Tänkte jag skulle bjuda på ett recept på veganska linsbullar. Dessa är riktigt goda dessutom. Passar perfekt till julbordet, påskbordet eller varför inte makaroner?
1/2 dl torkade gröna linser
10 kryddpepparkorn
1 gul lök
2 dl havregrädde (13 %)
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 msk grovkornig söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt kall skalad rotselleri
100 g kokt kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad fryst sojafärs
mjölkproteinfritt smör (till stekningen)
Gör såhär:
1) Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.
2) Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
3) Mortla kryddpeppar fint.
4) Skala och finhacka löken. Stek löken i smör i en stekpanna tills den är mjuk.
5) Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, soja, buljongtärning och senap. Låt koka ca 3 minuter. Mät upp ca 1 1/2 dl av lökblandningen. Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
6) Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
7) Sätt ugnen på 175°C.
8) Rulla ca 40 bullar. Stek i omgångar i rikligt med smör på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfast form och stek klart i ugnen ca 10 minuter.
TIPS: Gör röran uppepå, det är hackad persilja, pressad vitlök och olivolja.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för massor med mer recept på mat/bak, inspo och tips.
Tipsar om fler vegetariska rätter nedan: