Finskt kornbröd – RIESKA

Nu ska du få recept på något så fantastiskt som finskt kornbröd. Ett slags tunnbröd som heter RIESKA på finska och smakar verkligen helt fantastiskt! När smöret dryper på det, men det är lika gott när det svalnat.


RECEPT FINSKT KORNBRÖD/RIESKA

5 dl vatten

1/2 tsk jäst

2 tsk salt

1 dl mjöl

Ca 10-11 dl kornmjöl

Gör såhär: 

1) Sätt ugnen på 275-300C eller det varmaste din ugn går till. Värm vattnet till 37C. Häll i en bunke.

2) Blanda i jäst, salt och vetemjöl. Blanda runt ordentligt. Häll i kornmjölet, blanda snabbt ihop till en deg. Jobba inte degen alls utan bara tills den går ihop.

3) Baka ut till 4 stora eller 8 små kakor. Kavla till en halv cm tjocka kakor. Nagga med gaffel. Använd vetemjöl vid utbakning, annars fastnar det. Grädda i 5-10 minuter. När brödet fått lite bruna fläckar är det färdigt.

4) När du tar ut bröden ur ugnen rullar du in dem i bakplåtspapper och därefter i en kökshandduk. När den svalnat helt, lägg i påse.

25
Subscribe
Notify of
guest

16 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
no@mail.com
7 years ago

Rulla som i en rulle? eller bara lägga dem i bakplåtspapper? haha konstig fråga men skyller på min pms-hjärna idag 🙂 /camilla

niinis
niinis
Reply to  no@mail.com
7 years ago

Vet hur det är! Lägga in dem i bakplåtspapper.

AngelicasVärld
7 years ago

Men så galet gott det där såg ut!!

PG
PG
7 years ago

Torrjäst?

niinis
niinis
Reply to  PG
7 years ago

Nope. Vanlig jäst!

Elisabeth
Elisabeth
7 years ago

Hur mkt är en 1/2 tsk jäst

niinis
niinis
Reply to  Elisabeth
7 years ago

Precis vad det låter som, en halv tsk jäst. 🙂

Sanna
Sanna
7 years ago

Funkar även utan jäst, konsistensen blir segare men smaken är densamma. Man får göra dem lite tunnare. Så har jag alltid bakat dem.

Elisabeth
Elisabeth
6 years ago

Behöver inte jäsa?

Paula Illikainen
Paula Illikainen
5 years ago

Ohh så gottÅker till Norra Finland snart o då ska det ätas färsk rieska ohra och perunarieska och självklart ruisleipää med mycket smör på♥️

Carina Sandblom
Carina Sandblom
5 years ago

Älskar dina bakrecept ♥️

niinis
niinis
Reply to  Carina Sandblom
5 years ago

Tack, vad jag blir!

carra
carra
4 years ago

Hur var det med jäsning? För mig som inte bakat på 60 år…

niiinis
niiinis
Reply to  carra
4 years ago

Behövs ingen jäsning. 👍🏼

Maria
Maria
4 years ago

Rulla in i handduk som en rulle då eller?

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

Nej, bara att de täcker allt.

Nästa inlägg

Planering och GRYM tävling! 

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x