Saffranssemla med kardemummagrädde

Saffransvecka it is! Det finns så otroligt mycket man kan baka på saffran alltså, dessutom så är det ju så gott. Den här gigantiska saffranssemlan går inte av för hackor kan jag lova. De är stora så en är för mycket för en person, ja om man inte är alldeles jättegalen i saffranssemlor. 😉

img_4751

img_4753 img_4756

RECEPT:

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2,5 dl vaniljyoghurt
100 g mjukt smör
14-15 dl vetemjöl

Fyllning1 :

100 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker på varje rektangelplatta (det blir två plattor)

Fyllning 2:

2 dl färdig vaniljkräm
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma
1 ½ msk florsocker

Gör såhär:

1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och vaniljyoghurt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör du den i maskin så låt degen köra minst 5 minuter. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader.

4) Dela upp degen, gör du på hela receptet så kan du dela den på hälften och göra något annat av den andra halvan. Dela upp den ena halvan i ca: 4 bitar. Rulla ut bitarna till långa maskar, ta två maskar och tvinna ihop dem. Gör likadant med alla. Tvinna sedan ihop de två med två andra tvinnade maskar. Rulla ihop dem. Då får du en gigantisk härlig bulle.

img_4704

5) Vispa upp ett ägg och pensla. In i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna helt.

6) Häll i grädden i en bunke. Häll också i kardemumman och florsockret. Vispa sedan till en relativt lös grädde. Den ska precis bli fast, då slutar du vispa.

7) Dela bullarna i två delar. Fyll den understa delen med vaniljkräm. (Du kan givetvis också använda mandelmassa som du vispat i lite grädde). Spritsa eller klicka sedan på grädde.

8) På med locket och pudra sedan florsocker uppepå. Ät och njut!

Följ gärna min FB-sida HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR
Följ gärna mig på Bloglovin HÄR

img_4752 saffranssemla_lussebullar_semla

2
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Sorgligt….

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x