Snabbt inne med en hälsning från Borlänge och Romme. Idag åkte vi hit i grisottan för att äntligen få se lite snö och åka skidor, okej att den är konstgjord den där snön, men snö dock. Solen gassar här utanför och det är fasen helt fantastiskt!
Har knäppt massor med bilder och ska visa dig sen! Milo är värsta kunden i backen och det är så härligt att vi äntligen kan smälla på i full kajuta hela familjen. Detta trodde man inte när man höll på att lära honom, då gick det INTE i full kajuta kan man säga. Haha… det var mer svettig rygg, tålamod som var flera kilometer lång och knäböj i snigelfart ned för backarna. Allt har sin tid, nu är det superhärligt för alla får ut massor av den här skidåkningen och det är sååå NAJS.
Jag lagade ju en del köttfärsrätter i förrgår och denna som jag ska presentera recept på nu var en av dem. En krämig köttfärslåda med potatis och massa gott blev verkligen så tusans smarrigt. Det blev så gott tydligen att jag hörde talas om att kompisar till ”Mellan” skulle komma hem och äta då hans mammas gratänger är så goda. 🙂 Ingen blir gladare än jag, dels för berömmet men också för att jag lagar otroligt mycket mat för att ha recept till bloggen. Glad när maten går åt och man inte alltid får fylla frysen till bristningsgränsen. Mat är något som aldrig tar slut i det här hemmet, det är en sak som är säker.
KRÄMIG KÖTTFÄRSLÅDA, 5-6 PERS
500 g köttfärs 2 klyftor vitlök 2 tsk lökpulver (funkar med 1 lök också) 2 msk kalvfond 1 msk balsamvinäger 1 tsk torkad timjan 1 tsk paprikapulver 1 krm cayennepeppar smaka av med salt och peppar ca 1 dl vatten 5 stora potatisar 200 g riven ost ca 3 dl grädde
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Hacka vitlöken i mindre bitar och ha i den.
2) Krydda med lökpulver, kalvfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll i ca 1 dl vatten. Låt småputtra i några minuter.
3) Skala potatisarna och skiva dem i ca 2,5 mm breda skivor. (Jag tänker en halv av en halv cm). Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen.
4) Fördela ut potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Högst upp skivar du potatisarna i mindre stänger och fördelar ut. Häll över grädden.
5) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 45-60 min. Den ska inte vara rinnig när den är klar, men gärna väldigt krämig. När den svalnar en smula när du tar ut den ur ugnen så kommer den sätta sig så var inte rädd för att det finns vätska i gratängen. Kom ihåg att alla ugnar är olika, håll lite koll på din gratäng och känn med sticka på potatisen så den är klar. Ta ut ugnsformen och ha på den rivna osten. Låt sedan gräddas igen i ca 10 min tills osten smält.
Grönkål har blivit ett nytt craving för mig. Jag äter det jätteofta och gärna i alla former. Som den är i en äppelsallad, rostad i ugnen eller så kokar jag den först i saltat vatten – sen kokar jag den i kokosmjölk med honung och salt. Vet ni hur gott det är??? Jag älskar grönkål!
Nu ska du få recept på gräddkokt grönkål, passar perfekt till t ex kassler men också väldigt gott till lax. Du måste helt enkelt testa för detta är så vansinnigt gott alltså.
GRÄDDKOKT GRÖNKÅL, 8 pers
400 g grönkål 2 tsk majsstärkelse 2,5 dl vispgrädde 1,5 dl vällagrad ost (tänk dig prästost eller västerbottens ost) smaka av med salt och peppar
Gör såhär:
1) Skär bort det tjocka stjäklarna på grönkålen. Strimla den sedan i småbitar.
2) Häll upp vatten i en stor kastrull, ha i ca 1 tsk salt. Ha i grönkålen och låt den småkoka i ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj den sedan i kallt vatten så behåller grönkålen sin vackra gröna färg.
3) Lägg sedan tillbaka grönkålen i kastrullen. Blanda majsstärkelse med lite av grädden och häll i. Häll sedan i resten av grädden. Koka sedan upp all, se till att röra hela tiden så det inte bränns i botten. Ta sedan av från värmen när grädden fått koka in en liten stund.
4) Häll i all ost och rör om tills den smält ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
I morse startade vi dagen med en promenad. Ja även om det låter som om taket på huset snart lossnar och flyger iväg, MAJJ Gadd så det blåser!
Tappra gänget aka brillormarna drog iväg på en uppfriskande runda. Även om det blåste satan så gick det bra ändå.
Jag har haft lite problem med höfterna nu i början när jag börjat gå en massa igen. Får hoppas att det släpper snart, brukar få så i början när jag går. Känner mig lite som en 100 åring i slutet av promenaderna. Får vaja som en anka liksom….
Det var verkligen vågor nere vid stranden. Helt sjukt, vi har typ aldrig vågor här hos oss. Glad och tacksam att man inte tajmat in en kryssning nu kan jag säga. Jag skulle inte ha åkt. Visst har jag väl berättat att jag som 18 åring åkte över Nordsjön på en kryssning till London med klassen och hade 42 sekundmeter. Det blåste orkan! Det var total kaos på båten och alla spydde högt och lågt. I en timma fick båten bara stå i vågorna för att inte krossas. Allt var stängt. Enarmade banditer lossnade från väggarna och folk flög omkring. Det var så hemskt! Det har satt djupa spår i mig den där jäkla båtresan.
Snart ska jag ta med den här tårtan till svärisarna. Vi ska åka ut och hälsa på där en sväng.
Hörni, det är FINFREDAG idag! Hurra…. man är dagvill men fredagar missar man för tusan inte.
Jag har lite kylskåps- och frysrens här hemma. Vi har alldeles för mycket i våra skåp så jag måste laga mat på det som finns innan jag handlar nytt. Idag hade jag 1 kilo köttfärs som jag lagade mat på. Det blev 3 olika maträtter som nu ligger fördelade i matlådor i frysen. Tar kanske ännu mer plats men det är sånt som går åt snabbare än när det ligger 1 kilo köttfärs där och väntar.
Nu ska du få ett härligt helgtips (denna rätt gick dock åt ganska så snabbt då familjen tyckte det var galet gott) som du kan laga till ikväll kanske? Det var ett härligt sätt att servera det på också så detta tror jag blir en höjdare när man bjuder på mat. Detta är en MEXIKANSK TACOPANNA och jag lovar att det kommer uppskattas av både stora och små.
MEXIKANSK TACOPANNA, 4 PERS
250 g köttfärs 1/2 msk spiskummin 1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver 280 g gröna linser 400 g krossade tomater
salt & peppar nachoschips, riven ost och creme fraiche till topping
Gör såhär:
1) Börja med att steka köttfärsen tills den är genomstekt. Ha i spiskummin, paprikapulver, lökpulver och salt & peppar. Blanda runt.
2) Ha i krossade tomater och linser. Blanda runt och låt koka på medelvärme i ca 5 minuter. Ta av från plattan.
3) Strö på riven ost så det täcker hela pannan. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min eller tills osten smält helt och hållet.
4) Ta ut från ugnen och stick i nachoschips och klicka på creme fraiche. Servera gärna med en grönsallad och tacosås.
Här kommer ett recept som jag bara måste dela med mig av. Så himla enkelt och så smaskigt. Köttfärsmuffins gjorde i alla fall succé här hemma. Så galet lätt att göra, inte klokt. Passar faktiskt både till vardags och till fest beroende på vad man serverar till. Idag serverades dessa köttfärsmuffins med gröna ärtor och glutenfri quinoa pasta.
Kika gärna på sidans mest populära recept (<klicka), 40 härliga recept med massor av gott på både mat och bak.
Du kan variera det du äter till med massa annat gott. T ex så är ju en riktigt god potatisrätt till gott, du hittar massa inspiration HÄR(<klicka). Bara vanlig kokt potatis och en härlig gräddsås(<klicka) till är inte heller fel. Dessa köttfärsmuffins är i alla fall snabbt fixade och du behöver inte lägga ned så mycket jobb på det.
KÖTTFÄRSMUFFINS MED FETAOST, 6 ST
Ett av mina mest besökta recept här på sidan är denna KRÄMIGA KÖTTFÄRSLÅDA (<klicka)
250 g nötfärs 2 ägg 1 vitlöksklyfta 1 tsk lökpulver 75 g fetaost 100 g riven ost + ost till topping 1/2 tsk torkad timjan salt och peppar
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen, salta och peppra. pressa i vitlöksklyftan och ha i timjanen också. Stek tills den är helt genomstekt.
2) Knäck i äggen i en bunke. Häll i köttfärsröran.
3) Hacka fetaosten, ha i den i bunken och 100 g riven ost. Blanda runt ordentligt.
4) Ta en muffinsplåt och ha i olivolja i 6 av formarna. Klicka i köttfärsröra i dem.
5) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. När det återstår ca 5 minuter kan du ta ut plåten och fördela lite riven ost uppepå.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Ni är några som efterfrågat recept på vanliga men goda vardagsrätter. Jag vet av egen erfarenhet att det är dessa rätter man oftast står och kliar sig i huvudet med.
Hur ofta handlar man inte exakt samma saker när man åker och handlar, det gör att man lagar samma maträtter också. Så trist ju, man tröttnar ju till slut. Därför ska jag lite då och då dela med mig av just goda vardagsrätter som Du kanske kan spara ned och ta fram nästa gång du ska åka och handla.
Vi börjar med 2 veckors vardagsrätter, dvs 8 vardagar att äta på. Må-to tänker jag då. Fre, lör och sön väljer man oftast lite mer avancerat kanske.
Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel
Godmorgon raringar!
Vi fortsätter lulla runt dessa mellandagar och bara är. Idag måste vi dock ut på lite ärenden så vi får hasa oss ur pyjamasen. Tony jobbar hemifrån så det passar ju bra.
I morse startade jag dagen med en ansiktsmask som jag bara älskar! En dag i veckan är optimalt och den är så härlig för man känner verkligen att den gör gott i ansiktet när man använder den.
Jag har den här grymma ansiktsmasken från Dermalogica, multivitamin power recovery masque. Den är fullproppad med vitaminer och ger en rejäl boost för en lite trött sliten hud. Den reparerar och skyddar en förtida åldrad och stressad hud. Ja men så jäkla bra!
Medan jag höll på så tog jag tag i det här galet stökiga badrumsskåpet. Kaos med grejer överallt, jag får dåndimpen när saker ligger huller om buller.
Ordning och reda gillar jag allra bäst men inte alltid man orkar hålla på när det finns 3 andra i familjen som hjälper till och stöka till. När jag ändå höll på så tog jag även tag i stora badrumsskåpet och nu är det också rensat och städat. Så skön känsla!
Hörni, apropå badrumsskåp och produkter, det är mellandagsreor som heter duga nu och då måste jag bara tipsa dig om bra produkter som jag själv älskar!
Bebishud-serum kallar jag den här. Lancome Genifique (30% rabatt nu)- gör underverk för lite trött mogen hud, det står t.o.m att den är ungdomsaktiverande och jag kan förstå det. Gör huden galet len, uppstramad och fräsch. Den räcker i en hel evighet då det går år så himla lite varje gång då den är dryyyyg. Den här har jag på efter tvätt på morgonen, sen har jag dagkräm uppepå. Till natten har jag ett annat serum. Jag ÄLSKAR den här och är så glad att jag beställde den för att testa. Kommer aldrig sluta med den här.
Min favorit när det kommer till budget BUS (brun utan sol) är denna från Cocoa Brown (30% rabatt). Går snabbt in i huden, doftar knappt alls och ger fint resultat! Ska nog köra några omgångar innan måndag, då ska ja och Tony på gala. Vi har aldrig varit på en gala så det blir ju något alldeles nytt det.
Jahapp, nu ska jag brassa i ordning en sellerijuice till mig, sen ska jag ge mig ut på en promenad i blåsten. Det viner riktigt ordentligt utanför här så det knakar i hela huset. Brrr, får klä på mig ordentligt.
Hoppas att ni hade en toppenhärlig nyårsafton. Vår var helt perfekt och så mysig och lugn. Precis som vi ville ha det. Mange såg till att Milo fick en hur spännande nyårsafton som helst han också. Han fick testa att ratta spakarna i en grävmaskin och testa att köra fyrhjuling. Han var lyrisk må ni tro. Dom bor perfekt på landet så där var det perfekt att få testa.
Den här bilden tog vi när vi kom hem på natten och jag måste säga att vi ju ser riktigt pigga ut jag och Milo. ❤️
Blir alltid så imponerad av deras hem, det är verkligen fantastiskt fint hemma hos Nilla och Magnus. Deras champagnerum är liksom ”the dream”. (Läs gärna om deras champagneprovningar HÄR). Även fast det är stort som tusan så är det ändå så himla mysigt med ett härligt lugn hemma hos dem. Sånt där känner jag alltid så tydligt och hemma hos dem är det verkligen ett påtagligt härligt lugn.
Intill champagnerummet hade Nilla dukat så himla fint. Här satt vi sedan och njöt av vår middag.
Vi hjälptes åt att laga maten för kvällen som blev Bruschetta till förrätt. Prosciuttoinlindad kycklingfile i galet god sås, rotfrukter i ugn och grönsallad till varmrätt. Till efterrätt blev det cheesecake i glas. Dessvärre kom jag ihåg idag att jag glömde riva i citron i själva cheesecakesmeten (jag åt en annan efterrätt)…. haha…. jaja. Du ska få recept på den sen i alla fall.
Till 12-slaget gick vi ut till deras fina hästar för att vara stöd åt dem och tyst och lugnt skåla in den nya året med alkoholfri cider (det var så gott – har ju inte druckit läsk sen den 8:e september) .
Igår fick vi på nära håll se hur jobbigt det kan vara för djur vid 12-slaget med alla dessa raketer. Dom hade täckt alla fönster och förberett hela dagen med att fixa så bra som möjligt för hästarna för att klara 12-slaget. Det var mycket oro speciellt för 2 av hästarna och det gjorde så ont i hjärtat. Tack vare att dom var där och lugnade hästarna så gick allt dock bra, vågar inte tänka på hur det varit om dom inte gjort allt detta för sina hästar?
Det är kämpigt med nyårsafton för djurägare, och då kan man heller inte låta bli att tänka på hur det är för djuren som lever i det vilda. Jag är glad att vi inte köpt raketer på många år nu. I Finland har dem testat fyrverkerier som inte låter så mycket när de smäller med gott resultat, när får vi såna här i Sverige undrar jag? Det vore ju ändå en bättre idé….
Jaha, här hemma ska det fortsätta slappas. Det blir TV-mys och lugnt och skönt. Börjar bli riktigt hungrig nu så ska nog svänga ihop något snabbt att äta.
Innan jag berättar om vår nyårsafton tänkte jag tipsa dig om världens enklaste och godaste snabba toast-korgar som du kan njuta av en dag som idag. Många är lite ”dagen efter” idag och då brukar snabbt och gott uppskattas. Milo sa att detta var bland det godaste han ätit så betyget är toppenbra och passar perfekt till barn också.