Tänkte jag skulle tipsa dig om härligheter att bjuda på till midsommarbuffén. Ja, en buffé på midsommar måste vara det bästa tänker jag, enkelt med dukningen, alla tar av det de gillar sen kan man få det att se sådär härligt maffigt ut också!
VÄSTERBOTTENPAJ
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
en nypa salt
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
salt & peppar
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Smöret får gärna vara lite halvkallt, det ska dock gå att jobba med det. Dela det i bitar och ha i det i vetemjölet, knäck i ägget. Är degen för hård kan du ha i lite vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
3) Ställ i kylen i 15 minuter. Täck med gladpack.
4) Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen upp på kanterna. Nagga den med en gaffel och förgrädda i ca 10 -13 minuter.
5) Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör ihop osten grädde och äggen. Häll detta i pajskalet. Ställ in i ugnen och grädda i 25- 35 minuter. Pajen ska få färg, gärna lite dallrig i mitten. Den stannar till när den svalnar och blir sådär krämigt god.
Lite härliga snittar med min urgod laxröra i.
Lyxiga Västerbottenpajen med västkusttopping
MIDSOMMARTÅRTA
Tårtbotten:
3 ägg
1,75 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning:
Vaniljkräm på båda lagren
Topping:
5 dl grädde
jordgubbar
myntablad
Gör såhär:
1) Börja med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten.
2) Sätt ugnen på 175°C.
3) Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter.
4) Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick.
5) Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du skära den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut. Fyll tårtan med vaniljkräm. Spackla sedan tårtan med grädde. Spritsa lite fina mönster uppepå och toppa med några jordgubbar. Somrigt och sååå gott!
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för flera recept, inspiration och tips!
Åh vilka läckra recept!