Nu ska du få recept på något så fantastiskt som finskt kornbröd. Ett slags tunnbröd som heter RIESKA på finska och smakar verkligen helt fantastiskt! När smöret dryper på det, men det är lika gott när det svalnat.
5 dl vatten
1/2 tsk jäst
2 tsk salt
1 dl mjöl
Ca 10-11 dl kornmjöl
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 275-300C eller det varmaste din ugn går till. Värm vattnet till 37C. Häll i en bunke.
2) Blanda i jäst, salt och vetemjöl. Blanda runt ordentligt. Häll i kornmjölet, blanda snabbt ihop till en deg. Jobba inte degen alls utan bara tills den går ihop.
3) Baka ut till 4 stora eller 8 små kakor. Kavla till en halv cm tjocka kakor. Nagga med gaffel. Använd vetemjöl vid utbakning, annars fastnar det. Grädda i 5-10 minuter. När brödet fått lite bruna fläckar är det färdigt.
4) När du tar ut bröden ur ugnen rullar du in dem i bakplåtspapper och därefter i en kökshandduk. När den svalnat helt, lägg i påse.
Rulla som i en rulle? eller bara lägga dem i bakplåtspapper? haha konstig fråga men skyller på min pms-hjärna idag 🙂 /camilla
Vet hur det är! Lägga in dem i bakplåtspapper.
Men så galet gott det där såg ut!!
Torrjäst?
Nope. Vanlig jäst!
Hur mkt är en 1/2 tsk jäst
Precis vad det låter som, en halv tsk jäst. 🙂
Funkar även utan jäst, konsistensen blir segare men smaken är densamma. Man får göra dem lite tunnare. Så har jag alltid bakat dem.
Behöver inte jäsa?
Ohh så gottÅker till Norra Finland snart o då ska det ätas färsk rieska ohra och perunarieska och självklart ruisleipää med mycket smör på♥️
Älskar dina bakrecept ♥️
Tack, vad jag blir!
Hur var det med jäsning? För mig som inte bakat på 60 år…
Behövs ingen jäsning. 👍🏼
Rulla in i handduk som en rulle då eller?
Nej, bara att de täcker allt.