Ost, ja men jag skulle lätt kunna leva på det alltså. Osttallrikar till frukost, lunch och middag. Sen kör man charkisar till mellis. Haha…. Nä men jag är en sån succer för goda ostar. Min pappa brukar köpa en fullstor parmesanost och sen sitter han och jag och skär skiva efter skiva med osthyveln och ba proppar i oss. Nyttigt? Not so much men goda ostar är något jag för alltid kommer njuta lite för mycket av.
Tänkte att vi kanske kunde hjälpas åt att ge varandra riktigt schyssta osttips såhär i juletider, ja då det passar som allra bäst nästan.
Den här osten fick jag tips om här genom bloggen. Det var bland den godaste osten jag smakat alltså. Krämig, smakrik och bara alldeles underbar. Vi åt den till tryffelsalami (så god så man svimmar) och lite ettriga korvsticks. Jag är inte mycket för starka korvar medan Tony kan äta så det rinner tårar och snor om vartannat.
Annan hårdost som vi också brukar ha på vår osttallrik är gruyere. Shottablängaregod! Här på ”älskade ost” hittade jag ett fantastiskt tillvägagångssätt att äta den på, kolla recept här!
Jag älskar vanlig brieost också. Den kan ätas precis som den är eller så gör man plock av den dom jag gjorde här ovan. Saltrostade solrosfrön och fikon till så är man hemma.
Brieosttårta kan man äta både kall och varm också. Denna med massor av ringlad honung och fikon över är magisk. Vill du ha den varm bakar du den i ugn på 200 grader i ca 10 min. Då kan du också vräka på mer av både nötter, frön, frukter och honung.
Vill du ha en riktigt krämig ost som passar både som pålägg på mackan men också som en del på en osttallrik så tipsar jag om Falbygdens Präst. Den är den krämigaste osten du kan äta. Känns som att karva i något riktigt gräddigt krämigt och gott. Mums!
Jag är superkänslig för vissa ostar. Klackjos (tåbira) ostar som luktar så ögonbrynen krullar sig går FETBORT! Kitost brukar vara sån. Alltså herreminjeeeee…. kitost luktar så obeskrivligt illa och det hemskaste av allt är att den smakar som den luktar. Nä, jag har försökt att börja gilla kitost men det går fasen inte. Det är hemskt! Blåmögelsmak är också en av de värsta smakerna jag vet! Jag gillar ostar med mycket smak men med lite mindre doft. Både hårda och mjuka. Här ovan ser ni en ost som heter Farmhouse Cheddar. Nomnomnom!!!! Den är brutalt god också och väldigt långt ifrån kitost.
Nästa cheddarost är denna. Heter Black Bomber och smakar himmel. Den svarta köper alltid vi. Dock en varning utfärdad. Du kommer vräka i dig hela på en gång. Så köp 2!
Har du någon ost som man bara inte får missa får du gärna tipsa!
Manchego o taleggio är så gott! Den första är hårdost o så toppar man med hemmagjord tomatmarmelad el med honungsmousse…. mmmmm Taleggio brukar vi ha på hemmagjord pizza ist för gorgonzola mmmmm Älskar också parmesan så rackarns gott. Men varm chevre är inte dumt dock gillar jag den inte på kex o så den ska smälta liksom
Farmers five cheddar är så god på en kavring eller bara mumsa på.
Önskar dig o din familj en God jul
Alltid lika härligt att läsa din blogg.
Kram BMW
Men hallååååå….. Kittost och blå-/grönmögelost är ju sååå gott! Långt ifrån alla som ”luktar” tåbira. Taleggio, SaintAlbray, Plaisir au Chablis, Brie de Maux.. Tomme de Basque, Morbier.. Cambozola (bra nybörjar ost), BlåKornblomst, StAgur.. BrillatSavarin, LaTur..
Finns ju hur många goda ostar som helst!
Undrar om jag är yrkesskadad..??
Montagnolo! En mjuk och härligt krämig mögelost som är underbar till rött vin!
Morbier är
Åh va bra att du testat Kaltbach, tipsade dig om den. Min barn älskar den o får varsin bit av mormor i julklapp Istället för godis. Jag skulle nog oxå kunna leva på ost. Ha en underbar JUL!!
Falbygdens Morfars päroncognacost! Den tror jag att ni skulle uppskatta. Krämig och god likt deras prästost.
Andra personliga favoriter är baskisk bondost och Morbier.
Primadonna är sjuuuuukt god! Den måste ni testa, helt fantastisk!
Vesterhavsost, en hårdost som är fantastisk!