Sugen på riktigt god middag? Då tipsar jag om stek. Det kan vara det godaste som finns ibland alltså. Här har du ett recept med en härligt krämig brunsås till.
STEK MED BRUNSÅS, 6 port.
800 gr rostbiff eller fransyska
3 morötter
1/2 kålrot
1 purjolök
1 liten palsternacka
Vatten
Salt & peppar
Rosmarin
Brunsås:
1/2 msk soya
2 dl grädde
2 msk balsamivinäger
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
Maizenamjöl
GÖR SÅHÄR:
1) Slå på ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin.
2) Stek köttet runtom i en stekpanna. Det ska gärna få lite yta. Stek gärna i en gjutjärnspanna.
3) Skala alla grönsaker. Dela upp allt i slantar eller kuber och lägg i det med köttet i pannan. Ställ in i ugnen. Sätt i en kött-temp. När tempen visar 67 grader är köttet klart.
4) Innan köttet blir klart häller du i 3 dl vatten eller så mycket så det kommer upp en bit på grönsakerna. Låt stå och småputtra tills köttet är helt klart. Ta ut pannan ur ugnen.
5) Tag ur köttet ur grytan, linda in i folie och låt stå och vila i 15 min.
6) Blanda soya, grädde, balsamico, dijon och kalvfond. Häll i grytan i ugnen. Låt puttra upp. Red såsen med maizenamjöl, koka upp tills du ha en lite simmigare sås. Servera med kokt potatis, svart vinbärs gelé och lite pressgurka.