag hade 2 dl mjölmix och 1 dl rismjöl)
100 gr smör
½ dl strösocker
Ca 2 msk vatten
Lemoncurd:
2 dl strösocker
100 gr smör
1 1/2 citron
2 ägg
Marängtäcke:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Pajbotten gör du såhär:
1) Blanda samman vetemjöl (eller det glutenfria alternativet), 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp.
2) Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.
Lemoncurd gör du såhär:
1) Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna.
2) Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
3) Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen.
4) Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den till sig ytterligare.
Marängtäcket gör du såhär:
1) Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke.
2) Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden.
3) Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.
Sätt ihop pajen:
1) Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten.
2) Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen.
3) In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur. Ät & njut!
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Men hallåååå – såg jag rätt eller fel när jag nyss såg ”Ullared”? KUUUL om jag har rätt!
Kram!
Hahaha…. ja det var nog det.