I morse kokade jag äppelmos. Hemgjord äppelmos utan tillsatt socker blev det. Så jäkla gott. Nu har ju jag vant mig vid att inte äta socker men detta blev liksom sött och gott ändå. Inte som äppelmos du köper i affären som innehåller hälften socker.
1 BURK ÄPPELMOS UTAN SOCKER
2 stora äpplen (jag körde med jonagold)
1 tsk malen kanel
1 krm vaniljpulver
Gör såhär:
1) Tvätta äpplena noga, tärna dem i mindre bitar och ta bort kärnhuset. Skalet ska vara kvar, mycket nyttigt i skalet om man tvättar dom ordentligt.
2) Lägg dem i en kastrull. Fyll med vatten tills hälften av äpplena täcks. Ha i kanel. Låt småputtra i ca 25 minuter, äpplena ska vara helt mjuka.
3) Ha i vaniljpulvret. Blanda runt. Häll allt i en blender eller ta en handmixer och mixa tills du har äppelmos. Häll upp i väl rengjord glasburk. Låt svalna innan du stänger burken och ställer den kallt.
Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovinså du inte missar några inlägg.
Detta lät riktigt gott! Kommer definitivt att göra själv.
Spelar det någon roll vad för sorts äpple man har (söt/surt)?
Hur länge skulle du säga att den håller sig i kylen?
Har du den väl försluten skulle jag tippa på ett par veckor. Jag tror inte det har så stor betydelse vilken äppelsort du har, föredrar du sött äpple så kör du på det.
Låter enkelt o gott!
Brukade göra egen äppelmos förr men nu var det många år sen. Man blir ju lite ”mörkrädd” när man gör egen mos, sylt eller saft annars. Mängden socker är ju…. rejäl minst sagt :).
Följde ditt recept ” slaviskt” men blev mycket mörkare så tror jag skippar kanelen nästa gång! Annars jättegott, så tack