Lussetårta Saffranstårta

Hörni!

Fr o m idag tänkte jag starta en saffransvecka såhär inför första advent och allt. Ni är säkert många som vill baka något gott till första advent, i alla fall vill jag det. Idag kickar vi igång saffransveckan med en riktigt höjdare. Du kommer bli julens höjdpunkt när du bjuder på denna tårta. Den är verkligen fantastisk på alla sätt. Festlig, god och alldeles….alldeles…alldeles underbar!

Vad sägs om en lussetårta med vaniljkräm och kardemummagrädde? Ja, det var ungefär så gott som det låter. Magiskt!

94B0912B-8AAF-4CC5-8F2F-B83FCAF2272B

CBBD853E-B530-43CB-9F34-FA28C6EFC1B7

Först och främst är den ju så fin att se på. Jag blev alldeles glad i magen av den här skönheten. ♥ Något lite ovanligare med degen denna gången var att jag använde vaniljyoghurt i den. Jisses så saftigt det blev av det. Vaniljsmaken var också till fördel! MUMS!

03EF9B6D-DBE5-49C3-A85B-9D71AA32358C
För denna lussetårta går inte hela receptet åt. Jag brukar dock göra hela receptet och sedan bakat ut den andra delen till något annat. Vill du så kan du dela receptet på hälften. Fyllningen kan du också byta ut mot 200 g mandelmassa som du vispat ihop med ca 1/2 dl grädde. Mums! 

LUSSETÅRTA: 

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2,5 dl vaniljyoghurt
100 g mjukt smör
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl färdig vaniljkräm (jag gjorde Ekströms på kall mjölk)
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma
1 ½ msk florsocker

Gör såhär:

1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och vaniljyoghurt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör du den i maskin så låt degen köra minst 5 minuter. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader.

4) Dela upp degen, gör du på hela receptet så kan du dela den på hälften och göra något annat av den andra halvan. Dela upp den ena halvan i ca: 8 bitar. Rulla ut bitarna till långa maskar, forma sedan varje bit till ett S. Knip fast bakplåtspapper på en springform, gärna en stor springform. Jag körde med min största på 26 cm. Placera sedan S:en en bit ifrån varandra på botten av springformen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5) Vispa upp ett ägg och pensla s:en. In i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna helt.

6) Häll i grädden i en bunke. Häll också i kardemumman och florsockret. Vispa sedan till en relativt lös grädde. Den ska precis bli fast, då slutar du vispa.

CBB7AB12-22D9-4AAF-830C-79AB99875421

7) Dela tårtan i två delar. Fyll den understa delen med vaniljkräm. (Du kan givetvis också använda mandelmassa som du vispat i lite grädde). Spritsa eller klicka sedan på grädde.

1910C80B-AE27-4101-AF6B-5E955E1E58FF

8) På med locket och pudra sedan florsocker uppepå. Ät och njut!

CA57DF0D-10C3-45A6-872D-9E280C58C0E7

Milo sa att det var det godaste han ätit och åt upp sin bit på två röda. Det är ett skyhögt betyg för mamma Nina ska ni veta. 🙂

Hoppas du gillar!

Följ mig gärna här: 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

147
Subscribe
Notify of
guest

11 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erika
Erika
8 years ago

Åh så gott! Hurdan vaniljkräm använde du?

Berit
Berit
8 years ago

Åh så mumsigt det såg ut!! Tänker att jag gör hela satsen i en långpanna.borde väl funka? Tänkte detta var en bar idé till adventsfika på jobbet och då det är många sugna.

Agneta
8 years ago

Dina bakbilder är magiska. De får mig att dregla varje gång. Denna såg ju inte helt fel ut,mums! =)

Kina
Kina
8 years ago

Men så god den såg ut

Madeléne
Madeléne
6 years ago

Håller på att göra denna nu. Gjorde den förra året med. Sååå mumsig!!

Anneli Löfgren
Anneli Löfgren
1 year ago

Jag skulle vilja göra denna fina lussetårta glutenfri.
Har du någon idé hur jag ska göra?

niiinis
niiinis
Reply to  Anneli Löfgren
1 year ago

Jag skulle byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix, behövs mer än angivet men degen ska vara lite lösare än vanlig deg, sen tillsätta 2 msk fiberhusk.

Rose-Marie
Rose-Marie
23 days ago

Ser himla gott ut. Ska göra den till helgen! 😉

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Rose-Marie
22 days ago

Så härligt! 😍

Merit Hedberg
Merit Hedberg
23 days ago

Måste prova receptet

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Merit Hedberg
22 days ago

😍

Nästa inlägg

Piff i vardagsrummet – Ren av washitejp

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x